ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρκάτες του κόσμου ενωθείτε!

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Ένας γόνιμος διάλογος

Μπορεί πολλοί να ήταν εκείνοι που θεωρούσαν τις τηλεμαχίες ως άγονο διάλογο, ωστόσο η τελευταία που διεξήχθη στο ΡΙΚ την περασμένη Πέμπτη έδειξε πως υπάρχει ακόμα πολιτικός πολιτισμός και γόνιμος διάλογος, αν οι καλεσμένοι το θέλουν. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, δεν αναλώθηκαν σε αντιπαραθέσεις και προσωπικές κόντρες αλλά προχώρησαν σε προώθηση των πολιτικών θέσεων μακριά από ατάκες και υψηλούς τόνους.

Οι χωρκάτες και η κάλπη

Την ίδια στιγμή πάντως που πραγματοποιείτο η τηλεμαχία στα κτίρια του ΡΙΚ, στην Πάφο, ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος επιχειρούσε να πείσει τους Παφίτες ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου με έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο. Τους είπε πως αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να στηρίξουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου και όχι να του μοιράσουν κόλλες με ρουσφέτια. «Όσοι φύετε που δαμέ κανονίστε να έβρετε άλλο έξι ψήφους» είπε ο δήμαρχος. Καθησύχασε παράλληλα τον συναγερμικό πρόεδρο να μη φοβάται καθώς η Πάφος είναι δίπλα του, κατονομάζοντας όλα τα χωριά που τον στηρίζουν. «Μετρούν οι ψήφοι που παν στην κάλπη τζαι εσεις οι χωρκάτες είσαστε οι μόνοι σίουροι που εννά πάτε στην κάλπη» είπε χαρακτηριστικά. Αυτό ακριβώς μας συνέφερε για να αντιληφθούμε τι είναι τελικά η Κύπρος και πώς φέρονται στους πολίτες της οι αξιωματούχοι.

Ξεσκονίζοντας δημοσκοπήσεις

Σε μία προσπάθεια πάντως να πείσουν «χωρκάτες» και μη Συναγερμικούς, η Πινδάρου φρόντισε να αποστείλει μήνυμα στον στενό κύκλο για τις επικείμενες εκλογές. Προειδοποίησε πως οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα έχουν πέσει αρκετές φορές έξω και ιδιαίτερα στις βουλευτικές του 2021. Νουθέτησαν τους Συναγερμικούς να πιστεύουν μόνο τις δημοσκοπήσεις Noverna (Πολίτης) Cymar και Pulse (ΔΗΣΥ).

KGB και παρακολουθήσεις

Στις ειδήσεις της εβδομάδας εντάσσεται η ομολογουμένως σοκαριστική αποκάλυψη του πρώην γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Ζήνων για περιστατικό με τον απερχόμενο Ρώσο πρέσβη Στανισλάβ Οσάτσι. Σύμφωνα με την ομολογία του κ. Ζήνων στο ράδιο πρώτο απαίτησε να παρανομήσει η Κύπρος έναντι δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξυπηρετηθούν ρωσικά συμφέροντα και σχεδιασμοί. «Μου είπε ξεκάθαρα ότι μας παρακολουθούν. Τα τηλέφωνά μας δηλαδή κ.λπ. …» συμπλήρωσε ο κ. Ζήνων, ενώ η συζήτηση έληξε όταν «του είπα αυτομάτως ότι διακόπτεται η συζήτηση» και ουσιαστικά τον έβγαλε έξω από το γραφείο του, όπως είπε. Τη θέση πάντως του κ. Οσάτσι, παίρνει ο κ. Ζιαζίκοβ, ο οποίος υπηρέτησε στην KGB και εν πολλοίς μας προϊδεάζει για το τι να αναμένουμε.

Bullying στα σχολεία

Σε κάθε περιστατικό βίας στα σχολεία, υπάρχει το θύμα, υπάρχουν οι θύτες υπάρχουν και αυτοί που παρακολουθούν, ενίοτε γελούν και σιγοντάρουν. Το σοκαριστικό βίντεο του μαθητή που τον κτυπούν οι συμμαθητές του και άλλοι γελούν και βιντεοσκοπούν ατάραχοι είναι αρκετό για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Το μέγεθος του προβλήματος στα σχολεία και τις ανεπάρκειες, το μέγεθος του προβλήματος στις οικογένειες και τη νουθέτηση των παιδιών. Ας ασχοληθούν με αυτά στο υπουργείο και ας αφήσουν κατά μέρος τις τρίχες των μαθητών.

Και η νοοτροπία στη Βουλή

Το bullying σοκάρει τους βουλευτές, τους αξιωματούχους και τους διάφορους φορείς. Πόσο όμως διαφέρει το σχολικό bullying από τη ζωή έξω και κυρίως από την πολιτική μας ζωή; Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νταηλίκια του Ανδρέα Θεμιστοκλέους για ακόμη μία φορά. Ο βουλευτής απείλησε στην ουσία τον συνάδελφό του Χρίστο Χριστοφίδη ότι θα τον σάσει στην Ολομέλεια, ότι δεν τον βλέπει καλά και έριξε για ακόμα μια φορά το επίπεδο. Το ανησυχητικό βεβαίως είναι πως κανείς από τους παρόντες και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς που μπορεί να επιληφθεί του θέματος δεν αντέδρασε. Το είπε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και η δημοσιογράφος Κάτια Σάββα στην μεσημβρινή εκπομπή της στον ALPHA. «Διαβάζοντας το τι έγινε [στη βουλή] είναι όπως σε ένα σχολείο. Είναι αυτός που επιτίθεται, είναι το θύμα και είναι και όλοι οι άλλοι που βλέπουν. Οι ρόλοι είναι ίδιοι».

Αποδεχτή η παραίτηση

Στη χώρα των χρυσών διαβατηρίων, των παράνομων παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης της δολοφονίας του Θανάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξάντλησε όλη την προσπάθεια για εξυγίανση στην αποδοχή της παραίτησης του κ. Θωμά Αντωνίου που για μια δεκαετία πάλεψε αμισθί ώστε σήμερα να μετράμε τρία και πλέον χρόνια λειτουργίας ΓεΣΥ. Με λύπη αποδέχτηκε την παραίτηση ο Πρόεδρος, δεν είχε όμως επιλογή αφού η Επιτροπή Ασυμβίβαστου, η επιτροπή που όπως ανέφερε η πρόεδρός της Ηλιάνα Νικολάου, μιλώντας στη Κατερίνα Ηλιάδη βρίσκεται στο πουθενά, δεν είναι οργανωμένη, δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχει ιστοσελίδα, δεν έχει γραφεία, αποφάνθηκε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Η εξήγηση που δόθηκε είναι το γεγονός πως η σύζυγος του κ. Αντωνίου είναι συμβεβλημένη από το 2020 στο ΓΕΣΥ ως φυσιοθεραπεύτρια. Αν και –πείτε το και παιχνίδι της μοίρας– οι φυσιοθεραπευτές πραγματοποίησαν αυτές τις μέρες στάση εργασίας για να διασφαλίσουν τα συμφωνηθέντα με τον ΟΑΥ και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών τους. Υπήρχε βέβαια και η επιλογή ο κ. Αντωνίου να επικαλεστεί πως δεν έχει πλέον καμία σχέση με τη γυναίκα του –τακτική που ακολουθείται συχνά το τελευταίο διάστημα– αλλά όπως συμβαίνει και με εκείνη του Καίσαρα, δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Και είναι γνωστό πόση σημασία δίνουμε στο «φαίνεσθαι» σ’ αυτόν τον τόπο...

ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΑΝΔΡΙAΝΑ ΝΙΚΟΛAΟΥ

Η Ανδριάνα Νικολάου έχασε τον γιο της Θανάση πριν από 17 χρόνια και μόνη της κατάφερε να συλλέξει στοιχεία για να αποδείξει σε μία κωφή Πολιτεία, πως ο γιος της δεν αυτοκτόνησε όπως ύποπτα υποστήριζαν αναφανδόν, αλλά δολοφονήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση