ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Χάρκοβο, η πόλη που θεωρείται το «Σίλικον Βάλεϊ της Ουκρανίας»

Δείτε την ιστορία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, μετά το Κίεβο.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που το Χάρκοβο, η πόλη που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, η ομορφότερη πόλη της, το μεγαλύτερο βιομηχανικό, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο αποτελεί πεδίο αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων. Η ιστορία γυρνά τις σελίδες της πίσω στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Γενικό Στρατηγείο του Φύρερ εκδίδει πανηγυρικά το ακόλουθο ανακοινωθέν: «Ως ανηγγέλθη ήδη δι’ εκτάκτου ανακοινωθέντος, την 24η Οκτωβρίου 1941 κατελήφθη το Χάρκοβον. Εν των σημαντικότερων εξοπλιστικών και οικονομικών κέντρων περιήλθε ούτω εις χείρας των Γερμανών».

Το Χάρκοβο κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και να αποτελεί, ξανά όπως και τότε, το στολίδι της Ουκρανίας. Στην πόλη είναι αποτυπωμένο το έντονο βιομηχανικό παρελθόν της. Ακόμη και στις μέρες μας, έχει ανεπτυγμένη βαριά βιομηχανία. Δίνει την εντύπωση μιας νεανικής πόλης, καθώς είναι γνωστή ως φοιτητούπολη, γι’ αυτό και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της είναι νεαρής ηλικίας.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

Το Χάρκοβο θεωρείται ένας ακμάζων τεχνολογικός κόμβος και πολλοί το αποκαλούν «Σίλικον Βάλεϊ της Ουκρανίας», γι’ αυτό και βρέθηκε πρώτο στο στόχαστρο των Ρώσων. Διαθέτει πολλές εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις και το κόστος ζωής είναι χαμηλό, γεγονός που καθιστά την πόλη ελκυστική επένδυση για διεθνείς εταιρείες που αναζητούν νεαρά ταλέντα.

Η κατασκευή του Χαρκόβου ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, γύρω από ένα στρατιωτικό φρούριο. Ιδρύθηκε γύρω στο 1654 και ήταν η πρωτεύουσα της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, μέχρι τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Τα αξιοθέατά του μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του. Είναι μια πόλη με πλούσιες ιστορικές, πολιτιστικές και αρχιτεκτονικές παραδόσεις. Από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης είναι η πλατεία Ελευθερίας, η οποία εντυπωσιάζει με το μέγεθός της, καθώς είναι η έκτη μεγαλύτερη πλατεία στην Ευρώπη.

Πλούσια είναι και η θρησκευτική αρχιτεκτονική, με βασικό πόλο έλξης για τους τουρίστες τον Καθεδρικό Ναό και Μοναστήρι του Πορόβσκι, της Κοίμησης της Θεοτόκου, με το καμπαναριό ύψους 89 μέτρων και πρόκειται για το υψηλότερο κτίριο της πόλης. Σημείο κατατεθέν είναι και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη στο Χάρκοβο, το συντριβάνι Mirror Stream, που κτίστηκε το 1947 και είναι αφιερωμένο στη νίκη των σοβιετικών στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Εντυπωσιακός και ο Κήπος Σεφτσένκο που ιδρύθηκε το 1804, αλλά και ο ζωολογικός κήπος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κρήνη “Cascade” που χτίστηκε το 1955 στον κήπο του Σεφτσένκο για την επέτειο 300 χρόνων της πόλης, αλλά και το Gosprom, το σπίτι της κρατικής βιομηχανίας, ένα κτίριο σύμβολο του αρχιτεκτονικού στυλ του κονστρουκτιβισμού και ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή και διάσημα μνημεία της σοβιετικής κληρονομιάς. Το τελεφερίκ της πόλης αποτελεί τόσο ένα ψυχαγωγικό μέσο, όσο και ένα μέσο μεταφοράς. Το μήκος του είναι περίπου 1.5χλμ και το υψηλότερο σημείο του ανέρχεται στα 30μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES