ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το αξιοζήλευτο φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης (βίντεο)

Αποτελεί πρότυπο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με τις επιδόσεις των μαθητών του διεθνώς να δικαιολογούν τον θαυμασμό

Της Έλενας Αποστόλου

Στη Φινλανδία πιστεύουν ότι η εκπαίδευση είναι το πολυτιμότερο εφόδιο για τα παιδιά, το οποίο τούς προετοιμάζει για τη ζωή και ξεκινάει υποχρεωτικά στα επτά χρόνια.

Δεν υπάρχουν διαγωνίσματα και εξετάσεις, εκτός από μία εξέταση στην τελευταία τάξη του λυκείου. Από την τρίτη δημοτικού μέχρι την πρώτη γυμνασίου, οι βαθμοί είναι προφορικοί και ξεκινούν από το «μπορείς και καλύτερα» μέχρι το «τέλεια».

Η εργασία για το σπίτι είναι ελάχιστη. Το μάθημα λαμβάνει χώρα σε μια λογική αλληλεπίδρασης, με τους μαθητές να δουλεύουν σε μικρές ομάδες για να λύσουν προβλήματα αλλά και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους ενώ ανά ώρα έχουν ένα 15λεπτο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο.

Οι εκπαιδευτικοί, που προσλαμβάνονται μετά από συνεντεύξεις και αξιολογήσεις, πολλές φορές έχουν τα ίδια παιδιά για πολλά συνεχόμενα χρόνια, ενώ οι μαθητές εστιάζουν στα μαθήματα και στα ενδιαφέροντά τους. Η καινοτόμος χρήση της τεχνολογίας και πηγών πληροφόρησης εκτός σχολείου, όπως ειδικών σε διάφορα θέματα ή μουσείων, βρίσκεται στον πυρήνα της φινλανδικής αντίληψης για την εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES