ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ: Το τεχνολογικό «θαύμα» που ξεκλειδώνει τα μυστικά του σύμπαντος

Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο έδωσε την πρώτη ιστορική φωτογραφία που δείχνει πώς ήταν το Σύμπαν 13 δις χρόνια πριν

Ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, το οποίο θα ξεκλειδώσει τα μυστικά του σύμπαντος, τράβηξε την πρώτη φωτογραφία που δείχνει πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δις χρόνια! Πρόκειται για την πρώτη εικόνα στα βάθη του Σύμπαντος και σε υπέρυθρο φως.

Η βαθύτερη φωτογραφία

Η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου ομοιάζει σε έναν κόκκο άμμου, σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού και δείχνει ένα σμήνος γαλαξιών. «Κοιτάμε πίσω, πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Το φως ταξιδεύει με 186.000 μίλια ανά δευτερόλεπτο – το φως που βλέπετε σε ένα από αυτά τα μικρά στίγματα ταξιδεύει εδώ και 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Παρεμπιπτόντως, πηγαίνουμε και πιο μακριά. Εφόσον γνωρίζουμε ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, πηγαίνουμε πίσω, σχεδόν στην αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Νέλσον, Διευθυντής της NASA.

Το τηλεσκόπιο

Βαφτισμένο προς τιμήν του Τζέιμς Γουέμπ, διοικητή της NASA τη δεκαετία του 1960, το ακριβότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα είναι μια συνεργασία της NASA με τις διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης και του Καναδά.

Το Τζέιμς Γουέμπ, που κόστισε 10 δις δολάρια, μετά από δύο δεκαετίες κατασκευής του, εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1.5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6.4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά επιχρυσωμένα κομμάτια.

Όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές του, είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από τον προκάτοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο βασίζεται σε πολύ μικρότερο κάτοπτρο, των 2.4 μέτρων.

Η αποστολή

Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο επιτρέπει στους αστρονόμους να κοιτάξουν πίσω στον χρόνο περισσότερο από ποτέ, τότε που σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες, πριν από 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι που ήταν αδύνατο για τα παλαιότερα επίγεια και διαστημικά όργανα μέτρησης. Ένας άλλος στόχος της αποστολής είναι η κατανόηση του σχηματισμού των αστέρων και των πλανητών, κάτι που συμπεριλαμβάνει και απευθείας απεικόνιση εξωπλανητών, ενώ θα αναζητήσει σημάδια εξωγήινης ζωής.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES