ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο κωμικός ηθοποιός που έγινε ηγέτης της χώρας του εν μια νυκτί

Ποιος είναι ο Ουκρανός Πρόεδρος και πώς κατάφερε από πρώην ηθοποιός να γίνει Πρόεδρος της χώρας του και να κερδίσει τις εντυπώσεις, εν μέσω πολέμου

Ελάχιστοι περίμεναν από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έναν πρώην κωμικό, να μεταμορφώνεται εν μία νυκτί σε έναν ηγέτη, ο οποίος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Υπό τις ακραίες σημερινές συνθήκες, την εισβολή της ρωσικής υπερδύναμης στη χώρα του, ο Ζελένσκι επιδεικνύει πίστη στις αξίες, δείχνει απίστευτη προσωπική γενναιότητα, ικανότητα να συνδέεται άμεσα με τον λαό του και μια ασυμβίβαστη στάση και πίστη στην τελική νίκη.

Μετά τη ρωσική εισβολή, η φυγή του από τη χώρα προεξοφλείτο, ωστόσο ο Ζελένσκι έμεινε στις επάλξεις, δεν κρύφτηκε στα καταφύγια, αλλά δίνει καθημερινά το «παρών» του και απευθύνεται στον λαό του μέσω των βίντεο που ανεβάζει στα social media, δίνοντάς τους κουράγιο αλλά και δύναμη να παλέψουν μέχρι τέλους. Στο πρόσωπό του, ο λαός του βρήκε έναν ηγέτη και ο υπόλοιπος κόσμος αναγνώρισε έναν γενναίο άνδρα.

Ξαφνικά δεν γελά κανείς με τον πρώην κωμικό, τον ακούει, τον θαυμάζει και τον χειροκροτεί.

Ποια η ιστορία του;

Γεννήθηκε το 1978 σε μία εβραϊκή οικογένεια στην πόλη Κριβί Ριχ, μια βιομηχανική ρωσόφωνη πόλη στο κέντρο της Ουκρανίας, από πατέρα καθηγητή και μητέρα μηχανικό. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη Μογγολία, καθώς εκεί είχε μετατεθεί ο πατέρας του ως επικεφαλής ενός ακαδημαϊκού τμήματος στην περιοχή. Επέστρεψαν στην Ουκρανία και πέρασε χαρούμενα παιδικά χρόνια σε μία μεσοαστική οικογένεια. Στα 16 του, ο άριστος μαθητής Βολοντίμιρ εξασφάλισε υποτροφία για σπουδές στο Ισραήλ. Εμπόδιο ο πατέρας του, που τον ώθησε να σπουδάσει Νομική στη χώρα του. Επάγγελμα που δεν άσκησε ποτέ, καθώς τον κέρδισε το πάθος του για την υποκριτική. Στα 17 του έλαβε μέρος σε έναν τοπικό διαγωνισμό ανάδειξης νέων κωμικών, σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σόου. Μπορεί να μην κέρδισε, αλλά κατάλαβε πως η υποκριτική ήταν μονόδρομος για τον ίδιο.

Το 2003 παντρεύεται τον παιδικό του έρωτα, την Ολεάνα, αρχιτέκτονα και σεναριογράφο στο επάγγελμα, με την οποία αποκτούν δύο παιδιά, την 17χρονη κόρη τους και τον 9χρονο γιο τους. Την ίδια περίοδο καταπιάνεται με τις τηλεοπτικές παραγωγές, σατιρίζει τους πολιτικούς της χώρας του, πρωταγωνιστεί σε σε stand up comedy shows, παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και συνεντεύξεις. Είναι ένας σταρ.

Όταν η ζωή μιμείται την τέχνη

Ο ρόλος που τον αποθέωσε ήρθε το 2015, μέσω της τηλεοπτικής σειράς "Servant of the people” (Υπηρέτης του λαού). Προβλήθηκε για τρεις σεζόν, ενώ κέρδισε μία νέα γενιά θαυμαστών όταν προβλήθηκε στο Netflix και στο YouTube. Σε αυτό το σήριαλ υποδυόταν έναν αξιαγάπητο καθηγητή γυμνασίου που έχει βαρεθεί με τους διεφθαρμένους πολιτικούς και ο οποίος κατά λάθος γίνεται πρόεδρος.

Η ζωή μιμήθηκε την τέχνη και το 2019 οι πολίτες της χώρας εξέλεξαν πρόεδρό τους τον αξιαγάπητο ηθοποιό, που επί τρία χρόνια υποδυόταν τον πρόεδρο στη μικρή οθόνη.

Η υποψηφιότητα του Ζελένσκι για την προεδρία ξεκίνησε ως αστείο, αλλά ο κωμικός ηθοποιός κατατρόπωσε τον πολιτικό αντίπαλο Πέτρο Ποροσένκο στον δεύτερο γύρο, κερδίζοντας τις εκλογές με το κόμμα του «Υπηρέτης του Λαού», όπως και ο τίτλος της τηλεοπτικής σειράς που πρωταγωνιστούσε, συγκεντρώνοντας το 73% των ψήφων!

Όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γιόρταζε την πανηγυρική επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές του 2019, δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις χιλιοειπωμένες και βασικότερες δεσμεύσεις του, που ήταν η επαναφορά της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Τρία χρόνια αργότερα και με το δάκτυλο στη σκανδάλη, αυτή φαντάζει πιο ουτοπική από ποτέ, με τον 44χρονο να χρησιμοποιεί τις γνώσεις και την εμπειρία του από τα τηλεοπτικά πλατό, για να στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα στον λαό του και να δηλώσει πως η Ουκρανία δεν θα παραδώσει τα όπλα, αλλά θα αντισταθεί στην επέλαση της «ρωσικής αρκούδας».

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES