ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ήλιος: η αποκάλυψη της δομής του

Η επιφάνεια του Ήλιου αποκαλύφθηκε με πρωτοφανή λεπτομέρεια στις φωτογραφίες του ηλιακού τηλεσκοπίου Inouye στη Χαβάη και είναι εκπληκτική.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Πιο κοντά στην κατανόηση της δραστηριότητας του Ήλιου, μας φέρνουν νέες και με πιο πολλή λεπτομέρεια φωτογραφίες από την επιφάνεια του ζωοδότη, όπως τις κατέγραψε το τηλεσκόπιο Inouye που βρίσκεται εγκατεστημένο στη Χαβάη.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι η επιφάνεια του ήλιου δεν έχει ενιαία δομή αλλά είναι «σκασμένη» με κοκκώδεις δομές, που μοιάζουν με κομμάτια χρυσού, και κάθε τμήμα έχει το μέγεθος της Γαλλίας. Οι στήλες πλάσματος, με θερμοκρασίες στις σχεδόν 6.000 βαθμούς, εμφανίζονται ως φωτεινά σημεία στο κέντρο κάθε τμήματος και είναι το επίκεντρο απελευθέρωσης θερμότητας από το εσωτερικό του ήλιου στην επιφάνειά του.

Με τις νέες φωτογραφίες ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή στη μελέτη του μητρικού άστρου και θα βελτιώσει την κατανόησή μας για το τι επηρεάζει τον διαστημικό καιρό και τελικά θα βοηθήσει την καλύτερη πρόγνωση των ηλιακών καταιγίδων, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά τις δορυφορικές επικοινωνίες, τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα αεροπορικά ταξίδια και τεχνολογίες όπως το GPS.

Χάρη στο νέο τηλεσκόπιο, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν καλύτερα την αναταραχή στην επιφάνεια του Ήλιου και έτσι θα προβλέπουν την επόμενη ηλιακή καταιγίδα, δίνοντας περισσότερο χρόνο προετοιμασίας σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες κοινής ωφελείας και ζωτικά δίκτυα υποδομής στη Γη. Σήμερα ο μέσος χρόνος προειδοποίησης είναι 48 λεπτά πριν από το ηλιακό συμβάν, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί στις 48 ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X