ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:55
 

Αναρότουρτα από τη γιαγιά Ειρήνη! (βίντεο)

Στο Δάλι δοκιμάσαμε την πιο απολαυστική αναρότουρτα από τα χέρια της γιαγιάς Ειρήνης Μιχαήλ

Newsroom K

Της Έλενας Αποστόλου

Για τη γιαγιά Ειρήνη Μιχαήλ, η κουζίνα είναι μια απολαυστική διαδικασία. Βάζει την ποδιά της και χάνεται με τις ώρες. Όποιος την «χάσει» ξέρει που να την βρει. Εκεί αδειάζει το μυαλό της και ξανανιώνει. «Δημιουργώ» μας λέει και φωτίζεται το πρόσωπό της. Η κουζίνα είναι το πάθος της. Για την ίδια η μαγειρική και ζαχαροπλαστική είναι έμπνευση, πάθος, δημιουργία και απόλαυση.

«Έμπαινα στην κουζίνα και έφτιαχνα φαγητό ή γλυκό με ότι υλικά είχα στο σπίτι», μας λέει, υπογραμμίζοντάς μας πως είναι αυτοδίδακτη και αυτοδημιούργητη αφού ποτέ δεν ανέτρεξε σε συνταγές ή συμβουλές μεγαλύτερων. «Αν δοκιμάσω κάπου κάτι και μου αρέσει, αντιλαμβάνομαι και διακρίνω τις γεύσεις και τρέχω στην κουζίνα μου να το δοκιμάσω» μας αναφέρει.

Είναι γνωστή στο Δάλι για την μαστορκά της, για τα γλυκά και τα αλμυρά της. Όσοι βρέθηκαν στην περιοχή σίγουρα θα έφαγαν κούπες και πόμπες από τα χέρια της και οι πιο τυχεροί την αναρότουρτά της. Επιδόρπιο που θέλει μια περισσότερη «τσαχπινιά» στην κουζίνα. Ένα μοντέρνο και απολαυστικό γλυκό που χρειάζεται ωστόσο την παραδοσιακή ανάλατη αναρή Αλάμπρα. Ένα γλυκό, που όσοι έφαγαν από τα χέρια της γιαγιάς Ειρήνης ακόμη «παραμιλούν» και έτσι η «είδηση» έφτασε και στα δικά μας αυτιά. Μας ταξίδεψε γευστικά, μας μύησε στα μυστικά της, μας μίλησε με αγάπη για την μαγειρική και ζαχαροπλαστική και μας πρόσφερε την πιο γλυκιά αναρότουρτα που φάγαμε στη ζωή μας.

Το γευστικό της ταξίδι… ξεκινά στα 16 της οπόταν παντρεύτηκε. Παραδέχεται πως δεν είχε καμία σχέση με την κουζίνα, μέχρι που άνοιξε το δικό της σπιτικό. Δεν ήξερε ούτε μακαρόνια να κάνει, ούτε αυγό να βράσει. Ξεκίνησε διστακτικά. Στη συνέχεια πήρε θάρρος από τον σύζυγό της, που είναι και ο πιο ένθερμος «υποστηρικτής» της κουζίνας της και τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά, πουλώντας αλμυρά και γλυκά στην περιοχή. «Λίγο πριν ανοίξω το εργαστήριό μου», μας λέει χαριτολογώντας, «ανάγκαζα το σύζυγό και τα παιδιά μου να δοκιμάζουν» ότι έφτιαχνα. Αποτέλεσμα, ο σύζυγός της να βάλει δέκα κιλά. Γευσιγνώστες πια, αποτελούν οι ίδιοι οι πελάτες της και η ανταπόκριση τους είναι το μεγαλύτερο «έπαθλο» που λαμβάνει, όπως λέει.

Υλικά

μισό κιλό φύλλο μπακλαβά

μισό βούτυρο ανάλατο

1 κιλό φρέσκα ανάλατη αναρή ΑΛΑΜΠΡΑ

250 ml φρέσκα κρέμα

1 ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

1 φακελάκι βανίλια

λίγο ανθόνερο

1 κουτί καρυδόψιχα

μέλι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Σήμερα στην «Κ»: Ποια η νέα κίνηση του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό

«προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορά διαμερίσματος, αυτοκινήτου και ...»
matto gregio  |  04:56

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία

«Γλαύκος» από... χρυσό

Ο «Γλαύκος», η «Αφροδίτη» και η «Καλυψώ» έχουν αυξήσει τη γεωπολιτική αξία αλλά και τις οικονομικές προσδοκίες της Κ.Δ.
Newsroom K
 |  STORIES
X