ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καστελόριζο: Μικρό νησί με μεγάλη ιστορία

Δείτε τη μεγάλη ιστορία ενός από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων που απέχει μόλις 800 μέτρα από τις τουρκικές ακτές.

Της Έλενας Αποστόλου

Το ιστορικό Καστελόριζο στέκεται περήφανο για αιώνες ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Μια «λαμπερή» κουκκίδα στη Μεσόγειο, το νησί των Δωδεκανήσων απέχει μόλις 800 μέτρα από τις τουρκικές ακτές και 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 150 ναυτικά μίλια από την Κύπρο.

Στο γραφικό Καστελόριζο γυρίστηκε η ταινία «Mediterraneo» που κέρδισε ένα Όσκαρ, αλλά και τις εντυπώσεις όλου του κόσμου, με το βαθύ μπλε και την ομορφιά του Κόκκινου Βράχου να κλέβει την παράσταση.

Σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία του:

Το ακριτικό Καστελόριζο κατοικείται από τη νεολιθική εποχή και κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό με το όνομα Μεγίστη, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Στο νησί υπάρχουν κατάλοιπα του μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι Δωριείς έκτισαν την ακρόπολη στη θέση Παλαιόκαστρο, όταν αποίκισαν το Καστελόριζο. Αργότερα το νησί καταλήφθηκε από τους Πέρσες και από τον 4ο αιώνα π.Χ. αποτέλεσε τμήμα του ροδιακού κράτους. Αφού έγινε μέρος της ρωμαϊκής και βυζαντινής αυτοκρατορίας, το 1306 πέρασε στην κατοχή του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Την ίδια περίοδο οι ιππότες ανήγειραν το κάστρο, το Καστέλο Ρόσο, που σημαίνει «κόκκινο φρούριο» και από το οποίο το νησί πήρε και το όνομα Καστελόριζο. Το 1440 το νησί κατέκτησαν οι Μαμελούκοι της Αιγύπτου.

Το 1523 περιήλθε στους Οθωμανούς. Από εκείνη την περίοδο και μετά ανήκε στα προνομιούχα νησιά του Αρχιπελάγους. Οι κάτοικοι του Καστελόριζου πήραν μέρος στην επανάσταση του 1821. Τον Μάρτιο του 1913, οι κάτοικοι εκδίωξαν τη μικρή τουρκική φρουρά του νησιού, κηρύσσοντας την Ένωση με την Ελλάδα, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή. Έκτοτε, το Καστελόριζο αυτοδιοικήθηκε για δύο χρόνια με την έμμεση υποστήριξη του ελληνικού κράτους, ενώ σε συνέλευση των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λονδίνο στις αρχές του 1914 αποφασίστηκε η επιστροφή του νησιού στην Τουρκία.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1915, η Γαλλία, επιδιώκοντας να καταστήσει το νησί ναυτική βάση, το κατέλαβε και το 1921 το παραχώρησε στην Ιταλία έναντι αδράς αμοιβής.

Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων το νησί υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947, υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν να καταβάλει αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα.

Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 το Καστελόριζο εντάσσεται στον νεοσύστατο νομό Δωδεκανήσου.

Μοντάζ: Λοΐζος Λοΐζου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Μαξίμου  |  ΑΟΖ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Έλενας Αποστόλου

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Δείτε την ιστορία, την εξέλιξη και τους χώρους του εμβληματικού κτηρίου που από το 1800 στεγάζει την Αμερικανική Δημοκρατία ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Αποχαιρετάμε το 2020, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά της πανδημίας, με ένα βίντεο για τα περίεργα και ευτράπελα ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Εμβολιασμός κατά του COVID-19 στην Κύπρο. Πότε αναμένονται οι πρώτες δόσεις και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Τι λένε οι ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Στα 29 του κατάφερε να κερδίσει έδρα στη Γερουσία ως Δημοκρατικός και καταγράφεται ως ένας από τους νεότερους γερουσιαστές.

«K» Story: Αυτός είναι ο Τζο Μπάιντεν

Η ζωή, οι τραγωδίες, οι αποτυχίες και η πολιτική επιτυχία του 78χρονου πολιτικού των Δημοκρατικών και νέου πλανητάρχη
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Μάσκα παντού: Τι πρέπει να ξέρω

Πότε και πού φοράμε μάσκα, ποιοι εξαιρούνται από το διάταγμα του υπουργού Υγείας και πώς πρέπει να τη χειριζόμαστε με ασφάλεια ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Η Μονή της Χώρας

Δείτε ποια είναι η ιστορική μονή που μετατρέπει ο Ερντογάν σε τζαμί.
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Έτσι θα αλλάξει η Μακαρίου

Ο κύβος ερρίφθη, τα έργα για την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ άρχισαν. Δείτε πώς θα μοιάζει η περιοχή μετά από 26 μήνες. ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES