ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναρότουρτα από τη γιαγιά Ειρήνη! (βίντεο)

Στο Δάλι δοκιμάσαμε την πιο απολαυστική αναρότουρτα από τα χέρια της γιαγιάς Ειρήνης Μιχαήλ

Newsroom K

Της Έλενας Αποστόλου

Για τη γιαγιά Ειρήνη Μιχαήλ, η κουζίνα είναι μια απολαυστική διαδικασία. Βάζει την ποδιά της και χάνεται με τις ώρες. Όποιος την «χάσει» ξέρει που να την βρει. Εκεί αδειάζει το μυαλό της και ξανανιώνει. «Δημιουργώ» μας λέει και φωτίζεται το πρόσωπό της. Η κουζίνα είναι το πάθος της. Για την ίδια η μαγειρική και ζαχαροπλαστική είναι έμπνευση, πάθος, δημιουργία και απόλαυση.

«Έμπαινα στην κουζίνα και έφτιαχνα φαγητό ή γλυκό με ότι υλικά είχα στο σπίτι», μας λέει, υπογραμμίζοντάς μας πως είναι αυτοδίδακτη και αυτοδημιούργητη αφού ποτέ δεν ανέτρεξε σε συνταγές ή συμβουλές μεγαλύτερων. «Αν δοκιμάσω κάπου κάτι και μου αρέσει, αντιλαμβάνομαι και διακρίνω τις γεύσεις και τρέχω στην κουζίνα μου να το δοκιμάσω» μας αναφέρει.

Είναι γνωστή στο Δάλι για την μαστορκά της, για τα γλυκά και τα αλμυρά της. Όσοι βρέθηκαν στην περιοχή σίγουρα θα έφαγαν κούπες και πόμπες από τα χέρια της και οι πιο τυχεροί την αναρότουρτά της. Επιδόρπιο που θέλει μια περισσότερη «τσαχπινιά» στην κουζίνα. Ένα μοντέρνο και απολαυστικό γλυκό που χρειάζεται ωστόσο την παραδοσιακή ανάλατη αναρή Αλάμπρα. Ένα γλυκό, που όσοι έφαγαν από τα χέρια της γιαγιάς Ειρήνης ακόμη «παραμιλούν» και έτσι η «είδηση» έφτασε και στα δικά μας αυτιά. Μας ταξίδεψε γευστικά, μας μύησε στα μυστικά της, μας μίλησε με αγάπη για την μαγειρική και ζαχαροπλαστική και μας πρόσφερε την πιο γλυκιά αναρότουρτα που φάγαμε στη ζωή μας.

Το γευστικό της ταξίδι… ξεκινά στα 16 της οπόταν παντρεύτηκε. Παραδέχεται πως δεν είχε καμία σχέση με την κουζίνα, μέχρι που άνοιξε το δικό της σπιτικό. Δεν ήξερε ούτε μακαρόνια να κάνει, ούτε αυγό να βράσει. Ξεκίνησε διστακτικά. Στη συνέχεια πήρε θάρρος από τον σύζυγό της, που είναι και ο πιο ένθερμος «υποστηρικτής» της κουζίνας της και τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά, πουλώντας αλμυρά και γλυκά στην περιοχή. «Λίγο πριν ανοίξω το εργαστήριό μου», μας λέει χαριτολογώντας, «ανάγκαζα το σύζυγό και τα παιδιά μου να δοκιμάζουν» ότι έφτιαχνα. Αποτέλεσμα, ο σύζυγός της να βάλει δέκα κιλά. Γευσιγνώστες πια, αποτελούν οι ίδιοι οι πελάτες της και η ανταπόκριση τους είναι το μεγαλύτερο «έπαθλο» που λαμβάνει, όπως λέει.

Υλικά

μισό κιλό φύλλο μπακλαβά

μισό βούτυρο ανάλατο

1 κιλό φρέσκα ανάλατη αναρή ΑΛΑΜΠΡΑ

250 ml φρέσκα κρέμα

1 ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

1 φακελάκι βανίλια

λίγο ανθόνερο

1 κουτί καρυδόψιχα

μέλι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ «τα βρήκαν» στο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου με την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020

G7: Επιτυχία η μη… αποτυχία

Ποια είναι τα highlights από τη σύνοδο των 7 βιομηχανοποιημένων χωρών του πλανήτη στο γαλλικό θέρετρο και τι κρατάμε.
Newsroom K
 |  STORIES
Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία

«Γλαύκος» από... χρυσό

Ο «Γλαύκος», η «Αφροδίτη» και η «Καλυψώ» έχουν αυξήσει τη γεωπολιτική αξία αλλά και τις οικονομικές προσδοκίες της Κ.Δ.
Newsroom K
 |  STORIES
X