ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γροθιά στο στομάχι

Αντιπαραθέτοντας δύο «κόσμους», ένα απίστευτο κολάζ φωτογραφιών από ένα Τούρκο καλλιτέχνη τονίζει την αντίθεση ειρήνης και πολέμου.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Μια άλλη οπτική της ζωής, μακριά από τη δική μας φωτεινή πλευρά, τη σκοτεινή και πικρή πραγματικότητα ενός πολέμου -που βρίσκεται ωστόσο πάρα πολύ κοντά μας- αποτυπώνει με το κολάζ φωτογραφιών, που μοιάζουν μεταξύ τους και ταυτόχρονα απέχουν… έτη φωτός η μία από την άλλη, ο Τούρκος καλλιτέχνης Ugur Gallen.

Ένα project που υμνεί την ειρήνη και δείχνει τη δραματική αντίθεση «δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων» που τον ενέπνευσαν, όπως δηλώνει ο ίδιος, αφού ζει στην Τουρκία, που τυχαίνει να βρίσκεται δίπλα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του σύγχρονου κόσμου.

Ο καλλιτέχνης συνδυάζει με μαεστρία, άλλοτε δικές του φωτογραφίες, άλλοτε ήδη υπάρχουσες, αναδεικνύοντας τις διαφορές των δύο κόσμων, τον ανεπτυγμένο και μακριά από πολέμους κόσμο με ευτυχισμένους συνανθρώπους μας και τον κόσμο όπου ζουν συνάνθρωποί μας που μαστίζονται είτε από πόλεμο, φτώχια, πόνο ή δυστυχία. Οι φωτογραφίες είναι γροθιά στο στομάχι, δείχνοντάς μας ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις, τις οποίες πολλοί ισχυροί παραβλέπουν και γι’ αυτό δεν λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις.

Εικόνες ενός πλανήτη τόσο αντιφατικού που θα πρέπει να προβληματίσουν, να αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν όλους αφού τονίζεται η αντίθεση ειρήνης και πολέμου, σταθερότητας και ανασφάλειας και ταυτόχρονα γίνονται ρευστά τα όρια των δύο «κόσμων» που ωστόσο δεν ανήκουν σε παράλληλο σύμπαν.

Το τελευταίο του κολάζ είχε τεράστια απήχηση όπως και τα προηγούμενα, αφού η προσπάθειά του να αφυπνίσει τον κόσμο για τα δεινά του πολέμου ξεκίνησε μέσω του Ίνσταγκράμ του το 2016.

Το συγκεκριμένο βίντεο μόνο στο twitter μέσα σε λίγες ημέρες είχε 4,2 εκατ. προβολές, 51,5 χιλιάδες retweets και 81,6 χιλιάδες επισημάνσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X