ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα όσα έδειξε η δημοσκόπηση της «Κ» για Κόμματα και Βουλή

Ο ΔΗΣΥ λαμβάνει το 50% των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης βάσει της έρευνας, το 11,1% της Συμμαχίας Πολιτών και το 5,6% από το ΔΗΚΟ

Της Έλενας Αποστόλου

Το κλίμα, βάσει της δημοσκόπησης για λογαριασμό της «Κ» της Symmetron Market Research, ευνοεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, που αποκτούν σημαντικό προβάδισμα και αποδοχή εξαιτίας του χειρισμού της πανδημίας, καθώς λαμβάνουν το 24,7% με τη διευκρινισμένη ψήφο να ανέρχεται στο 31%.

Σημαντικό είναι πως το κυβερνών κόμμα, παρά την πολυφωνία του, έχει καταφέρει να συσπειρωθεί ήδη στο 84,3%.

Ο ΔΗΣΥ λαμβάνει το 50% των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης βάσει της έρευνας, το 11,1% της Συμμαχίας Πολιτών και το 5,6% από το ΔΗΚΟ. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι δεν παρουσιάζει καμία εισροή από το ΕΛΑΜ.

Ακολουθεί το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ ακολουθεί με διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων τον ΔΗΣΥ λαμβάνοντας 16,2% και 21,1% στη διευκρινισμένη ψήφο.
Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το ΑΚΕΛ συσπειρώνεται στο 74,3%, ενώ η κύρια πηγή εισροών προέρχεται από την ΕΔΕΚ (9,4%), τη Συμμαχία Πολιτών (5,6%) και τους Οικολόγους (5,3%).

Διατηρείται το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ φτάνει το 9,3% με τη διευκρινισμένη ψήφο να ανέρχεται στο 12,5%. Η συσπείρωση του κόμματος φτάνει στο 68,5%. Το ΔΗΚΟ αλιεύει σημαντικό μερίδιο από τον ενδιάμεσο χώρο καθώς κερδίζει 22,2% από τη Συμμαχία Πολιτών. Λαμβάνει παράλληλα 6,3% από την ΕΔΕΚ και 5,3 % από τους Οικολόγους.
Γρίφος η Δημοκρατική Παράταξη

Η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν διεκδικεί είσοδο στη βουλή, μετά το αξιοπρεπές ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές. Βάσει της έρευνας λαμβάνει το 2,3% με τη διευκρινισμένη ψήφο να ανέρχεται στο 3,1%. Το κόμμα του Μάριου Καρογιάν λαμβάνει 13% από το ΔΗΚΟ και μόλις 2,4% από τον ΔΗΣΥ.

Πέφτει η ΕΔΕΚ, διατηρούνται οι Οικολόγοι

Από τα μικρά κόμματα, εκείνο που φαίνεται να διατηρεί σχετική δυναμική είναι το κόμμα των Πρασίνων, με ποσοστό 3% και 4% σε διευκρινισμένη ψήφο. Η ΕΔΕΚ κινείται στα ίδια ποσοστά με τους Οικολόγους λαμβάνοντας 3,2% και 4,2% σε διευκρινισμένη ψήφο. Αν και το κόμμα των Σοσιαλιστών είχε κερδίσει ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές του 2019, φαίνεται πως αυτό το ποσοστό δεν αντικατοπτρίζεται και στην παρούσα δημοσκόπηση.

Τα ποσοστά του φαίνεται να διατηρεί και το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ, με 3% και 4% στη διευκρινισμένη ψήφο. Τα κόμματα τα οποία παρουσιάζουν σημαντική φθορά με άγνωστο το μέλλον τους στην κομματική σκακιέρα, δεν είναι άλλα από το Κίνημα Αλληλεγγύη και τη Συμμαχία Πολιτών.

Η πολυκομματική Βουλή φαίνεται ότι δεν πείθει τους πολίτες

Παραπαίει η Βουλή στην αντίληψη των πολιτών και οι βουλευτές αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών των πολιτών. Με βάση και τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Κ» της Symmetron Market Research, το 70% βλέπει με δυσαρέσκεια την εικόνα του κοινοβουλίου, ενώ απαξιώνεται και το επίπεδο των βουλευτών, καθώς το 46% βρίσκει χαμηλό το επίπεδο και μόλις το 11% δηλώνει ικανοποιημένο.

Συγκεκριμένα:
1% θεωρεί ότι είναι πολύ υψηλό το επίπεδο των βουλευτών
10% αρκετά υψηλό
Ούτε υψηλό ούτε χαμηλό το 42% των ερωτηθέντων
Χαμηλό το 32%
Πολύ χαμηλό το 14%

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη συζήτηση των νομοσχεδίων για την οικονομική στήριξη δεν ήταν εναρμονισμένες με τις ανάγκες και επιθυμίες των πολιτών, καθώς το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αρνητική γνώμη.

Η επόμενη μέρα, όμως, δεν είναι τόσο εύκολη.

Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του, το 4% ότι έχει χάσει όλα του τα εισοδήματα και το 38% ότι έχουν μειωθεί, σε μία περίοδο ακόμη που οι πλείστες επιχειρήσεις απολαμβάνουν τις χορηγίες και τα σχέδια επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Έλενας Αποστόλου

Σχόλια αναγνωστών

Εντείνεται η αντιπαράθεση E.E. - AstraZeneca

«K. Kyriakidou, to oti exete to idio provlima me 2 diaforetikes etereies mallon dixni pos to provlima ...»
G.  |  21:34

Αυτοδιοίκηση στη This is Cyprus

« “Οι πολιτικοί και οι πάνες πρέπει να αλλάζονται συχνά και για τον ίδιο λόγο.” Mark Twain»
Leon  |  14:08

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Δείτε την ιστορία, την εξέλιξη και τους χώρους του εμβληματικού κτηρίου που από το 1800 στεγάζει την Αμερικανική Δημοκρατία ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Αποχαιρετάμε το 2020, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά της πανδημίας, με ένα βίντεο για τα περίεργα και ευτράπελα ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Εμβολιασμός κατά του COVID-19 στην Κύπρο. Πότε αναμένονται οι πρώτες δόσεις και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Τι λένε οι ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Στα 29 του κατάφερε να κερδίσει έδρα στη Γερουσία ως Δημοκρατικός και καταγράφεται ως ένας από τους νεότερους γερουσιαστές.

«K» Story: Αυτός είναι ο Τζο Μπάιντεν

Η ζωή, οι τραγωδίες, οι αποτυχίες και η πολιτική επιτυχία του 78χρονου πολιτικού των Δημοκρατικών και νέου πλανητάρχη
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Μάσκα παντού: Τι πρέπει να ξέρω

Πότε και πού φοράμε μάσκα, ποιοι εξαιρούνται από το διάταγμα του υπουργού Υγείας και πώς πρέπει να τη χειριζόμαστε με ασφάλεια ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Η Μονή της Χώρας

Δείτε ποια είναι η ιστορική μονή που μετατρέπει ο Ερντογάν σε τζαμί.
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES