ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτές ήταν οι τρύπες του συστήματος των πολιτογραφήσεων

Πώς ο Αντρέας Πιττάτζης, σύμφωνα με το βίντεο του Αλ Τζαζίρα, παρέκαμπτε το σύστημα στην… επιχείρηση πώλησης διαβατηρίων και «χόρευε», όπως είπε, στους «ρυθμούς της μουσικής των κανονισμών»

Της Έλενας Αποστόλου

«Τhis is Cyprus», «No passport case is clean and clear, crystal clear», είναι μόνο μερικές από τις ατάκες του δικηγόρου Αντρέα Πιττάτζη που μας άφησαν άφωνους από την προβολή του βίντεο του Αλ Τζαζίρα, στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος να δίνει πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, σε υπόθεση διαπραγμάτευσης για πολιτογράφηση Κινέζου καταδικασθέντος για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Αντρέας Πιττάτζης, με μεγάλο στόμφο και δραματοποίηση των γεγονότων καυχιόταν στους «μεσάζοντες» του τάχα Κινέζου ζάμπλουτου επενδυτή για τις δύσκολες αιτήσεις διαβατηρίων που είχε χειριστεί αλλά και τους τρόπους με τους οποίους στο παρελθόν ξεγελούσε το σύστημα.

Αν και ο ίδιος, μετά τη «φωτιά» που ξέσπασε με την προβολή του βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Δημήτρης Συλλούρης και Χριστάκης Τζιοβάννης, προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν είχε πρόθεση να παρακάμψει τους κανόνες, εντούτοις, όταν αντιλήφθηκε ότι τα πρόσωπα αυτά ζητούσαν παρανομίες, μπήκε στο «παιχνίδι» και προσπάθησε, όπως επέμεινε, να αλιεύσει πληροφορίες.

Πάντως, στην προσπάθειά του να… μάθει όσα περισσότερα μπορούσε, τους εξομολογήθηκε βήμα-βήμα πώς γίνονται αυτά τα «πράγματα» στον τόπο μας, δείχνοντας ουσιαστικά πόσο τρύπιο είναι το σύστημα και πώς κανένα διαβατήριο, όπως είπε στους «μεσάζοντες» του Αλ Τζαζίρα, δεν είναι «crystal clear».

Κατά τα άλλα, όπως τους εξήγησε, «δεν μπορούν να παρακαμφθούν τα συστήματα, αλλά να χορέψουν στους ρυθμούς της μουσικής των κανονισμών».

Τους έδωσε, μάλιστα, ένα ακριβές σχεδιάγραμμα για το πώς ο Κινέζος επενδυτής, Mr X, μπορεί να ξεπλύνει τα κεφάλαιά του παρά το εγκληματικό του παρελθόν, να ξεγελάσει τις κυπριακές αρχές και να πάρει το πολυπόθητο διαβατήριο.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η διαδικασία είναι η εξής:

1.Σωστές διασυνδέσεις και εντοπισμός ανθρώπων-κλειδιά, στην προκειμένη περίπτωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, Χριστάκης Τζιοβάννης και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Εξάλλου, όπως είπε «Όταν γνωρίζεις τους αγγέλους, δεν χρειάζεσαι τον Θεό».

2.Θα καταγραφούν τα στοιχεία του «επενδυτή» με τρόπο, ώστε να πειστεί η τράπεζα για την ορθότητα της διαδικασίας και να την εγκρίνει. Το πρώτο ζητούμενο είναι το πώς θα συμπληρωθεί ένα ικανοποιητικό KYC ώστε τα κεφάλαια να μεταφερθούν στην Κύπρο.

3.Η επένδυση μπορεί να γίνει στο όνομα… συζύγων και τέκνων. Θα μπορούσε π.χ. να χρησιμοποιηθεί ένα πρόσωπο ή μια εταιρεία που δεν είχε «μολυνθεί» από την ποινική καταδίκη του επενδυτή και ο ίδιος θα εξασφάλιζε είσοδο ως εξαρτώμενος.

4.Ο καταδικασθείς «επενδυτής» θα αποκτήσει νέα ταυτότητα, ώστε να απαλλαχθεί από τις επιπτώσεις του εγκληματικού παρελθόντος του. Στην… ιστορία θα μείνει και το αμίμητο «μπορούμε να τον ονομάσουμε και Ανδρέα Jr».

5.Τέλος, έδωσε ακόμη ένα tip. Ο λεγόμενος επενδυτής, ο οποίος θα έδινε πολύ περισσότερα από 2.5 εκατ. ευρώ τα οποία προνοεί το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, πρέπει να πείσει ότι δεν «λιγουρεύεται» το διαβατήριο, αλλά αγαπά την Κύπρο και γι’ αυτό θέλει να κάνει επενδύσεις στο νησί.

Μοντάζ Λοΐζος Λοΐζου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Έλενας Αποστόλου

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Δείτε την ιστορία, την εξέλιξη και τους χώρους του εμβληματικού κτηρίου που από το 1800 στεγάζει την Αμερικανική Δημοκρατία ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Αποχαιρετάμε το 2020, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά της πανδημίας, με ένα βίντεο για τα περίεργα και ευτράπελα ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Εμβολιασμός κατά του COVID-19 στην Κύπρο. Πότε αναμένονται οι πρώτες δόσεις και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Τι λένε οι ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Στα 29 του κατάφερε να κερδίσει έδρα στη Γερουσία ως Δημοκρατικός και καταγράφεται ως ένας από τους νεότερους γερουσιαστές.

«K» Story: Αυτός είναι ο Τζο Μπάιντεν

Η ζωή, οι τραγωδίες, οι αποτυχίες και η πολιτική επιτυχία του 78χρονου πολιτικού των Δημοκρατικών και νέου πλανητάρχη
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Μάσκα παντού: Τι πρέπει να ξέρω

Πότε και πού φοράμε μάσκα, ποιοι εξαιρούνται από το διάταγμα του υπουργού Υγείας και πώς πρέπει να τη χειριζόμαστε με ασφάλεια ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Η Μονή της Χώρας

Δείτε ποια είναι η ιστορική μονή που μετατρέπει ο Ερντογάν σε τζαμί.
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Έτσι θα αλλάξει η Μακαρίου

Ο κύβος ερρίφθη, τα έργα για την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ άρχισαν. Δείτε πώς θα μοιάζει η περιοχή μετά από 26 μήνες. ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES