ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: «Πανσέληνος του χιονιού» - Μαγευτικές εικόνες από την Κύπρο και τον κόσμο

Από που πήρε το όνομά της η πανσέληνος που εμφανίζεται πλήρης από την Τρίτη και κορυφώνεται απόψε τα μεσάνυκτα και εντυπωσιάζει

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Μαγευτική και εντυπωσιακή η τελευταία πανσέληνος του χειμώνα. Εμφανίστηκε στον νυκτερινό ουρανό τα μεσάνυκτα της Τρίτης και θα είναι ορατή μέχρι απόψε τα μεσάνυκτα.

Οι εικόνες από τον χειμωνιάτικο ουρανό το βράδυ της Τετάρτης, όταν το ουράνιο φαινόμενο βρισκόταν στην κορύφωσή του, ήταν εντυπωσιακές, με τα βλέμματα όλων να είναι «καρφωμένα» στον ουρανό. Αξιοθέατα και ιστορικά μέρη φωτίστηκαν από το ολόγιομο φεγγάρι.

Τι είναι πανσέληνος

Κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, η σελήνη, η Γη και ο ήλιος παρατάσσονται, με αυτή τη σειρά, σε μια φανταστική γράμμωση 180 μοιρών. Οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν την πλευρά της σελήνης που βλέπει τη Γη, τοποθετώντας την συνήθως λίγο πάνω ή κάτω από τη σκιά της Γης. Με άλλα λόγια, το φεγγάρι παίζει «κρυφτό» με τον ήλιο, βγαίνοντας ολόφωτο σχεδόν κάθε μήνα (και μερικές φορές περισσότερο από μία φορά τον μήνα).

«Πανσέληνος του χιονιού»

Το εν λόγω φεγγάρι είναι γνωστό και ως «Πανσέληνος του Χιονιού», το οποίο ονομάστηκε έτσι από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που λαμβάνει χώρα στη Βόρεια Αμερική, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα του έτους. Καθώς οι χιονοθύελλες της εποχής έκαναν το κυνήγι αρκετά δύσκολο, συχνά χρησιμοποιείται και ο όρος «Φεγγάρι της Πείνας». Επίσης, είναι γνωστή και ως «Σελήνη της Αρκούδας και του λύκου», γιατί τα ζώα αυτά έβγαιναν αναζητώντας φαγητό.
Αυτή η πανσέληνος είναι επίσης σημαντική και σε άλλους πολιτισμούς.

Στο ινδουιστικό και βουδιστικό ημερολόγιο, Magha είναι ο μήνας που η πανσέληνος βρίσκεται στο φωτεινό αστέρι που ονομάζουμε Regulus, που σημαίνει Βασιλίσκος, «μικρός βασιλιάς».

Στην Ινδία, ο Βασιλίσκος που ήταν γνωστός ως Magha, θεωρείται ότι είναι ένας μήνας λιτότητας, πραγματοποίησης πράξεων φιλανθρωπίας και τελετουργικού μπάνιου σε ένα ιερό ποτάμι.

Η φετινή πανσέληνος του Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στο ζώδιο του Λέοντα. Όσοι πιστεύουν στην αστρολογία κάνουν λόγο για μία παθιασμένη πανσέληνο. Σύμφωνα με τους αστρολόγους, η πανσέληνος στον Λέοντα μας ωθεί να προχωράμε μπροστά, να είμαστε δημιουργικοί και θετικοί.

Η πανσέληνος κατείχε ανέκαθεν μια μυστικιστική θέση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Λυκάνθρωποι, αϋπνίες, σεληνιασμός και διάφορα περίεργα και υπερφυσικά φαινόμενα έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με την πανσέληνο. Σε αντίθεση, όμως, με τις λαϊκές πεποιθήσεις, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES