ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Η ιστορία της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ιστορική πύλη που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές;

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η αυτοκρατορική πύλη της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφίες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν ότι έχει καταστραφεί κομμάτι της πρόσοψης της πύλης.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε ότι η ιστορική θύρα, που άντεξε ακόμη και την εισβολή του Μωάμεθ του πορθητή, βρέθηκε κατεστραμμένη, ενώ ζημιές υπέστησαν και διάφορα κομμάτια χάλκινου πλαισίου που πλαισίωναν τη θύρα, λόγω του μεγάλου συνωστισμού των μουσουλμάνων.

Ιστορία

Η καταστροφή στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας, σε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία στον κόσμο, αλλά και η άγνοια που δήλωσε ο υπεύθυνος ασφαλείας έχουν προκαλέσει οργή.

Η Πύλη του Αυτοκράτορα, που χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα και την ακολουθία του, παρέχει το πέρασμα από τον εσωτερικό νάρθηκα στον κύριο χώρο της Αγίας Σοφίας.

Στην τελετουργική είσοδο του Αυτοκράτορα, κατά την οποία ο ίδιος κρατούσε ένα κερί, προσκυνούσε τρεις φορές πριν από αυτή την πόρτα, ενώ οι χορωδίες από το βάθος έψελναν.

Είναι η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και χρονολογείται από τον 6ο ή τον 9ο αιώνα. Είναι μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα, που έχει καταγραφεί ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες.

Για χίλια περίπου χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία ήταν το κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου 1453.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί), από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση του σύγχρονου Τουρκικού Κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 1934.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985 ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Αγία Σοφία ως τζαμί άνοιξε τις πύλες της στις 24 Ιουλίου 2020 και είναι ανοικτή σε όλους τους μουσουλμάνους, αλλά και τους τουρίστες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES