ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Ποιος είναι ο «βασιλιάς» του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς

Το «παιδί του πολέμου», το φιλανθρωπικό έργο και η ορθόδοξη πίστη του μεγαλύτερου αθλητή στο τένις, ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο με το σήριαλ στην Αυστραλία

Αδιαμφησβήτητα η υπεροχή και οι διακρίσεις του Νόβακ Τζόκοβιτς στα τερέν, καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του τένις του αιώνα μας, έχοντας κερδίσει 20 τίτλους σε Grand Slam.

Ζει μακριά από την πατρίδα του αλλά δεν την ξεχνά, ζει σε χλιδή αλλά παραμένει απλός και έχει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο όσο κανείς άλλος αθλητής στον κόσμο. Έχει κερδίσει πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ από έπαθλα, και εισπράττει από τους χορηγούς του, εκατομμύρια τον χρόνο.

Παιδί του πολέμου ο Τζόκοβιτς γεννηθείς στο Βελιγράδι τον Μάιο του 1987. Οι γονείς του είχαν την εταιρεία «Family Sports», η οποία αριθμούσε τρία εστιατόρια και μια ακαδημία τένις. Σε ηλικία 4 ετών μυήθηκε στο τένις και στα 6 του το ταλέντο του εντοπίστηκε από τη θρύλο του γιουγκοσλαβικού τένις, τη Γέλενα Γκένσιτς η οποία αφοσιώθηκε στην εκπαίδευσή του για τα επόμενα έξι χρόνια.

Κι ύστερα ήρθε ο πόλεμος. Οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου έστελναν τον μικρό Νόβακ και την οικογένειά του πολλές ώρες κάθε νύχτας στα καταφύγια. Η προπόνηση συνεχιζόταν σε άδειες πισίνες, σε παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, σε απόμακρες αλάνες μετά από βομβαρδισμό.

Το εμπόδιο του πολέμου και της επικρατούσας κατάστασης μετατράπηκε, έτσι, σε ένα μάθημα ζωής και σε πείσμα να κατακτήσει τα όνειρά του. Στα 13 του χρόνια, ο Νόβακ, στάλθηκε στην Ακαδημία του Κροάτη Νίκολα Πίλιτς παλαίμαχου τενίστα, στο Μόναχο. Το 2001, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε τη διεθνή του καριέρα. Δεκαπέντε χρόνια μετά πάτησε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο γάμος

Το 2005 ο Νόβακ Τζόκοβιτς γνώρισε την γυναίκα του, Γελένα Ρίστιτς στο λύκειο. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αρραβωνιάστηκαν και ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Στέφαν που γεννήθηκε το 2014 και την Τάρα, που γεννήθηκε το 2017. Γεννημένη το 1987 και η ίδια, η καλλονή που μιλά 17 γλώσσες, βρίσκεται πάντα στο πλευρό του συζύγου της. Σε κάθε του ματς, σε κάθε του προσπάθεια.

Το φιλανθρωπικό έργο

H βαθιά πίστη του στον θεό πραγματώνεται σε ουσία και νόημα. Διαχρονικά κανένας αθλητής δεν έχει ξεπεράσει τα ποσά που έχει προσφέρει ο Τζόκοβιτς σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Χρηματοδοτεί ένα δωρεάν εστιατόριο για άστεγους και άπορους στη χώρα του. Δημιούργησε το Ίδρυμα Novak Djokovic, το οποίο διευθύνει η σύζυγός του και το οποίο στο επίκεντρο του έχει τα παιδιά.
Το 2015, το ίδρυμά του σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα κατήρτισε πρόγραμμα πρόσβασης των νεαρών Σέρβων στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Χαιρετίζοντας τη γενναιοδωρία του, η UNICEF τον έχρισε πρέσβη καλής θέλησης στη Σερβία τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Ξεχωριστή αναφορά οφείλει να γίνει στην περσινή δωρεά 1.000.000 ευρώ προς την χώρα του ώστε να καταφέρει να εξοπλιστεί στη μάχη που έδινε με την πανδημία. Δράσεις που εξηγούν γιατί ο Τζοκοβιτς αντιμετωπίζεται ως εθνικός ήρωας στη χώρα του
«Ο σημαντικότερος τίτλος της ζωής μου, είναι αυτός που έλαβα τον Απρίλιο του 2011. Πήρα το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας από τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίο».

Το παράσημο αυτό αποτελεί την υψηλότερη διάκριση στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Του αποδόθηκε για τη σημαντική συμβολή του, στην ανακαίνιση εκκλησιών στην πατρίδα του, τη Σερβία.

Οι ακραίες θεωρίες

Το παραφυσικό, η αμφισβήτηση και η δύναμη του μυαλού αλλά και ο πειρασμός να πάει κόντρα στο ρεύμα, κυλούν στο αίμα του. Από μικρός ο πατέρας του άλλωστε τον έχει επηρεάσει. Του έμαθε πως ό,τι συμβαίνει, έχει ως απώτερο σκοπό να πλήξει τη Σερβία – και ότι ο Νόβακ είναι ο πιο αναγνωρίσιμος πολεμιστής της χώρας του. Η μητέρα του, Ντιάνα, τον έχει πείσει πως είναι ο εκλεκτός του Θεού και ότι ο σταυρός που του χάρισε τον προστατεύει από κάθε κακό.

Ο super star του τένις από το 2020 δηλώνει πως είναι αντίθετος με τον εμβολιασμό για τον Covid-19 και πως “η ενδυνάμωση του μεταβολισμού μου, ώστε να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση” όπως δήλωσε, ήταν ο τρόπος του να αμυνθεί στον κορωνοϊό.
Οι δηλώσεις του αυτές δεν προκάλεσαν έκπληξη για τον άνθρωπο που δηλώνει πως πιστεύει στην τηλεπάθεια και την τηλεκινησία, είναι εναντίον των εμβολίων ενώ είναι υπέρμαχος των εναλλακτικών ολιστικών θεραπειών. Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν ξεκίνησε να προπονείται με τον Ισπανό Πέπε Ίμαζ, έναν επίσης πιστό ακόλουθο των ολιστικών θεραπειών και ανακάλυψε την δύναμη που του προσφέρει η «αγκαλιά των δέντρων». Μαζί αναζητούσαν αρχαία δέντρα σε όλα τα Βαλκάνια για να τα αγκαλιάσουν και να μεταφέρουν από αυτά πάνω τους την αρχέγονη θετική ενέργεια της γης.

Από τότε έγινε μόνιμος θαμώνας των «υπερβαρικών δωματιών» όπου το σώμα του εκτίθεται σε καθαρό οξυγόνο υπό υψηλή πίεση.

Σε συζητήσεις με φίλους του στον instagram μοιράστηκε την ιδέα του ότι μπορεί να εξαγνίσει και να καθαρίσει ακόμα και μολυσμένο νερό μόνον με την θετική σκέψη και τον διαλογισμό.

Το 2017 μάλιστα, αρνήθηκε ιατρική παρέμβαση επειδή πίστευε ότι ο αγκώνας του θα επουλωθεί με ολιστικές θεραπείες. Τελικά υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το 2018.

Ο ίδιος άνθρωπος έχει γράψει στο βιβλίο του (με τίτλο Serve to win) ότι κατάλαβε πως έχει δυσανεξία στη γλουτένη κρατώντας ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι του επειδή ένιωσε αδύναμος.

Οι «Συνάξεις των πυραμίδων» και το Andria Tour

Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε η συμμετοχή τους στο Adria Tour, μια οργάνωση που πραγματοποιούσε events σε όλα τα βαλκάνια, από πάρτι μέχρι κλειστά τουρνουά ποδοσφαίρου στα οποία συμμετείχαν ανεμβολίαστοι με στόχο να κολλήσουν, να νοσήσουν και να αποδείξουν πως η πανδημία είναι μια απλή ίωση. Σε ένα από αυτά, Νόβακ και Γιαλένα διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

O Tζόκοβιτς έχει επίσης θεαθεί πολλές φορές να συμμετέχει στις νυχτερινές «συνάξεις των πυραμίδων». Πρόκειται για υποστηρικτές θεωριών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι λόφοι γύρω από το Βελιγράδι είναι αρχαίες πυραμίδες που εκπέμπουν δύναμη.

Τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του Γιαλένα είχαν δεχτεί προειδοποίηση από το Facebook για ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα δίκτυα 5G. Είχαν ανεβάσει ένα πόστ, σύμφωνα με τα οποίο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού σχετίζεται με την εξάπλωση του δικτύου 5G.

Δύο πρόσωπα σε ένα. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη, κι αντιφατική προσωπικότητα. Ο πλούσιος αθλητής που νοιάζεται για τους φτωχούς και κάνει δωρεές. Ένας «αρνητής» του εμβολίου κατά της Covid-19 αλλά δωρίζει εκατομμύρια στη μάχη της πανδημίας. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πιστεύει ότι θεραπεύεται με την ενέργεια των δέντρων, μιλάει πέντε γλώσσες, αλλά δεν καταλαβαίνει αυτή της... επιστήμης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES