ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιο είναι το προσόν που θεωρούν οι εργοδότες πιο σημαντικό από τα πτυχία

Ο τρόπος σκέψης μεταβάλλεται σταδιακά και προτεραιοποιούνται οι δεξιότητες έναντι των τυπικών προσόντων

must.com.cy

Φαίνεται ότι οι εποχές που ένα καλό πτυχίο ήταν το βασικότερο προσόν για έναν νέο επαγγελματία που αναζητά δουλειά, και ένα δυνατό χαρτί για να εντυπωσιάσει έναν δυνητικό εργοδότη, έχουν περάσει. Ήδη, έχει διαπιστωθεί ότι ο τρόπος σκέψης των εργοδοτών μεταβάλλεται σταδιακά και προτεραιοποιούνται οι δεξιότητες έναντι των τυπικών προσόντων.

Σύμφωνα με το Glassdoor, εταιρείες από ένα εύρος βιομηχανιών, από το Google και την Apple μέχρι την Costco και το Nordstrom, δε θεωρούν πλέον τόσο σημαντικό ένα εντυπωσιακό πτυχίο. Τώρα, νέες έρευνες έρχονται να αναδείξουν ποιο είναι το βασικό γνώρισμα που αναζητούν οι εργοδότες σε έναν υπάλληλο: πρόκειται για την περιέργεια.

Ένας φιλοπερίεργος εργαζόμενος φαίνεται ότι συμπυκνώνει σε αυτό του το mindset βασικές δεξιότητες που αφενός οι εργοδότες πιστεύουν ότι μπορούν να ωφελήσουν την επιχείρησή τους, αφετέρου οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στην καριέρα ενός επαγγελματία. Μάλιστα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της εταιρείας software και ανάλυσης δεδομένων SAS, του 2021, οι αναρτήσεις στο LinkedIn που αναφέρονται στην περιέργεια έχουν αυξηθεί κατά 71%, ενώ οι αγγελίες για εργασία που αναφέρονται ακριβώς στην περιέργεια έχουν ανέβει κατά 90% μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Βέβαια, η έννοια της περιέργειας αναφέρεται στη διάθεση για μάθηση, σε ένα mindset που κινητοποιεί διαρκώς για την απόκτηση νεών δεξιοτήτων και δημιουργεί νέες προοπτικές. Η παραπάνω έρευνα αναφέρει ότι το 72% των ηγετών των επιχειρήσεων θεωρούν ότι το γνώρισμα της περιέργειας και η διάθεση για μάθηση είναι πολύτιμα, και ότι το 51% πιστεύει ότι σταδιακά έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση και η άποψη του 59% εξ αυτών ότι το συγκεκριμένο γνώρισμα έχει αντίκτυπο στην εταιρεία.

Μάλιστα, ένας φιλοπερίεργος και φιλομαθής εργαζόμενος είναι το ζητούμενο ανεξαρτήτως ρόλου και θέσης. Το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η περιέργεια είναι σημαντικό γνώρισμα σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος, και το 53% πιστεύει το ίδιο και για έναν υπάλληλο σε θέσεις entry-level.

Ειδικοί εξηγούν γιατί αυτό το γνώρισμα θεωρείται τόσο σημαντικό σημείο διαφοροποίησης, αποδεικνύοντας ότι δε θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει.

Η διάθεση για μάθηση ενισχύει την υγιή αυτοπεποίθηση, γιατί βρίσκεται κανείς σε διαρκή επανεκτίμηση όσων ήδη γνωρίζει, ενώ παράλληλα τα εμπλουτίζει συνεχώς. Έτσι, γνωρίζει τα δυνατά και αδύναμά του σημεία, έχει την ώθηση να βελτιωθεί, αλλά και την απαραίτητη σιγουριά για τις δυνατότητές του. Και, συνήθως, οι άνθρωποι προτιμούν έναν συνεργάτη με άποψη και σιγουριά.

Επιπλέον, η όρεξη για γνωστική εξέλιξη συνήθως συνοδεύεται και από μια υγιή φιλοδοξία και οι εργοδότες τείνουν να προτιμούν αυτά τα άτομα. Γνωρίζουν ότι η επιχείρησή τους θα ωφεληθεί από έναν εργαζόμενο που ενδιαφέρεται να εξελιχθεί μαζί με τη δουλειά του, αφού γι’αυτόν τον λόγο γίνεται διαρκώς καλύτερος, μαθαίνοντας νέα πράγματα.
Η διαρκώς εμπλουτιζόμενη γνώση βοηθά και στην αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, κάτι ασφαλώς σημαντικό τόσο για μια επιχείρηση που έχει έναν τέτοιο συνεργάτη, όσο και για τον ίδιο τον εργαζόμενο, που μπορεί να εκτιμήσει τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά του και να κινηθεί αναλόγως. Οι σωστές αποφάσεις βοηθούν τον εργαζόμενο να αντεπεξέλθει σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, να αποδειχθεί ανθεκτικός και ευπροσάρμοστος, καθώς έχει την ετοιμότητα και την όρεξη να αποκτήσει νέες δεξιότητες και να συνεχίσει να μαθαίνει.

Φαίνεται ότι αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία ενός επαγγελματία. Η γνήσια περιέργεια εξελίσσει τον άνθρωπο συνολικά και όχι μόνο για χάρη της επόμενης προαγωγής ή της επόμενης θέσης και, τελικά, να αναβαθμίσει το σύνολο των δεξιοτήτων που του πρόσφερε το πτυχίο του.

Πηγή: thetotalbusiness.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση

Όλα τα έσοδα από τις εισπράξεις θα διατεθούν σε οικογένειες που χρειάζονται οικονομική στήριξη
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΞΟΔΟΣ