ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:37
 

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα πρέπει να παραιτηθεί πάραυτα και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

«Συνελήφθη κλέπτων οπώρας», ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη. Όσο κι αν αυτό στην περίπτωσή μας ακούγεται ως υπερβολή, ποιητική αδεία, είναι πολύ πιο ήπιο από ό,τι η βαρύτατη μομφή (για να πούμε το ελάχιστο), που διατυπώθηκε στη δήλωση του Κώστα Κληρίδη (15/01/2019) κατά του Μύρωνα Νικολάτου, ο οποίος κατά τα ευρωπαϊκά ειωθότα, την εκτίμησή μας αλλά και κυρίως κατά την κοινή λογική, θα πρέπει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του και ενδεχομένως να λογοδοτήσει ενώπιον δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι χθες, η σύνοδος της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαντώντας στην επιστολή Νίκου Κληρίδη, άφησε εκτός την περίπτωση Μύρωνα Νικολάτου, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αδελφής και θυγατέρας του με την Τράπεζα Κύπρου, σχετικά με διεκδικήσεις τους από την μετατροπή καταθέσεων τους σε αξιόγραφα. Το Ανώτατο στη χθεσινή ανακοίνωσήρ του σημείωνε σχετικά: «Ως προς τις υποθέσεις συγγενικών προσώπων του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί από τον ίδιο». Ο ίδιος στην ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εξ όσων γνωρίζω οι εξωδικαστικές διευθετήσεις έγιναν απόλυτα νόμιμα και νομότυπα, μετά από διαβουλεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών και ουδεμίαν εύνοιαν ή χάρη γνωρίζω να δέχθηκαν τα συγγενικά μου πρόσωπα». Ο κ. Νικολάτος στην ανακοίνωσή του κατέληγε: «Τα συγγενικά μου πρόσωπα, πρώτου και δεύτερου βαθμού, ήταν ενήλικα, τόσο κατά τις διαβουλεύσεις, όσον και κατά τη διευθέτηση και εκπροσωπήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου από τους έγκριτους δικηγόρους Σταύρο Παύλου και Χρίστο Κληρίδη, αντίστοιχα».

Ο Γενικός Εισαγγελέας ωστόσο στη σημερινή του δήλωση απαντά ως ακολούθως: «Στην περίπτωση δε της θυγατρός (σ.σ. Νικολάτου) η οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ανήλικη, η όλη δικαιοπραξία των αξιογράφων είχε γίνει από τον ίδιο τον δικαστή, ενεργώντας ως πατέρας της ανήλικης». Εδώ δηλαδή ο Εισαγγελέας λέει ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου δεν έλεγε χτες στη δήλωσή του την αλήθεια. Αυτό ωστόσο γίνεται ακόμη πιο επιλήψιμο, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Εισαγγελέας εξηγώντας την κατάσταση σημειώνει: «Το Εφετείο αθώωσε και απάλλαξε τους καταδικασθέντες ( σ.σ. πρώην αξιωματούχους της Τράπεζας Κύπρου) με βάση λόγο ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στους λόγους έφεσης που ήγειραν οι δικηγόροι των εφεσειόντων.

Με το δικαιολογητικό ουσιαστικά, ότι παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Ηλιάδη που βάρυναν και την Τράπεζα, ήσαν μεν ψευδείς, ήσαν παραπλανητικές και εσκεμμένες, πλην όμως δεν έγιναν με πρόθεση να χειραγωγήσουν την αγορά, αλλά για να καθησυχάσουν τους εξοργισμένους μετόχους στη γενική τους συνέλευση. Κατά την άποψη μου, αυτή η απόφαση και κυρίως το αιτιολογικό της, είναι άκρως εσφαλμένα», υπογραμμίζει ο Εισαγγελέας και προχωρεί στα όσα φαίνεται να βαραίνουν τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το πλέον όμως ανησυχητικό είναι ότι, όπως αποκαλύφθηκε μετά την έκδοση της απόφασης, στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου και έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, ήτοι θυγατέρα και αδελφή του, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας, σχετικά με διεκδικήσεις τους από την μετατροπή καταθέσεων τους σε αξιόγραφα.

Στην περίπτωση δε της θυγατρός η οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ανήλικη, η όλη δικαιοπραξία των αξιογράφων είχε γίνει από τον ίδιο τον δικαστή, ενεργώντας ως πατέρας της ανήλικης. Με τη χθεσινή δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν αμφισβητεί αυτά τα γεγονότα, ούτε ότι τα γνώριζε, αναφέροντας ότι αυτές οι εξώδικες διευθετήσεις έγιναν απόλυτα νόμιμα και νομότυπα χωρίς εύνοια ή χάρη.». Δηλαδή εν ολίγοις ο Γενικός Εισαγγελέας λέει ότι ο εξώδικος συμβιβασμός έγινε μετά που ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ανάλαβε να αποφασίσει μαζί με άλλα δύο μέλη του Σώματος ως Εφετείο για την έκβαση της έφεσης που υποβλήθηκε κατά της καταδικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο εξώδικος συμβιβασμός έγινε τον Μάιο του 2018 και η απόφαση (υπέρ της Τράπεζας, με την ψήφο Νικολάτου κατά τον Γενικό Εισαγγελέα) εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. 

Το Ανώτατο νίπτει τας χείρας

Στη δήλωση Κώστα Κληρίδη αντέδρασε το Ανώτατο Δικαστήριο με σχετική ανακοίνωση του στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι, εξετάζει με προσοχή την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, στέκεται στην υπόθεση Nicholas v. Cyprus και τονίζει ότι «κανένας από τους παράγοντες και κανένα από τα στοιχεία που τέθηκαν στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Nicholas v. Cyprus δεν εξετάστηκαν ή αξιολογήθηκαν από το Δικαστήριο». Για την υπόθεση Ηλιάδη, σημειώνει ότι «η πολυσέλιδη και αιτιολογημένη απόφαση της πλειοψηφίας ομιλεί αφ’ εαυτής».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, «δεν διαβάζει» οτιδήποτε μεμπτό στη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με τον Πρόεδρο του Σώματος και αποφεύγει να τοποθετηθεί. Αυτό έχει δύο αναγνώσεις: 1. ότι οι Εφέτες διαχωρίζουν τη θέση τους από τον πρόεδρό τους, αναγνωρίζοντας ότι ελέγχεται βαρύτατα για ό,τι του καταμαρτυρείται από τον Γενικό Εισαγγελέα 2. είτε αναγνωρίζουν ότι η μομφή κατά του πρόεδρου του Ανωτάτου δημιουργεί στους ίδιους την ανάγκη και την υποχρέωση να αποδείξουν (στη λογική της ανακοίνωσής τους στις 14/01/2019) ότι «διαθέτουν τη βούληση και τους μηχανισμούς αυτοκάθαρσης και προστασίας των διαδίκων και θα παραμείνουν εγγυητές της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Δικαστών».

Επειδή ωστόσο θεωρούμε ότι αυτό δεν διαφαίνεται να είναι στις προθέσεις των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως επίσης και κυρίως διότι είναι πεποίθησή μας ότι χρειάζεται πιο δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το κύρος της Δικαιοσύνης στον τόπο μας επαναλαμβάνουμε ότι: Θεωρούμε πως ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος και θα πρέπει να παραιτηθεί πάραυτα.

Στη συνέχεια και δεδομένου ότι οι αρχικές καταγγελίες έγιναν από τον κ. Νίκο Κληρίδη, ο οποίος έχει εξ αίματος συγγένεια με τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, διά μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του κράτους, να διορίσει άμεσα ερευνητική επιτροπή εγνωσμένου κύρους και αναντίλεκτης εγκυρότητας, που να συγκροτείται ή να πλαισιώνεται και με ειδικούς από το εξωτερικό ώστε να διερευνήσει εις βάθος την κατάσταση και να δώσει απαντήσεις που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους αποδόμησης της κυπριακής δικαιοσύνης και ολόκληρης της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, λογική με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος καταλήγοντας στη δήλωσή του λέει ότι, «δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις, αντί να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Παλιν ο αντρος κυπριανου εκανε το θαυμα του ζητωντας εδω και τωρα παρεμβαση απο τον προεδρο χωρις να ξεκαθαρισει η υποθεση και να παρουν θεση οι αμεσα εμπλεκομενοι.
Ο κυριος αυτος, θελει ως συνηθως, να γινουν σπασμωδικες, γρηγορες ενέργειές οι οποιες θα ειναι προβληματικες για να επωφεληθει πολιτικα!!
Επισης χθες ο αντρος κυπριανου επικαλεστηκε την παρεμβαση του προεδρου για καποιους επιτροπους και τον γενικο ελεγχτη εξισονωντας τους με την δικαστικη εξουσια!
Μηπως εχω λαθος οταν τον λεω πεμπτοφαλαγγιτη οταν καταβαραθρωνει τον προεδρο και εξυψωνει τον ακκιντζη και τους τουρκαλαδε ; Μηπως απλως δεν τον βοηθα η φεα του ουσια;

Ντόμπρος Κελαήδης

Παλιν ο αντρος κυπριανου εκανε το θαυμα του ζητωντας εδω και τωρα παρεμβαση απο τον προεδρο χωρις να ξεκαθαρισει η υποθεση και να παρουν θεση οι αμεσα εμπλεκομενοι.
Ο κυριος αυτος, θελει ως συνηθως, να γινουν σπασμωδικες, γρηγορες ενέργειές οι οποιες θα ειναι προβληματικες για να επωφεληθει πολιτικα!!
Επισης χθες ο αντρος κυπριανου επικαλεστηκε την παρεμβαση του προεδρου για καποιους επιτροπους και τον γενικο ελεγχτη εξισονωντας τους με την δικαστικη εξουσια!
Μηπως εχω λαθος οταν τον λεω πεμπτοφαλαγγιτη οταν καταβαραθρωνει τον προεδρο και εξυψωνει τον ακκιντζη και τους τουρκαλαδε ; Μηπως απλως δεν τον βοηθα η φεα του ουσια;

Ντόμπρος Κελαήδης

Ε πες αλλόνα ρε Κελαήδη. Αντί να δεις την καταβαράθρωση ΟΛΩΝ των θεσμών που υπάρχει επί προεδρίας αυτούς που προφανώς υποστηρίζεις βλέπεις στον υπνο σου τον άντρο Κυπριανού και το Ακέλ. Υπάρχει θεραπεία. Αποτάθου σε κανένα φαρμακείο…

XXX

Ε είπε μας αλλονα και κελάηδησε ο κ Κελαηδης!! Εδώ αναδείχθηκε η διαφθορά στην σημαντικότερη εξουσία της Μπανανιας μας και αυτός νοιάζεται για τον Άντρο Κυπριανού και το ΑΚΕΛ. Κρίμα που πέθανε ο Μικελλίδης. Θα ήταν ιδανικός για την περίπτωση

Yiannos

Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!

ΧΓΑ
Διαβάστε όλα τα σχόλια (5) Διαβάστε λιγότερα σχόλια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Επιφυλάσσεται για περισσότερα η ΠΣΕΜ

«Αληθεύει ότι η ΠΣΕΜ καθοδηγείται από το ΑΚΕΛ? »
ΑΚΑ  |  10:20

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X