ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κ» Story - Μαρία Ζαχάροβα: Ποια είναι η «σιδηρά» κυρία του ρωσικού ΥΠΕΞ

Δείτε ποια γυναίκα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας στη Ρωσία, η οποία τα βάζει με τους ξένους ηγέτες

Η Μαρία Ζαχάροβα έφερε την επανάσταση στο τι σημαίνει να είσαι Ρώσος διπλωμάτης και στην πραγματική ζωή, αλλά και στο διαδίκτυο. Κομψή, αλλά συνάμα μαχητική και επιθετική, το στυλ της μιμήθηκε την αυξανόμενη πολεμική της Ρωσίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ορισμένοι λατρεύουν να τη μισούν.

Η 47χρονη «έδιωξε» τα στενά στατιστικά, τα αντικατέστησε με μια πιο εμπρηστική γλώσσα, ενώ οι ενημερώσεις την έχουν κάνει διαδικτυακή σταρ, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές στο YouTube και χιλιάδες followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο facebook έχει 496.376 ακόλουθους και στο Instagram 230 χιλιάδες.

Το 2016 η Μαρία Ζαχάροβα είχε συμπεριληφθεί στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στη λίστα επιλογής του BBC.

Η Μαρία Βλαντιμίροβα Ζαχάροβα, όπως είναι το πλήρες όνομα της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, είναι γόνος οικογένειας Ρώσων διπλωματών και γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1975, στη Μόσχα. Σε ηλικία 6 ετών, έφυγε με την οικογένειά της για το Πεκίνο, αφού ο πατέρας της, Βλαντιμίρ Ζαχάροφ, διορίστηκε στη σοβιετική πρεσβεία. Επέστρεψε στη Ρωσία το 1991, μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Μαρία Ζαχάροβα αποφοίτησε το 1998 από τη Σχολή Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο MGIMO στον τομέα των Ανατολίτικων Σπουδών και της Δημοσιογραφίας, ενώ κατέχει και διδακτορικό στις Ιστορικές Επιστήμες.

Από τον ΟΗΕ στο ΥΠΕΞ

Από το 2003 έως το 2005, είχε διατελέσει γραμματέας Τύπου της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Από το 2008 έως το 2011, εργάστηκε στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και από το 2011 έως τις 10 Αυγούστου 2015, η Ζαχάροβα ήταν Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Υπουργείου Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Μαρία Ζαχάροβα διορίστηκε διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου, με εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 10 Αυγούστου του 2015 και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του τμήματος που κατείχε αυτή τη θέση.

Οικογένεια

Για την οικογένειά της πολύ λίγα γνωρίζουμε. Είναι παντρεμένη με τον Αντρέι Μακαρόφ, μηχανικό, τον οποίο γνώρισε στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην αμερικανική πόλη ως υπεύθυνη Τύπου της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ. Έχει μία κόρη, τη Μαριάνα, ηλικίας δώδεκα ετών.

Δυναμική παρουσία

Ρίχνοντας μια ματιά στα social media της –στα οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή– και στα όσα έχουν γραφτεί για εκείνη, γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Αυστηρή όπως προτάσσει ο ρόλος της, ωστόσο στις χαλαρές της στιγμές δείχνει ότι απολαμβάνει το γυμναστήριο, την καλή παρέα και το bbq. Σχολιάζει τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από δηλώσεις ηγετών, την κατάσταση εντός και εκτός της χώρας της, μέχρι τέχνη και ποίηση.

Δεν τηρεί πάντα το διπλωματικό πρωτόκολλο στη γλώσσα της. Κάποτε είπε σε έναν Ουκρανό σχολιαστή σε ένα talk show «Άσε με να μιλήσω, αλλιώς θα ακούσεις πραγματικά πώς ακούγονται οι ρωσικοί πύραυλοι!».

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES