ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κ» Story - ΠΟΥ: «Ενδημικός δεν σημαίνει ακίνδυνος»

Πότε ένας ιός γίνεται ενδημικός, όρος που, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει γίνει αντικείμενο κατάχρησης και παρανόησης στην πορεία της πανδημίας

Καμπανάκι από ΠΟΥ για τη νόσο κόβιντ 19. Το γεγονός και μόνο ότι η πανδημία θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, μετά το debate μεταξύ των ειδικών που ευαγγελίζονται το τέλος της πανδημίας και άλλων που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό. Ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», δηλώνει ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πολλοί διαβλέπουν την ημέρα που ο κορωνοϊός θα κυκλοφορεί μόνο σποραδικά ανάμεσά μας, έχοντας ίσως εξελιχθεί σε ακίνδυνο κρυολόγημα.

Αυτό το σενάριο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, είναι στην πραγματικότητα αυθαίρετο, καθώς μπορεί μια ασθένεια να είναι ενδημική και ταυτόχρονα διαδεδομένη και θανάσιμη.

Από επιστημονική άποψη, ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C, η ελονοσία και η πολιομυελίτιδα είναι ήδη ενδημικές, παρ’ όλα αυτά έχουν ευρεία εξάπλωση και προκαλούν εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο.

Για να είναι ενδημική μια ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάθε ασθενής πρέπει να μεταδίδει τον ιό σε ένα άλλο άτομο κατά μέσο όρο. Όμως, ο SARS-CoV-2 έχει την εγγενή ικανότητα να μεταδίδεται σε περισσότερους. Έχει, δηλαδή, βασικό αριθμό αναπαραγωγής (R0) με τιμή πάνω από 1.

Για να γίνει ο ιός ενδημικός, ο υψηλός συντελεστής R0 πρέπει να αντισταθμιστεί από αντίστοιχα υψηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό, υπογράφει με άρθρο του στο Nature ο Άρης Κατζουράκης, διακεκριμένος καθηγητής Εξέλιξης και Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES