ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτές ήταν οι τρύπες του συστήματος των πολιτογραφήσεων

Πώς ο Αντρέας Πιττάτζης, σύμφωνα με το βίντεο του Αλ Τζαζίρα, παρέκαμπτε το σύστημα στην… επιχείρηση πώλησης διαβατηρίων και «χόρευε», όπως είπε, στους «ρυθμούς της μουσικής των κανονισμών»

«Τhis is Cyprus», «No passport case is clean and clear, crystal clear», είναι μόνο μερικές από τις ατάκες του δικηγόρου Αντρέα Πιττάτζη που μας άφησαν άφωνους από την προβολή του βίντεο του Αλ Τζαζίρα, στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος να δίνει πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, σε υπόθεση διαπραγμάτευσης για πολιτογράφηση Κινέζου καταδικασθέντος για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Αντρέας Πιττάτζης, με μεγάλο στόμφο και δραματοποίηση των γεγονότων καυχιόταν στους «μεσάζοντες» του τάχα Κινέζου ζάμπλουτου επενδυτή για τις δύσκολες αιτήσεις διαβατηρίων που είχε χειριστεί αλλά και τους τρόπους με τους οποίους στο παρελθόν ξεγελούσε το σύστημα.

Αν και ο ίδιος, μετά τη «φωτιά» που ξέσπασε με την προβολή του βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Δημήτρης Συλλούρης και Χριστάκης Τζιοβάννης, προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν είχε πρόθεση να παρακάμψει τους κανόνες, εντούτοις, όταν αντιλήφθηκε ότι τα πρόσωπα αυτά ζητούσαν παρανομίες, μπήκε στο «παιχνίδι» και προσπάθησε, όπως επέμεινε, να αλιεύσει πληροφορίες.

Πάντως, στην προσπάθειά του να… μάθει όσα περισσότερα μπορούσε, τους εξομολογήθηκε βήμα-βήμα πώς γίνονται αυτά τα «πράγματα» στον τόπο μας, δείχνοντας ουσιαστικά πόσο τρύπιο είναι το σύστημα και πώς κανένα διαβατήριο, όπως είπε στους «μεσάζοντες» του Αλ Τζαζίρα, δεν είναι «crystal clear».

Κατά τα άλλα, όπως τους εξήγησε, «δεν μπορούν να παρακαμφθούν τα συστήματα, αλλά να χορέψουν στους ρυθμούς της μουσικής των κανονισμών».

Τους έδωσε, μάλιστα, ένα ακριβές σχεδιάγραμμα για το πώς ο Κινέζος επενδυτής, Mr X, μπορεί να ξεπλύνει τα κεφάλαιά του παρά το εγκληματικό του παρελθόν, να ξεγελάσει τις κυπριακές αρχές και να πάρει το πολυπόθητο διαβατήριο.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η διαδικασία είναι η εξής:

1.Σωστές διασυνδέσεις και εντοπισμός ανθρώπων-κλειδιά, στην προκειμένη περίπτωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, Χριστάκης Τζιοβάννης και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Εξάλλου, όπως είπε «Όταν γνωρίζεις τους αγγέλους, δεν χρειάζεσαι τον Θεό».

2.Θα καταγραφούν τα στοιχεία του «επενδυτή» με τρόπο, ώστε να πειστεί η τράπεζα για την ορθότητα της διαδικασίας και να την εγκρίνει. Το πρώτο ζητούμενο είναι το πώς θα συμπληρωθεί ένα ικανοποιητικό KYC ώστε τα κεφάλαια να μεταφερθούν στην Κύπρο.

3.Η επένδυση μπορεί να γίνει στο όνομα… συζύγων και τέκνων. Θα μπορούσε π.χ. να χρησιμοποιηθεί ένα πρόσωπο ή μια εταιρεία που δεν είχε «μολυνθεί» από την ποινική καταδίκη του επενδυτή και ο ίδιος θα εξασφάλιζε είσοδο ως εξαρτώμενος.

4.Ο καταδικασθείς «επενδυτής» θα αποκτήσει νέα ταυτότητα, ώστε να απαλλαχθεί από τις επιπτώσεις του εγκληματικού παρελθόντος του. Στην… ιστορία θα μείνει και το αμίμητο «μπορούμε να τον ονομάσουμε και Ανδρέα Jr».

5.Τέλος, έδωσε ακόμη ένα tip. Ο λεγόμενος επενδυτής, ο οποίος θα έδινε πολύ περισσότερα από 2.5 εκατ. ευρώ τα οποία προνοεί το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, πρέπει να πείσει ότι δεν «λιγουρεύεται» το διαβατήριο, αλλά αγαπά την Κύπρο και γι’ αυτό θέλει να κάνει επενδύσεις στο νησί.

Μοντάζ Λοΐζος Λοΐζου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X