ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κ» Story: Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: Ποιοι είναι οι ένοπλοι που κατέλαβαν τα δύο ελληνικά τάνκερ

Πότε ιδρύθηκαν και ποια είναι η δύναμη του επίλεκτου ιρανικού στρατιωτικού σώματος, που τα μέλη του αυτοαποκαλούνται θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Η στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, στις 27 Μαΐου, κάνουν το ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο κυκλοφορεί σε βίντεο από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κομάντος κατέβηκαν με ελικόπτερο στα δύο ελληνικά τάνκερ “Delta Poseidon” και “Prudent Warrior”, ενώ έπλεαν σε διεθνή ύδατα, κοντά στις ακτές του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο, παίρνοντας τον έλεγχο των πλοίων και αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματα. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος και δύο ταχύπλοα.

Υπό κράτηση βρίσκονται 29 ναυτικοί, ανάμεσά τους 9 Έλληνες και ένας Κύπριος καπετάνιος.

Το ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ, που ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες στην Κάρυστο, με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Τι ζητούν

Οι αρχές του Ιράν, που κρατούν τα ελληνόκτητα πλοία, ζητούν την απελευθέρωση του tanker Lana και του φορτίου του, μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το φορτίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο και μεταφέρθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, ενώ το πλοίο παραμένει στην Εύβοια.

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

• Ιδρύθηκαν μετά την Ιρανική Επανάσταση και την ανατροπή του Σάχη το 1979, με εντολή του θρησκευτικού ηγέτη της ασιατικής χώρας Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

• Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν σκοπό να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας της χώρας και παράλληλα φροντίζουν για την αποτροπή ξένων παρεμβάσεων και πραξικοπημάτων από τον στρατό ή «αποκλίνοντα κινήματα».

• Εκτιμάται ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν περισσότερα από 150.000 ενεργά μέλη στις τάξεις τους και διατηρούν δικές τους επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις.

• Παρά το γεγονός ότι έχει περίπου 300.000 λιγότερα στρατεύματα από τον κανονικό στρατό, το IRGC θεωρείται ως η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στο Ιράν και βρίσκεται πίσω από πολλές από τις βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οικονομικός γίγαντας

• Αποτελούν σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν, με τεράστια επιρροή. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους το 1/3 της ιρανικής οικονομίας, έχοντας αναπτύξει σταδιακά ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρήσεων.

Έχουν υπό την ιδιοκτησία τους αυτοκινητοβιομηχανία, τράπεζες, πολεμικές βιομηχανίες, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και κλινικές laser ματιών.

• Η οργάνωση ασκεί σημαντική επιρροή στη Μέση Ανατολή, παρέχοντας χρηματοδότηση, εξοπλισμό και τεχνολογικά μέσα σε άλλες ένοπλες δυνάμεις, μέσω του σκιώδους υπερπόντιου επιχειρησιακού της βραχίονα, της Δύναμης Κουντς, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Κασέλ Σουλεϊμανί, που δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ.

• Το ναυτικό του IRGC είναι επιφορτισμένο με την περιπολία του –στρατηγικής σημασίας– στενού του Ορμούζ, ενός στενού ποταμού που συνδέει τον Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό, μέσω του οποίου περνά το 20% του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.

Τρομοκράτες…

• Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατηγορούνται επίσης και για δραστηριότητες οι οποίες κινούνται στη σφαίρα της παρανομίας. Τους έχει χρεωθεί λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, αυτοκινήτων, τσιγάρων και ειδών πρώτης ανάγκης, δυτικής προέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X