ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο της τοπικής αυτοδιοίκησης

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Μπορεί η Bουλή να αποφάσισε να αναβάλει τις δημοτικές εκλογές με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως όλα φαίνεται να είναι πλέον στον αέρα. Η διαρροή στον Τύπο πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να πάρει τροπολογία που να μειώνει τους δήμους από 17 σε πέντε μητροπολιτικούς, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Πρώτα και κύρια στο ΑΚΕΛ, το οποίο διεκδικούσε τους 20 και θεωρούσε τους 17 δήμους τη μεγάλη υπέρβαση. Δεν είχε βεβαίως υπολογίσει ότι σε συνεδρία του ΔΗΚΟ την περασμένη Κυριακή, τα στελέχη θα διχάζονταν για τις συνενώσεις, με αποτέλεσμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος να αναφωνήσει πως και οι πέντε μητροπολιτικοί δήμοι καλοί είναι. Το εννοούσε τελικά ή όχι; Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί μείωση των δήμων από τους 17 σε λιγότερους. Σε αυτό θα βοηθήσει και η Δημοκρατική Παράταξη, αφού ο Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΔΗΣΥ αντιπρότεινε τους 14. Εκεί φαίνεται πως θα καταλήξουν. Πρόβλημα βεβαίως προκάλεσε και στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα-ένα τα συναγερμικά στελέχη παραδέχονταν δημοσίως πως δεν είχαν ιδέα για τη μείωση των δήμων. Κίνηση που κατέδειξε πως προέρχεται από καθαρό παρασκήνιο μεταξύ Νίκου Νουρή-Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το ερώτημα σε όλο αυτό το φιάσκο είναι αν όσα προτείνουν πέρα από τις μπλόφες, τους εκβιασμούς και τα πείσματα, έχουν ουσία. Αν, δηλαδή, μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και αν βασίζονται οι προτάσεις τους στις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων. Ζήτημα είναι βεβαίως και η κοροϊδία, αν λάβει κανείς υπόψη πως για τη μεταρρύθμιση αυτή, που όπως διαβεβαίωναν ήταν σχεδόν έτοιμη, ανέβαλαν εκλογές.

Αντιδιζωνικός υποψήφιος

Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει πλέον ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ και γνωστός νομικός Γιώργος Κολοκασίδης. Στενοί του συνεργάτες είναι το δίδυμο Γιάννος Ευσταθίου και Γιώργος Αγαπίου. Ο Γιάννος Ευσταθίου ήταν γενικός οργανωτικός στην ΕΔΕΚ, στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου και στη Συμμαχία Πολιτών, ενώ ο Γιώργος Αγαπίου υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ και στο επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα. Ο Γιώργος Κολοκασίδης θα αποτελέσει τη φωνή που τάσσεται ενάντια στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και όπως η στήλη είχε αποκαλύψει την περασμένη βδομάδα πως θα προχωρήσει σε εξαγγελία στις 16 Δεκεμβρίου. Επί του παρόντος δεν έχει διαβουλευθεί με κανένα κόμμα και φαίνεται πως σε αντίθεση με άλλους ανεξάρτητους υποψηφίους που περιμένουν τα κόμματα για τις όποιες περαιτέρω κινήσεις τους, ο ίδιος θα κινηθεί ανεξάρτητα από αυτά και χωρίς να τα περιμένει.

Οι αντιδιζωνικοί

Το ερώτημα είναι ποιος θα τον στηρίξει τελικά και τι ποσοστό διατίθεται να λάβει. Στόχος όπως λέγεται είναι να μαζέψει τη σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, όπως την Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους, την αντιδιζωνική Συμμαχία Πολιτών και ίσως την ΕΔΕΚ. Το ερώτημα είναι αν η ΕΔΕΚ είναι πρόθυμη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτό που λέγεται στο παρασκήνιο, εδώ και καιρό, είναι πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει κάνει ήδη συμφωνία στήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου. Το πόσο ισχύει βεβαίως κάτι τέτοιο είναι θολό. Όπως θολή είναι και η επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ. Θα είναι πρόεδρος ο Μαρίνος Σιζόπουλος ή να υπολογίζουμε σε κάτι νέο;

Το σκέφτεται ο Κωστής

Αυτό που λέγεται είναι πως ο Κωστής Ευσταθίου βολιδοσκοπείται για να διεκδικήσει απέναντι από τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Μία πρόταση που δεν βλέπει πλέον αρνητικά ο βουλευτής της Λευκωσίας καθότι αντιλαμβάνεται πως η ΕΔΕΚ έχει μπει στην κόκκινη ζώνη. Στην ΕΔΕΚ αναμένονται σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, οι οποίες δεν θα μας αφήσουν ασυγκίνητους.

ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ EΒΔΟΜAΔΑΣ

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία έχει βραβευθεί από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών με το «Διεθνές βραβείο πρωταθλητών κατά της διαφθοράς» για το 2021.

Κόκκινο στους Πράσινους

Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Οικολόγων. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου διεκδικεί επανεκλογή, όμως μαζί του διεκδικεί και ο Κυριάκος Τσιμίλλης. Ο τελευταίος θεωρείται έμπιστο άτομο του Γιώργου Περδίκη. Δεν πέρασαν και απαρατήρητες οι αναδημοσιεύσεις του κ. Τσιμίλλη από τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος. Αν και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου θεωρείτο η ελπίδα ανασύνταξης του Κινήματος, το ποσοστό που έλαβε τελικώς το κόμμα, απογοήτευσε πολλούς, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να χάσει από τον Κυριάκο Τσιμίλλη.

Τέλος εποχής

Τέλος μας εποχής θεωρείται η συνταξιοδότηση του Πάμπη Κυρίτση και η αποχώρησή του από την γ.γ. της ΠΕΟ. Το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με την ΠΕΟ, αν κρίνει κανείς ότι ήταν στο πηδάλιό της εδώ και 23 χρόνια. Όπως είπε, η Δευτέρα θα είναι δύσκολη για τον ίδιο. Δίδει βεβαίως τη σκυτάλη στην εργατική Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση