ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εικόνα έχει ημερομηνία λήξης

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Αποδιοπομπαίος τράγος

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στο βαθύ και όχι μόνο κράτος, η συνέντευξη του Ιρφάν Σιντίκ στην «Κ». Τέτοιες αντιδράσεις, που οδήγησαν και σε διάβημα! Ο ίδιος φαίνεται να έμαθε για την κατσάδα που θα ακολουθούσε από τα ΜΜΕ. Αφορμή η εκτίμηση Σιντίκ ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους Τ/κ αν θέλουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Έκανε και την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά δεν θα επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση για κυριαρχική ισότητα, αλλά θα θέλει να έχει ένα χαρτί στη διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της λύσης βλέπουν πλέον με καχυποψία τις προθέσεις μας για λύση μετά το Σχέδιο Ανάν. Αγνόησαν βεβαίως την αναφορά του ότι η ε/κ πλευρά έδειξε εμπράκτως την πρόθεσή της για λύση του Κυπριακού και την αναφορά του ότι τα κίνητρα των Ε/κ προς τους Τ/κ δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στην ε/κ πλευρά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως ο Ιρφάν Σιντίκ αποτελεί ήδη εχθρό στα Κατεχόμενα, καθώς σε συνέντευξή του στη Γενί Ντουζέν είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούν λύση δύο κρατών. Αν μη τι άλλο, κατασκευάζουν και οι δύο πλευρές εχθρούς και αποδιοπομπαίους τράγους.            

Παλιό δίδυμο

Κάθε άλλο από απαρατήρητη πέρασε η σύγκρουση Ζαχαρία Κουλία και Χρίστου Σενέκη στην Επιτροπή Προσφύγων, δεδομένου ότι ο τελευταίος ήταν κοινοβουλευτικός συνεργάτης του πρώτου για χρόνια. Αφορμή για την σύγκρουση υπήρξε η συζήτηση για την αύξηση ενοικίων σε τουρκοκυπριακά υποστατικά που διαχειρίζονται πρόσφυγες. Ο Ζαχαρίας Κουλίας μπροστά στην εξόφθαλμη αύξηση ενοικίου, από 50 ευρώ σε 2.800, χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αυξήσεις αλλά υπογράμμισε πως οι πρόσφυγες επωμίστηκαν όλο το βάρος της εισβολής. Ο κ. Σενέκης έκανε λόγο για λαϊκισμό εξοργίζοντας τον Ζαχαρία, ο οποίος του είπε πως θα έπρεπε να ντρέπεται και τον κάλεσε να τον σέβεται. Η ένταση πάντως, όπως μαθαίνει η στήλη, δεν έχει καμφθεί.            

ΔΗΚΟϊκή μουρμούρα

Η αλήθεια είναι πως το ΔΗΚΟ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε ιδιαίτερη ένταση, δεδομένων και των ποσοστών που κατρακυλούν. Ο φόβος που επικρατεί ανάμεσα σε στελέχη είναι ότι αν τα ποσοστά του κόμματος είναι τέτοια και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τότε λίγες θα είναι και οι βουλευτικές έδρες με τους υφιστάμενους βουλευτές να αγωνίζονται να διατηρήσουν τη θέση τους. Καθόλου τυχαίες και οι αποστάσεις που κρατούν πλέον βουλευτές από τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και οι έντονες αντιπολιτευτικές κορώνες από άλλους.            

Ο μόνος ο οποίος φαίνεται να έχει φιλοσοφήσει τη ζωή είναι ο Παύλος Μυλωνάς. Όταν του ζητήθηκε στον ΑΝΤ1 να σχολιάσει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο το ΔΗΚΟ να χάσει την τρίτη θέση από το ΕΛΑΜ, είπε πως το μόνο που τον νοιάζει είναι να είναι καλά τα δικά του πρόσωπα.

Η υπονόμευση

Το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ ετοιμάζει ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος και όπως φαίνεται τα πρόσωπα δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μάριος Χαννίδης, Ανδρέας Αποστόλου, Ηλίας Μυριάνθους και Βίβιαν Κανάρη, μεταξύ άλλων, πρόκειται να δώσουν τη μάχη. Το μεγάλο ωστόσο ζήτημα είναι αν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δυναμική που είχε ο Δημήτρης Παπαδάκης. Μία δυναμική που διατήρησε την έδρα της ΕΔΕΚ και απομάκρυνε το σενάριο εκλογής του ΕΛΑΜ. Αυτή τη φορά μαθαίνουμε πως πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΕΔΕΚ προσπαθεί να υπονομεύσει τις υποψηφιότητες Αποστόλου και Χαννίδη. Ποιος είναι άραγε;

Ο Παπαδάκης και η Δημαρχία

Η στήλη μαθαίνει πως μία μερίδα Αμμοχωστιανών προσέγγισαν πριν από λίγες βδομάδες τον Δημήτρη Παπαδάκη προτείνοντάς του να διεκδικήσει την δημαρχία Αμμοχώστου. Είναι άλλωστε ένας κατεξοχήν πολιτικός δήμος από τον οποίο θα μπορούσε να συνεισφέρει αρκετά ο ευρωβουλευτής, δεδομένων και των πολλών γνωριμιών του στις Βρυξέλλες που θα βοηθούσαν στο να προωθηθεί το θέμα καταλλήλως, ίσως και να γίνουν κάποιες επισκέψεις

Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο ίδιος φαίνεται να το είδε θετικά νοουμένου ότι όλα τα κόμματα θα συναινέσουν στην υποψηφιότητά του. Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως επίσης και των Οικολόγων. Όταν όμως το έβαλε στο τραπέζι της σύσκεψης αρχηγών ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων έκαναν τους ανήξερους. Η Αννίτα Δημητρίου προφανώς και δεν θέλει να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο στο κόμμα της, ο Στέφανος Στεφάνου ίσως να ανησυχεί αν ο Δημήτρης Παπαδάκης –ο οποίος είπε πως ετοιμάζει πολιτική πλατφόρμα– ενδυναμωθεί πολιτικά.

Το συν και το πλην

Το ΑΚΕΛ αθόρυβα και διακριτικά, την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα σφάζονται, παρουσίασε το ψηφοδέλτιό της. Στα θετικά στοιχεία η Σταύρη Καλοψιδιώτου. Ένα δυνατό στέλεχος, με γνώσεις στο Κυπριακό, που εδώ και αρκετά χρόνια επιλέγει να κινείται διακριτικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δε μπορούμε βεβαίως να πούμε το ίδιο και για την περίπτωση της Άννας Θεολόγου. Το ΑΚΕΛ θα πρέπει να εξηγήσει τι κοινά έχει ένα κόμμα που στηρίζει την επανένωση, τη λύση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ένα πρόσωπο που βρίθει συντηρητισμού και που μέσω δηλώσεών της αποκήρυσσε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΠΑΝΙΚΟΣ ΧΑΜΠΑΣ

Ο γ.γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας που προσπαθούσε ανεπιτυχώς να πείσει την Κατερίνα Ηλιάδη στον «Πολίτη» ότι από την Κύπρο ξεκίνησε ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση