ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Iryna Vereshchuk: Tι δεν ξέρετε για την αντιπρόεδρο της Ουκρανίας που, μαζί με το Ζελένσκι, θεωρείται σύμβολο αντίστασης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη 42χρονη αντιπρόεδρο της χώρας, που πέταξε τα ταγέρ και ντύθηκε στο χακί.

Mοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Είναι το γυναικείο πρόσωπο της ουκρανικής αντίστασης στη Ρωσική εισβολή. Μετά τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyj, η αναπληρώτριά του, αντιπρόεδρος της χώρας, Iryna Vereshchuk είναι η πιο παρούσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων που υποστηρίζουν και ενημερώνουν την αντίσταση κατά των ρωσικών στρατευμάτων. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι επίσης υπουργός για την επανένταξη των προσωρινά κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών και είναι μία από τις πρώτες Ουκρανές που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική της χώρας τους.

Η 42χρονη γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στην περιφέρεια του Λβιβ. Αρχικά σπούδασε στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Πολυτεχνείου του Λβιβ, όπου ειδικεύτηκε στη διεθνή πληροφόρηση και επικοινωνία και στη συνέχεια ακολούθησε νομική, ενώ ειδικεύτηκε και στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα είχε υπηρετήσει στον ουκρανικό στρατό (επί μία πενταετία), ενώ νωρίς ξεκίνησε και τα πρώτα της βήματα στην πολιτική.
Στα 30 της, έγινε η νεότερη γυναίκα δήμαρχος στην Ουκρανία, κερδίζοντας το 2010 τη δημαρχία της Ράβα Ρούσκα, της γενέτειράς της, μιας κωμόπολης με 9.000 κατοίκους.

Η δυναμική της και οι φιλοδοξίες της έκαναν πολλούς να μιλήσουν για τη νέα Χίλαρι της Ουκρανίας, η οποία, μάλιστα, στην αρχή της καριέρας της έδειχνε μια φιλορωσική διάθεση, αλλά και πολεμική για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το 2013, αναφερθείσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει δημοσίως ότι «εάν είχαμε έναν τέτοιο πολιτικό, θα τον ψήφιζα. Κάνει καλό στη Ρωσία. Ενεργεί για το συμφέρον της πατρίδας του». Λίγα χρόνια μετά, απολογείται που έπλεξε το εγκώμιο σε έναν ηγέτη που κάνει το μεγαλύτερο κακό στη δική της χώρα.

Στις εκλογές του 2019 εισέρχεται στη Ράντα, στην ουκρανική Βουλή, με το κόμμα του Ζελένσκι. Εργάζεται στις επιτροπές Άμυνας και Πληροφοριών.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είναι παντρεμένη (δεύτερη φορά) με έναν αξιωματικό της κορυφαίας ομάδας “Alpha” των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Και τώρα, μαζί με τον 17χρονο γιο της (από τον πρώτο γάμο της) κρύβεται σε μυστική τοποθεσία, όπως και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο φαίνεται ότι υπηρετεί με απόλυτη αφοσίωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES