ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συναγερμός για το σύνδρομο MIS-C που «χτυπάει» τα παιδιά - Tι να προσέξουν οι γονείς

Καμπανάκι από τους ειδικούς για το τι πρέπει να προσέξουν στα παιδιά τους που πέρασαν τη νόσο COVID- 19 και πότε πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό

Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής, από τα δεδομένα, είναι ότι η νόσος COVID- 19 είναι συνήθως ήπια στα παιδιά. Εντούτοις, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παιδιών, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Κύπρο, που παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση, η οποία ονομάζεται «Πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών» και σχετίζεται με τον ιό COVID- 19. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή του COVID- 19 και η συμπτωματολογία του μοιάζει με τη νόσο Kawasaki ή το τοξικό shock, που οφείλεται σε σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο. Μπορεί να εμφανιστεί από τη βρεφική ηλικία, μέχρι την αρχή της ενηλικίωσης.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις στο αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από COVID- 19, καθώς εκδηλώνεται 2-6 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Ποια τα συμπτώματα

Συγκεκριμένα, οι νεαροί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.

Σύμφωνα με ιταλική έρευνα, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου που φαίνεται να εμφανίζουν τα μικρά παιδιά, με μέση ηλικία τα επτά έτη, μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της νόσου Kawasaki. Από την άλλη, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Αν το παιδί τους εμφανίσει πυρετό κάποιες εβδομάδες μετά την οξεία φάση της COVID- 19 και μάλιστα έναν πυρετό που δεν φαίνεται να είναι ίωση, το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο πυρετός το «επίμαχο» σύμπτωμα που θα πρέπει να θορυβήσει τους γονείς για την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C, αλλά και το εξάνθημα στο σώμα, οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι εμετοί και οι διάρροιες. Ακόμη, τα κόκκινα μάτια και χείλη, όπως και το οίδημα σε παλάμες και πέλματα είναι εξίσου σημαντικά δείγματα που προδίδουν την εμφάνιση του συνδρόμου.

Τα παιδιά με σχετιζόμενο με την COVID-19 πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) συνήθως εμφανίζουν σοκ, καρδιακές αρρυθμίες, περικαρδιακή συλλογή και ανεύρυσμα των στεφανιαίων αρτηριών.

Η ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή) και η δυσκολία στην αναπνοή οφείλονται συνήθως στον επηρεασμό της καρδιακής λειτουργίας. Τα παιδιά με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μπορεί να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ανευρύσματα των αγγείων που αιματώνουν την καρδιά (στεφανιαίων αγγείων) αλλά και καρδιογενή καταπληξία.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα;

Η έναρξη των συμπτωμάτων του συνδρόμου ποικίλει σε σχέση με την αρχή της λοίμωξης από τον ιό COVID- 19. Συνήθως εμφανίζεται 2-6 βδομάδες μετά την οξεία νόσηση από COVID- 19.

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES