ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγιος Σωζόμενος, το ματωμένο χωριό (βίντεο)

Βρεθήκαμε επί τόπου και καταγράψαμε την «βουβή» τραγική ιστορία του τόπου.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Είναι ο χρόνος που σταμάτησε… το 1964. Είναι που νιώθεις ότι τούτος ο ερημωμένος τόπος κατοικείται από φαντάσματα. Είναι που ακούς, αν αφεθείς, τις κραυγές των θυμάτων των δικοινοτικών ταραχών, τα ποδοβολητά μικρών και μεγάλων που σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη γη που τούς γέννησε. Γυναικείες και παιδικές κραυγές αγωνίας και φόβου. Είναι που, αν πας ακόμη πιο πίσω, θα δεις τη χαμένη ευτυχία ανθρώπων που έζησαν μαζί και αγαπημένοι. Είναι που αυτός ο τόπος, βουβός πια, σού διηγείται τη ματωμένη ιστορία του χθες. Τον πόνο όχι μόνο του ‘64 αλλά και του ‘74.

Άγιος Σωζόμενος. Το μικρό μικτό χωριό, λίγο έξω από τη Λευκωσία, με την αιματηρή τραγική ιστορία.

Μισογκρεμισμένα και βουβά τα κτίσματα, ο ναός του Αγίου Μάμαντος, τα σπίτια, το δημοτικό σχολείο. Το λαξεμένο στον βράχο εκκλησάκι στην κορυφή του λόφου του χωριού, είναι ό,τι απέμεινε μετά την εγκατάλειψη... για να θυμίζει ότι κάποτε το χωριό έσφυζε από ζωή. Τα βήματα των επισκεπτών του σταματάνε εκεί… στις τραγικές ιστορίες των ανθρώπων του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES