ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι δελφίνοι, οι αποσύρσεις και ο πόλεμος των ψηφοδελτίων

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Το plan b

Την απόφαση να μην κατέλθει ως υποψήφιος για τη δημαρχία της Λευκωσίας ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης στην «Κ» ο Αχιλλέας Δημητριάδης, σημειώνοντας πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το Κυπριακό και το τίμιο κράτος. Η εξέλιξη αυτή ήταν εις γνώσιν της Εζεκία Παπαϊωάννου από την αρχή της βδομάδας, ασχέτως αν γίνονταν έρευνες δημοτικότητας μέχρι το τέλος της βδομάδας. Όπως μαθαίνει η στήλη, το ΑΚΕΛ προσανατολίζεται σε κάποιαν προσωπικότητα, που έχει περίπου το ίδιο προφίλ με αυτό του κ. Δημητριάδη, όμως περισσότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Ο πονοκέφαλος του ΔΗΣΥ

Η μάχη της Λευκωσίας άρχισε ήδη να προκαλεί πονοκέφαλο και στον ΔΗΣΥ. Η Νατάσα Πηλείδου, όπως μαθαίνει η στήλη, δεν ενδιαφέρεται να μπει στη μάχη, έχει ήδη κλείσει συνεργασία με γνωστό όμιλο διεξαγωγής συνεδρίων. Παράθυρο ευκαιρίας, όμως, βρήκε ο πρώην δήμαρχος Αγλαντζιάς και τέως υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης. Το παράθυρο ευκαιρίας, καλύτερα του το άνοιξε η ηγεσία του ΔΗΣΥ που θέλει έναν υποψήφιο με καλύτερο βιογραφικό από τους υφιστάμενους ενδιαφερόμενους. Όπως όλα δείχνουν επί του παρόντος, πρόκειται για μία μάχη Αγλαντζιωτών, καθώς και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου έχει δείξει από νωρίς το ενδιαφέρον του και εντείνει τη διαφήμισή του από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι ο Πετρίδης. Το ερώτημα για τον ΔΗΣΥ στην περίπτωση Κωνσταντίνου είναι ηθικό: πώς δηλαδή προτίθεται να στηρίξει κάποιον όπως τον κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος με την προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο φιλοδοξούσε να ακυρώσει τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, απλώς και μόνο για να διατηρηθεί στη δημαρχία της Αγλαντζιάς;

Το Πολιτικό Γραφείο

Το μεγάλο πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί είναι στη σύνθεση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές. Όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, υπάρχει συνωστισμός Βαρωσιωτών (Χατζηγιάννης, Χατζηπαντέλα, Αγγελίδης) και κανένα ενδιαφέρον από εκπρόσωπο της φιλελεύθερης τάσης του κόμματος. Η διεκδίκηση του Λουκά Φουρλά θεωρείται δεδομένη (είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης το 2019), όπως δεδομένο θεωρείται και το ενδιαφέρον της Ελένης Σταύρου. Βάσει ποσόστωσης που ακολουθεί το κόμμα στο ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον δύο γυναίκες και ένα νέο ηλικιακά πρόσωπο. Αν δηλαδή υπάρχει μία νέα ηλικιακά γυναίκα ενδιαφερόμενη, τότε μπαίνει αυτόματα στο ψηφοδέλτιο χωρίς να περάσει από τη βάσανο της ψηφοφορίας. Την τελική απόφαση για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου θα λάβει όπως όλα δείχνουν το Πολιτικό Γραφείο μέσω μυστικής ψηφοφορίας. Ήδη, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι κάνουν έρευνες για να μετρήσουν τη δημοτικότητά τους.

Η δυναμική Μαυρίδη

Στο ΔΗΚΟ από την άλλη, υπάρχει ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα. Η δυναμική που έχει ο Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος ήδη φλερτάρει με την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνδυασμό ότι το κόμμα δεν πρόκειται να κερδίσει επιπλέον έδρα, φοβίζει στελέχη και τα εμποδίζει από το να μπουν σε αυτή την άνιση μάχη. Ο τολμηρός σε αυτή την περίπτωση είναι ο Άθως Αντωνιάδης ο οποίος είτε συμφωνεί κάποιος μαζί του είτε όχι, του αναγνωρίζει ότι πολλές φορές έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά, όταν άλλοι οι συναγωνιστές του κρύβονταν για να μην εκτεθούν.

Προεδρικό και οι συμμετέχοντες

Τη Δευτέρα θα γίνει η πρώτη συνεδρία του περιβόητου Προεδρικού Συμβουλίου, το οποίο θεσμοθέτησε η Αννίτα Δημητρίου, και στόχος του είναι να φέρει κοντά τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος και συγκεκριμένα τους πρώην υπουργούς. Ερώτημα είναι ποιοι τελικά θα συμμετέχουν σε αυτό και ποια θα είναι η δομή. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, για παράδειγμα, είπε σε συνέντευξή του στην «Κ» πως θα προτιμούσε να μη συμμετέχει, το ίδιο και ο Γιώργος Παμπορίδης, ίσως και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, αν λάβουμε υπόψη τις έντονες διαφωνίες που έχει με την υφιστάμενη ηγεσία.

Θέμα ενσυναίσθησης

Ένα θέμα με την ενσυναίσθηση, το έχει σίγουρα η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν είναι μόνο το ζήτημα των διπλών μισθών, του μισθού του αξιωματούχου και της σύνταξης από την δημόσια υπηρεσία που δεν φαίνεται να αποποιείται ούτε ο πρόεδρος ούτε κάποιος άλλος καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρόεδρος έχει ανάγκες, είναι όμως και άλλα ζητήματα που προκαλούν εντύπωση. Θα μπορούσε για παράδειγμα να αποφύγει ο υπουργός Ενέργειας να αναφερθεί σε ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Κύπρο από τον πόλεμο που μαίνεται. Κυρίως όμως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μπορούσε να αποφύγει τα πανηγύρια σε σχολεία παίζοντας καλαθόσφαιρα την ίδια μέρα που η κρίση εντεινόταν. Ένα και πλέον μήνα διέρρεε το Προεδρικό ότι οι μέρες του αρχηγού της Αστυνομίας είναι μετρημένες, ενώ ο πρόεδρος είχε βολιδοσκοπήσει και πρόσωπα για την αντικατάσταση του Παπαθεοδώρου. Τον απέκλεισε μάλιστα από συνάντηση που είχε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ούτως ώστε να του στείλει το μήνυμα πως είναι ανεπιθύμητος πλέον. Ο θεσμός πλήγηκε, η παύση δεν ήρθε ποτέ, και όλα τακτοποιήθηκαν με τη λήψη πέντε αποφάσεων στο Προεδρικό για αντιμετώπιση επόμενων επεισοδίων.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ανδρέας Πιττάτζης

Ο Ανδρέας Πιττάτζης, ο οποίος όχι μόνο απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες στην υπόθεση Al Jazeera, αλλά φρόντισε να προκαλέσει τη νοημοσύνη μας και την ανοχή μας στην ανοησία με το λογύδριο που ανάρτησε ως άλλος Βασιλάκης Καΐλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση