ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ STORY: Ο εντυπωσιακός εξωτερικός διάκοσμος σπιτιών σε Λευκωσία και Λάρνακα

Ποια ανάγκη οδήγησε τους Κύπριους φέτος να στολίσουν εξωτερικά τις οικίες τους και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν, σύμφωνα με ψυχολόγους, στους γείτονες και τους περαστικούς.

 Πλάνα-μοντάζ: Στέλιος Στεφάνου

Μερικά φωτάκια, κάποιες όμορφες χριστουγεννιάτικες φιγούρες, πολύχρωμα στολίδια, η γιορτινή ατμόσφαιρα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μάς φτιάχνουν τη διάθεση, όπως όταν ήμασταν παιδιά και μετρούσαμε μια-μια τις μέρες για τα Χριστούγεννα. Φέτος το έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Χρειαζόμαστε περισσότερη αισιοδοξία και λάμψη σε μία σκοτεινή και αβέβαιη περίοδο, όσο ο κόσμος περιμένει τις επόμενες εξελίξεις στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Όλοι αναζητούν τρόπους να «φωτίσουν» για λίγο τις περίεργες ημέρες που διανύουμε. Έτσι επέλεξαν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό και στους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών τους με χιλιάδες λαμπιόνια σε μπαλκόνια και κήπους, με αποτέλεσμα να έχουμε εικόνες γιορτινής διακόσμησης.

Mια βόλτα σε Λευκωσία και Λάρνακα μας έδειξε του λόγου του αληθές. Η κάμερα της «Κ» βγήκε στους δρόμους. Αρκετά σπίτια, ακολουθώντας μια παράδοση που βλέπουμε κυρίως στο εξωτερικό, έχουν στολιστεί με τρόπο που να κλέβουν το βλέμμα και να εντυπωσιάζουν τον περαστικό.

Πάντως, ψυχολόγοι λένε πως η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση φέτος είχε την υπερβολή της και όλοι είμαστε πληθωρικοί κυρίως τώρα που οι καθημερινές μικρές «χαρές» έχουν μειωθεί κατά πολύ, ελέω της καραντίνας που επέβαλε η πανδημία. Με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, το καταφύγιό μας έγινε αμέσως πιο ζεστό και άνετο. Όταν οι ώρες στο σπίτι φαντάζουν ατελείωτες, ένας όμορφος στολισμός είναι αρκετός για να μας βοηθήσει να περάσουμε τις περίεργες μέρες μας πολύ πιο ευχάριστα, στέλνοντας συνάμα μήνυμα αισιοδοξίας και στους γύρω μας.

Σε κάποιες γειτονιές μάλιστα ο στολισμός των εξωτερικών χώρων είναι και ένα παιχνίδι ισχύος. Ο ένας γείτονας ανταγωνίζεται τον άλλον για το ποιος θα βάλει τα πιο πολλά λαμπάκια. Αυτό στην Κύπρο δεν γίνεται πολύ συχνά αλλά αν ο γείτονας έχει στολίσει το μπαλκόνι και εμείς όχι, μπαίνουμε λίγο στη διαδικασία να ενεργοποιηθούμε και να στολίσουμε και εμείς. Και το μήνυμα της αισιοδοξίας διαδίδεται χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Τα λαμπιόνια αρκούν.

Αυτά τα Χριστούγεννα έχουν περισσότερο νόημα από ποτέ: είναι η ευκαιρία μας να κρατήσουμε ζωντανά κάποια πράγματα που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε αυτονόητα. Ας ζήσουμε αυτά τα κατά πολύ διαφορετικά Χριστούγεννα όσο καλύτερα μπορούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και, όταν του χρόνου μετρηθούμε στα επόμενα, να μη λείπει κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X