ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές: «Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Πεθαίνουν» (βίντεο)

Δείτε τον εμπνευσμένο λόγο της 30χρονης Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές που δίνει ρεσιτάλ δυναμισμού στο Κογκρέσο, ως η νεαρότερη βουλευτής των ΗΠΑ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές. Ετών 30. Βουλευτής των Δημοκρατικών. Από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής αυτή τη στιγμή. Πριν από ένα χρόνο θα μπορούσες να τη συναντήσεις ως σερβιτόρα σε εστιατόριο στη Νέα Υόρκη. Πλέον, έχει μια αξιοσημείωτη και δυναμική παρουσία στο Κογκρέσο και πολλοί μάλιστα προβλέπουν πως η νεαρότερη βουλευτής θα φτάσει κάποια στιγμή να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Παρά το νεαρό της ηλικίας της ξεχωρίζει για τον δυναμισμό και το πάθος της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων.

Σε ένα πρόσφατο ξέσπασμά της στο Κογκρέσο, η 30χρονη υπερασπίστηκε με πάθος την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε με τον γερουσιαστή Εντ Μάρκι υπό τον τίτλο «Πράσινη Νέα Συμφωνία», η οποία συνδέει άμεσα την αντιμετώπιση των ενεργειακών ή περιβαλλοντικών προβλημάτων με τα δικαιώματα των ιθαγενών κοινοτήτων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των εργαζομένων και την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ.

«Αυτό δεν είναι ένα ελιτίστικο ζήτημα. Αυτό είναι ζήτημα ποιότητας ζωής. Θέλετε να πείτε στους ανθρώπους ότι η ανησυχία τους και η επιθυμία τους για καθαρό αέρα και καθαρό νερό είναι ελιτίστικες; Θέλετε να το πείτε στα παιδιά στο Νότιο Μπρονξ που υποφέρουν από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού άσθματος στη χώρα; Πείτε το στις οικογένειες του Φλιντ που τα επίπεδα μόλυβδου στο αίμα τους ανεβαίνουν σε σημείο όπου ο εγκέφαλός τους καταστρέφεται για το υπόλοιπο της ζωής τους. Πείτε τους, ότι είναι ελιτιστές. Προσπαθείτε να μου πείτε ότι αυτά τα παιδιά ετοιμάζονται να πάρουν ένα αεροπλάνο για το Νταβός. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Πεθαίνουν.

Η απάντηση από την άλλη πλευρά του διαδρόμου είναι να εισαγάγει μια τροπολογία 5 λεπτά πριν από την ακρόαση με χειρόγραφες διορθώσεις! Αυτό είναι σοβαρό. Αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κομματικό ζήτημα. Πρόκειται για τους εκλογείς μας και για όλη μας τη ζωή. Και είμαστε εδώ και οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για να βοηθήσουν τις πετρελαϊκές εταιρείες παρά να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Δεν νομίζω. Πρόκειται για τη ζωή μας.

Η επιστήμη δεν πρέπει να είναι κομματικό ζήτημα. Αντιμετωπίζουμε μια εθνική κρίση. Εάν δεν ανορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά σε αυτή την κρίση, τότε δεν ξέρω τι κάνουμε εδώ.

Το κόστος ανάληψης μιας νέας πράσινης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της μη αντιμετώπισής της» δήλωσε στην εμπνευσμένη ομιλία της, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αποκτώντας πολλούς θαυμαστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 η Κόρτες με πτυχίο στα Οικονομικά και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, έχασε τον πατέρα της από καρκίνο. Για να γλιτώσει το πατρικό της σπίτι στο Μπρονξ από την κατάσχεση, έκανε διάφορες δουλειές σε εστιατόρια, πολλές φορές μέχρι και 18ωρες βάρδιες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES