ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Πινδάρου σε νέες περιπέτειες

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η απουσία

Έλαμψαν οι υπουργοί διά της απουσίας τους την πρώτη μέρα του προϋπολογισμού, όταν δηλαδή τοποθετούνταν οι πολιτικοί αρχηγοί. Μία απουσία η οποία επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί από τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Καρογιάν, σημειώνοντας πως ίσως να έμπλεξαν στην κίνηση. Από την κίνηση ξέμπλεξε μόνο ο υπουργός μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος αν και αργοπορημένος παρουσιάστηκε. Ομολογούμε πως η δικαιολογία που έδωσαν από το Προεδρικό, ότι δηλαδή όλο το πρωί βρίσκονταν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν όντως διαφωτιστική για το πώς αντιλαμβάνεται η νέα κυβέρνηση την παραγωγή πολιτικής. Παραγωγή πολιτικής οχταώρου και μετά στα σπίτια μας. Την γκάφα βεβαίως την αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρέθηκαν όλοι σύσσωμοι στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Φρόντισαν να κλείσουν μάλιστα τους βουλευτές με τα αυτοκίνητά τους, προκαλώντας εκ νέου δυσφορία. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι μία συνεχής προσπάθεια διόρθωσης επικοινωνιακών λαθών.

Το κατεστημένο

Την απόφαση να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Λευκωσίας έλαβε την περασμένη Τρίτη ο Ανδρέας Κωνσταντίνου. Ο ίδιος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε το τελευταίο διάστημα. Ένα παρασκήνιο που έστεψε τον κατά τα άλλα πολιτικό του προστάτη Νίκο Τορναρίτη υποψήφιο δήμαρχο στη θέση του. Καθόλου τυχαία και η αναφορά του ότι τον σόκαρε ο τρόπος που ασκείται η πολιτική και η αιχμή περί κατεστημένων. Αντ’ αυτού, διεκδικεί πλέον την αντιδημαρχία Αγλαντζιάς.

Πολιτική βιοπορισμού

Στην Πινδάρου πάντως υπήρξε έντονη ανησυχία μέχρι να πάρει τις αποφάσεις του και να τις κοινοποιήσει ο νυν δήμαρχος Αγλαντζιάς. Έντονη ανησυχία καθώς το ενδεχόμενο να κατερχόταν μόνος του θα προκαλούσε διάσπαση των δεξιών ψήφων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που ο Νίκος Τορναρίτης δεν εξήγγειλε μέχρι την Τρίτη, μετά το Εκτελεστικό Γραφείο. Είχε προηγηθεί συνάντηση της Αννίτας Δημητρίου με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου το πρωί της Δευτέρας, αλλά και το βράδυ σε γνωστή μπυραρία της Λευκωσίας για να πειστεί. Η στήλη μαθαίνει πως το πακέτο που του προσέφερε η Αννίτα Δημητρίου για να… ηρεμήσει, εμπεριείχε και τη θέση του διευθυντή του ΔΗΣΥ. Μία θέση την οποία έταξε σε πολλούς, αλλά κανείς ακόμα δεν την αποδέχτηκε. Πληροφορίες θέλουν ανάμεσα στις προσφορές να είναι και μία θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Τελικά αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές που στόχο έχουν την προσφορά στους δημότες, αλλά ένα καθαρό βόλεμα προσώπων που ψάχνουν άλλο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό ή προσώπων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα βιοποριστικά.

Μάτωσε το απολιτίκ

Η στήλη πάντως έχει την εντύπωση πως το πρόβλημα του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι λίγο μεγαλύτερο από τον Ανδρέα Κωνσταντίνου. Φάνηκε πρώτα στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», όταν στη συνάδελφο Σκεύη Σταύρου, ο Ευθύμιος Δίπλαρος παρουσιάστηκε ως ταύρος εν υαλοπωλείω να ανταπαντά στον συναγωνιστή του Μιχάλη Σοφοκλέους. Αφορμή η ανάρτηση του Μιχάλη Σοφοκλέους, ότι ενώ ήταν επιβεβλημένη η υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ο ΔΗΣΥ δυστυχώς έδωσε κατάλευκη επιταγή στην κυβέρνηση. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος ενοχλήθηκε σφόδρα και έκανε λόγο για αλλότρια συμφέροντα πίσω από τις κριτικές. Αλλότρια συμφέροντα που φέρεται να φωτογράφιζαν τον Μιχάλη Σοφοκλέους. «Κατηγορούν τον Ευθύμιο Δίπλαρο και την Αννίτα Δημητρίου για απολιτίκ; Εμείς που βάζαμε πλάτες και ματώναμε στα πάνελ των τηλεοράσεων» είπε ως άλλος Ξανθόπουλος, ο Ευθύμιος Δίπλαρος. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συνέχεια κλήθηκε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Δίπλαρου ο Μιχάλης Σοφοκλέους, δηλώνοντας εμβρόντητος απ’ όσα άκουσε. Κι εμείς εμβρόντητοι μείναμε με όλα αυτά.

Η αλήθεια είναι πως ο Ευθύμιος Δίπλαρος προσπάθησε πολύ να πείσει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που επιχειρούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως ότι, όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, δεν χρειαζόταν η παρουσία των υπουργών την πρώτη μέρα των προϋπολογισμών. Το κατά πόσο ο Συναγερμός είναι αντιπολίτευση φαίνεται και από το εξής: Κατέθεσε μόλις δύο τροπολογίες, ενώ το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, 60. Ο μόνος βέβαια ο οποίος προχώρησε σε εισηγήσεις και προτάσεις κατά την ομιλία του ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μεταξύ άλλων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το κρατικό μισθολόγιο. «Όλοι ανησυχούμε για την αύξηση του κρατικού μισθολογίου, αλλά όλοι χαιρέτισαν τη συμφωνία για την ΑΤΑ και μάλιστα η πλειοψηφία ενέκρινε αύξηση χιλιάδων θέσεων στο Δημόσιο. Αυτές είναι οι αποκλειστικές αιτίες της αύξησης του 15%» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρότεινε με νομοθετική ρύθμιση να μπει οροφή στην ποσοστιαία αύξηση του κρατικού μισθολογίου. Και αυτό γιατί όπως μαθαίνουμε κάποιοι Α13, Α16 είναι πολύ χαρούμενοι με τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ένσταση Αβέρωφ

Πάντως τη σκυτάλη για το φιάσκο στο οποίο φαίνεται να εξελίσσονται οι διαδικασίες των δημοτικών εκλογών, πήρε ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Αν και προσεκτικός στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Γραφείο, έθεσε θέμα επί της διαδικασίας. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω υποψηφιότητα που μου επιβλήθηκε από άλλο κόμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε πως το κόμμα ζήτησε εκδήλωση ενδιαφέροντος από στελέχη, ενδιαφέρθηκαν οι Νουρής, Πηλείδου, Χ. Πετρίδης και Κωνσταντίνου και τελικά κατέληξαν με τον Νίκο Τορναρίτη που δεν μετρήθηκε καν στις δημοσκοπήσεις. Πιο έντονος στην τοποθέτησή του ήταν ο Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος μέσω ανάρτησης σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ όφειλε, «μετά τον ‘βιασμό’ του Φεβρουαρίου του 2023 αγέρωχα και υπερήφανα να διεκδικήσει τις εκλογές χωρίς συνεργασίες». Ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε και για βιασμό του ΔΗΣΥ με «εκ των έσω συμμετέχοντες». Καλά θα πάει κι αυτό.

Ο Προύντζος ως αντίβαρο

Μπορεί ο Νίκος Τορναρίτης, 23 χρόνια βουλευτής του ΔΗΣΥ, να παρουσιάστηκε εν πολλοίς ως ανεξάρτητος υποψήφιος, το ερώτημα είναι ποιος θα είναι τελικά το αντίβαρό του. Ο νομικός Χαράλαμπος Προύντζος ετοιμάζεται να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος τη δημαρχία της Λευκωσίας και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις εντός Ιανουαρίου. «H Λευκωσία μπορεί να κάνει το μεγάλο comeback. Να επανέλθει. Εκεί που της αξίζει. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη, υπομονή και όραμα» ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του και έχει ήδη σημειωθεί. Το ερώτημα είναι από ποιους σχηματισμούς θα στηριχθεί και αν η φιλελεύθερη τάση του ΔΗΣΥ, η οποία βλέπει ως κόκκινο πανί την υποψηφιότητα Τορναρίτη, ταχθεί υπέρ του.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Χαράλαμπος Πετρίδης

Ο Χαράλαμπος Πετρίδης τέως υπουργός Άμυνας, ο οποίος μέσω επιστολών ζητούσε να δοθεί σημασία στην υποψηφιότητά του. Η Πινδάρου επέλεξε να τον αγνοήσει με τον ίδιο να αποσύρει το ενδιαφέρον για λόγους ενότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση