ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μεγάλο μας τσίρκο

Το δικαίωμα στην Υγεία και τα καλά κούλουμα…

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Το δικαίωμα στην Υγεία και τα καλά κούλουμα…

Υγεία είναι η φυσική, σωματική και πνευματική κατάσταση του ανθρώπου. Η υγεία, εκτός από σωματική και πνευματική, διακρίνεται σε ατομική και δημόσια υγεία… Στη δημόσια υγεία και στο δικαίωμα της ζωής οφείλουμε να παρέχουμε τη συνταγματική προστασία που της αρμόζει ως βασικό αγαθό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας… Όταν λοιπόν μιλάμε για δημόσια υγεία και διάφοροι φοβούνται να συμμετέχει το κατ’ εξοχήν θεσμικό όργανο των λειτουργών υγείας, στο σώμα λήψης των αποφάσεων για τη δημόσια υγεία, δηλαδή ο ΠΙΣ και ο πρόεδρός του Πέτρος Αγαθαγγέλου, μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση... Μεγάλη εντύπωση μας προκαλεί και η ευκολία με την οποία μιλούν κάποιοι για ασυμβίβαστα που δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει ασυμβίβαστο. Θέλει κάποιος να μας πείσει ότι το ΓεΣΥ δεν έχει αδυναμίες που χρήζουν βελτίωσης; Ή το ΓΕΣΥ είναι η πανοπλία κάποιων για καριέρες;

Το παρασκήνιο της αποχής

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, το ΑΚΕΛ έστελνε μηνύματα στους βουλευτές του να παρουσιαστούν όλοι ανεξαιρέτως στην ομιλία Ζελένσκι καθότι τρεις νεαροί βουλευτές είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους επ’ αυτού. Όλα άλλαξαν αμέσως, όταν ο Ζελένσκι παρουσίασε στην ελληνική Βουλή τον αγωνιστή του Τάγματος Αζόφ. Το όλο ζήτημα δεν άφησε ασχολίαστο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έγραψε λακωνικά «αφορμή βοήθα».

Το μπάχαλο

Το πράσινο φως πήρε από τη Βουλή το υφυπουργείο Πολιτισμού, με την αποχή του ΑΚΕΛ και την πλήρη σύγχυση στο Δημοκρατικό Κόμμα. Σύγχυση, καθώς ο καθένας ψηφίζει ό,τι θέλει τελικά στο κόμμα του Κέντρου. Η ολομέλεια της Βουλής είναι ίσως ο ιδανικότερος τόπος για να διαπιστωθεί η απώλεια ελέγχου του Νικόλα Παπαδόπουλου για το τι κάνει η κοινοβουλευτική του ομάδα. Η κύρια εσωκομματική αντιπολίτευση προέρχεται από τον Παύλο Μυλωνά και τον Ζαχαρία Κουλία. Οι δύο αυτοί θεωρείται πως είναι με το ένα πόδι εκτός στο ενδεχόμενο που το ΔΗΚΟ, καταλήξει τελικά σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Πάντως η διαλυμένη παρέλαση που λέγεται ΔΗΚΟ εντοπίζεται συχνά.

Η περίπτωση της Άντζελας

Μιλώντας όμως για το υφυπουργείο Πολιτισμού, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αισθητική Άντζελας Δημητρίου. Την τοποθέτησή του δεν άφησε αναπάντητη η τέως υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, η οποία του σύστησε να αφήσει έξω τη Λαίδη. Και όχι δεν ήταν το γνωστό parody account, αλλά ο πραγματικός λογαριασμός της γνωστής δικηγόρου. Δεν αφέθηκε βεβαίως ασχολίαστο από το parody account, το οποίο ξέθαψε στιγμιότυπό της τέως υπουργού να διασκεδάζει, τραγουδώντας γνωστό άσμα της Άντζελας. Αυτά μόνο στο κυπριακό πολιτικό σύστημα συμβαίνουν.

Δεν το ξέχασε ο Βότσης

Χάος επικρατεί στο ΔΗΚΟ, όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στη Δημοκρατική Παράταξη. Είναι ίσως σύμπτωμα των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να σφάζονται μεταξύ τους. Εδώ και καιρό ακούγονται φήμες για την κακή σχέση ΔΗΠΑ - Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, που βγήκε στο προσκήνιο μετά και την απόφαση Καρογιάν να παραμείνει στη Βουλή και να μην παραχωρήσει την έδρα του στον Άγγελο Βότση. Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι η πίκρα του Άγγελου Βότση δεν έχει καταλαγιάσει με την πάροδο του χρόνου. Ενδεικτικό, διαδικτυακό poll που έκανε και μας άφησε εμβρόντητους. «Ήρθε η ώρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μάριος Καρογιάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δική του βούληση δεν είναι να παραμείνει στη Βουλή αλλά να αφιερωθεί στην Παράταξη. Με την πραγματοποίηση της βούλησής του, θα εισέλθει στη Βουλή ο Άγγελος Βότσης πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη Λεμεσό (αφού ο πρόεδρος της Παράταξης εξελέγη χωρίς σταυρό προτίμησης). Η έρευνά μας σήμερα έχει το εξής ερώτημα: Θέλετε να ενθαρρύνετε τον πρόεδρο της Παράταξης να υλοποιήσει τη δική του βούληση και να αφιερωθεί στην Παράταξη με αποτέλεσμα να εισέλθει στη Βουλή ο Άγγελος Βότσης;». Μεταξύ των χρηστών που ψήφισαν υπέρ της εισόδου Βότσης, είναι βεβαίως και ο Μαρίνος Μουσιούττας.

Το φιάσκο

Σε μεγάλο φιάσκο φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι μόνο το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά για τον Δήμο του Ακάμα, αλλά και η περίπτωση του Δήμου Αγλαντζιάς. Η υπόθεση που φέρεται πως στήνεται στα δικαστήρια είναι πως η Βουλή δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την δημιουργία των Δήμων και να χωρίζει περιοχές. Με αυτό τον τρόπο, αν δηλαδή περάσει, αναμένεται να δούμε την όλη μεταρρύθμιση να βρίσκεται στον αέρα. Μία μεταρρύθμιση που όπως διαβεβαίωναν ήταν στο παρά ένα να υλοποιηθεί και για την οποία ανέβαλαν δημοτικές εκλογές. Σε όλη αυτή τη συζήτηση, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μαρίνου Μουσιούττα στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν τέθηκε η συζήτηση για την αναπομπή του Προέδρου. Κάλεσε το Σώμα να υπερψηφίσει την αναπομπή για να μην καταρρεύσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βουλευτές πρόθυμοι να καταστούν υποχείρια εκβιασμών. Μιλώντας για πρόθυμους βουλευτές, για φιάσκο και για θέατρα, ακούσαμε με προσοχή τον Κωστή Ευσταθίου να μας λέει εντός της Ολομέλειας πως μία είναι η ΕΔΕΚ, όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό.

Οι οργανωτικοί

Σε γνωστό καφέ της Λευκωσίας φαίνεται πως ετοιμάζει το πρώτο πάρτι του ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως λέγεται βρίσκεται στις τελικές προετοιμασίες μαζί με τον στενό του φίλο και συνεργάτη Βασίλη Πάλμα. Ένθερμος υποστηρικτής του είναι όπως μαθαίνει η στήλη και ο πρέσβης στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος. Μάλιστα, έχει προσλάβει και πρόσωπα που θα χειρίζονται το οργανωτικό, τα οποία ήταν στο παρελθόν στο επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα και αργότερα σε αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως οι Νάκης Ρούσου και Γιασεμής Φιλή.

Η περίπτωση Πλατή

Το όνομα του Στέλιου Πλατή ήρθε στο προσκήνιο, βάσει πληροφόρησης δημοσιευμάτων. Η αλήθεια είναι πως ο γνωστός οικονομολόγος είχε πληρώσει για να διεξαχθεί έρευνα, με το όνομά του ως πιθανό για τη συνεργασία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Σε καμία ωστόσο περίπτωση δεν συζητήθηκε σοβαρά. Ο κ. Πλατής ρωτήθηκε από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, ωστόσο σημείωσε πως πρώτιστος στόχος του είναι η συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ ούτως ώστε να φύγει από την εξουσία ο ΔΗΣΥ. Το όνομά του έπεσε στο τραπέζι του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, αλλά έφυγε αμέσως, χωρίς να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις. Αυτά είναι καλό να τα γνωρίζουμε και οι δημοσιογράφοι, πριν αρχίσουμε να γράφουμε αλόγιστα ονόματα και να ευτελίζουμε περισσότερο, την ήδη ξευτιλισμένη διαδικασία της ονοματολογίας.

Το κουστούμι ράφτηκε

Το υφυπουργείο Πολιτισμού παίρνει λοιπόν σάρκα και οστά εννέα μήνες προτού εκπνεύσει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Ποιος όμως θα αναλάβει το πόστο; Ονόματα πάνε και έρχονται εδώ και καιρό, όμως όπως μαθαίνει η στήλη, η θέση του υφυπουργού είναι ήδη κλειδωμένη για συγκεκριμένο μέλος του Δ.Σ. του ΘΟΚ το οποίο έχει και γερές μιντιακές πλάτες.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΤΟ ΑΚΕΛ

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ αποτελεί τον ήρωα της εβδομάδας, καθώς επέλεξε μπροστά στην ουκρανική κρίση και τις απώλειες ενός λαού να απέχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  Υγεία  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση