ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κ» Story: Ποια είναι η περίφημη γέφυρα του Κερτς και γιατί οι Ρώσοι φοβούνται την ουκρανική επίθεση

Πόσο σημαντική είναι η γέφυρα για τη Μόσχα και πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για την κατασκευή της.

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Το φυτίλι άναψε ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ. Δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στην περίφημη γέφυρα του Στενού του Κερτς, χρησιμοποιώντας τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, που παρέλαβε από τη Δανία.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι υπερηχητικοί, ενώ η δύναμη πρόσκρουσής τους είναι τόσο σφοδρή, που ένα χτύπημα –ακόμη κι αν δεν έχει γόμωση– μπορεί να κόψει στα δυο έναν στόχο.

Έτσι, οι Ρώσοι τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν να προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, τοποθετώντας συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ραντάρ, ικανά να μπερδέψουν τους κατευθυνόμενους πυραύλους και συσκευές έκλυσης καπνού, ο οποίος θα μπορούσε να κρύψει την επίθεση.

Επίσης, η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά την αεράμυνά της και στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας, για να προστατεύσει τη γέφυρα του Κερτς από πυραυλική επίθεση και έχει στο μεταξύ απειλήσει πως θα προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Κιέβου, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στη γέφυρα.

Ποιος ο στόχος;

Πρόκειται για τη μήκους 19 χλμ. γέφυρα, κόστους $4 δισ., που συνδέει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ρωσίας με την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τους Ρώσους το 2014, πάνω από τα Στενά του Κερτς, που οδηγούν από την Αζοφική Θάλασσα στον Εύξεινο Πόντο.

Τα πλοία περνούν κάτω από άνοιγμα ύψους 35 μέτρων στο κέντρο της γέφυρας, όπου και τα νερά έχουν το μεγαλύτερο βάθος.
Η κατασκευή της διήρκεσε τρία χρόνια. Όταν το έργο ολοκληρώθηκε το 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα, υπογραμμίζοντας τη συμβολική αξία της κολοσσιαίας κατασκευής, πέρα από την ουσιαστική.

Στο παρελθόν, τη ζεύξη των στενών του Κερτς είχαν επιχειρήσει οι ναζί κατακτητές, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όμως η γέφυρα που κατασκεύασαν κατέρρευσε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES