ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» Story: Ποδόσφαιρο - Έτσι σπάνε τα στερεότυπα

Ο 17χρονος Jake Daniels γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής στη Βρετανία που αποκαλύπτει τη σεξουαλικότητά του, παίζοντας… κόντρα στα ταμπού

Της Έλενας Αποστόλου

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

17 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας. Ο κόσμος προοδεύει και η σεξουαλικότητα δεν μπορεί να θεωρείται πια «ενοχοποιητικό» στοιχείο. Ωστόσο, η κοινωνία του ποδοσφαίρου παραμένει ακόμη προκατειλημμένη και οπισθοδρομική.

Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι ποδοσφαιριστές που τολμούν να κάνουν το λεγόμενο “coming out”, αποκαλύπτοντας τη σεξουαλικότητά τους. Κι απ' όσους το τόλμησαν, η συντριπτική πλειοψηφία δεν ήταν πια εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν.

Ο δρόμος άνοιξε το 2019, όταν ο εν ενεργεία παίκτης της Newcastle Jets, Andy Brennan, γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Αυστραλίας που έκανε come out. Το 2021, άλλοι δύο παίκτες αποκαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους. Ο επίσης Αυστραλός 22χρονος Josh Cavallo, ποδοσφαιριστής της Adelaide United αλλά και ο Carl Nassib που έγινε ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος εν ενεργεία παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Το παράδειγμά τους ακολούθησε στη Βρετανία ο 17χρονος Jake Daniels.

Ο νεαρός επιθετικός της Blackpool έκανε την αποκάλυψη σε συνέντευξή του στο Sky News και γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στην Αγγλία που δηλώνει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος, μετά τον Justin Fashanu το 1990, που δυστυχώς είχε άδοξο τέλος.

«Είμαι μόλις 17, αλλά έχω πλήρη επίγνωση πως αυτό είναι που θέλω να κάνω και με το να αποκαλύψω τη σεξουαλική μου ταυτότητα, αν άλλοι άνθρωποι δουν το παράδειγμά μου και νιώσουν ότι μπορούν να το κάνουν κι αυτοί, θα ήταν τέλειο» δήλωσε ο νεαρός, λαμβάνοντας ένα τεράστιο κύμα στήριξης στα social media, με χιλιάδες χρήστες εντός κι εκτός ποδοσφαίρου να τον αποθεώνουν για το θάρρος του και τον ρόλο του ως πρότυπο σε τόσο μικρή ηλικία.

Πάντως, αυτό που έχουμε ανάγκη σε μια σύγχρονη κοινωνία είναι η αποδοχή και η ελευθερία. Δεν χρειάζεται παραδοχή ή αποκάλυψη, εκτός αν κάποιος νιώθει ότι πρέπει να το πράξει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Έλενας Αποστόλου

Stories: Τελευταία Ενημέρωση