ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» story: Δείτε πώς είναι η «αναγεννημένη» Μακαρίου

Ένας υπερσύγχρονος πλέον δημόσιος χώρος με νέα αισθητική καλεί τους πολίτες να τον ανακαλύψουν καθιστώντας το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο.

Κινηματογραφιστής: Στέλιος Στεφάνου, Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Η Λευκωσία αλλάζει, αποκτά έναν νέο αέρα, ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ είναι θέμα χρόνου η μετεξέλιξή της σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών.

Η κεντρικότερη λεωφόρος της πρωτεύουσας έχει αναβαθμιστεί, αλλάζοντας την εικόνα της Λευκωσίας στον κόσμο. Δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν πλέον την ευκαιρία να απολαύσουν έναν νέο δημόσιο χώρο, με νέα αισθητική, νέα υλικά, νέες προσεγγίσεις, που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Νέα πλατιά πεζοδρόμια, νέο οδόστρωμα, παγκάκια και νέος φωτισμός είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που βλέπει ο επισκέπτης μετά το λίφτινγκ της κεντρικής λεωφόρου της Λευκωσίας, της πολυσύχναστης και αγαπημένης Μακαρίου του παρελθόντος που έδωσε τη θέση της σε μια ευρωπαϊκή και εκσυγχρονισμένη πλέον λεωφόρο.

Σχεδιασμοί δέκα χρόνων, εργασίες δύο χρόνων που έφεραν προβλήματα στους λίγους επιχειρηματίες που σε πείσμα των καιρών παρέμειναν εκεί για να δουν επιτέλους αυτό που αρμόζει σε μια πρωτεύουσα με ευρωπαϊκό αέρα.

Άξιζε τον κόπο η ταλαιπωρία και η αναμονή του κοινού, καθώς η λεωφόρος έχει πλέον εκσυγχρονιστεί και ο Δήμος Λευκωσίας έχει να καυχιέται για ακόμη ένα στολίδι που θα καταστεί σημείο κατατεθέν της πρωτεύουσας για κοινωνικές συναντήσεις και εκδηλώσεις αλλά και για αγορές.

Τι άλλαξε

Με προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα €11,680,000 πλέον ΦΠΑ, η Μακαρίου έχει καταστεί μια έξυπνη λεωφόρος με προτεραιότητα στους πεζούς.

Υπογειοποίηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, νέο σύστημα απορροής όμβριων υδάτων, νέος οδικός φωτισμός LED υψηλής απόδοσης, εγκατάσταση συστήματος για παροχή WiFi, συστήματος οπτικών ινών του Δήμου Λευκωσίας που θα βοηθήσει στην εγκατάσταση των εφαρμογών για το πρόγραμμα «Smart city», πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση τραμ.

Καταργήθηκαν οι υψομετρικές διαφορές και μια νέα μοντέρνα αστική επίπλωση καλεί τους επισκέπτες για ξεκούραση.

Μικρές πλατείες δίνουν τη δυνατότητα για υπαίθριες δραστηριότητες και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων.

Αύξηση του πρασίνου κατά 261%

Στο κέντρο της πόλης αυξήθηκε το πράσινο σε σχέση με το πώς ήταν προηγουμένως κατά 261%, αριθμός που θα ισοδυναμεί με 953 υγιή δέντρα. Για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου (Στασικράτους – Μακαρίου – Ευαγόρου) έχουν φυτευτεί συνολικά περίπου 1000 ώριμα δέντρα.

Προβάδισμα στους πεζούς

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, στη Λεωφόρο Μακαρίου και στην οδό Αναστασίου Γ. Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου), δημιουργήθηκαν δύο λεωφορειολωρίδες για διακίνηση και στις δύο κατευθύνσεις.

Οι κυκλοφοριακές πολιτικές που εφαρμόζονται υποχρεώνουν τα τροχοφόρα οχήματα να κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και να δίνουν προβάδισμα στην άνετη και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ποδηλάτων.

Στον άξονα Μακαρίου - Α. Λεβέντη, στο πλαίσιο του έργου, θα ληφθεί πρόνοια για την εγκατάσταση και λειτουργία τραμ, εφ’ όσον αυτό αποφασιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X