ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

KTrends Q1 24: Επιχειρήσεις

Σε σχέση με την εικόνα των επιχειρήσεων, καταγράφονται αμφίρροπες τάσεις στα ευρήματα, καθώς δεν αναμένεται αύξηση κερδών, την ώρα όμως που ταυτόχρονα αναμένεται βελτίωση στην απασχόληση.

Όσον αφορά στη εκτίμηση για κέρδη, κυρίαρχο, αλλά μειωμένο, εύρημα παραμένει η εκτίμηση πως τα κέρδη «θα παραμείνουν τα ίδια» με το προηγούμενο τρίμηνο, με υποχώρηση των ερωτηθέντων που αναμένουν αύξηση κερδών, από 27% του δείγματος, σε 21%.

Αυτή η υποχώρηση καθοδηγείται από τη Λευκωσία (-8%) και την Πάφο (-7%). Όσον αφορά στην Αμμόχωστο, σημειώνουμε μείωση των απαντήσεων που αναμένουν αύξηση κερδών κατά 3% αλλά με ταυτόχρονη μετατόπιση του δείγματος, από την απάντηση «θα μειωθούν σημαντικά», σε «θα μειωθούν κάπως». Έτσι, διατηρείται η γενικότερη εικόνα τάσεων ανάκαμψης της Αμμοχώστου στην υπόλοιπη έρευνα.

Στην Αμμόχωστο, και παρά την μειωμένη προσδοκία για αύξηση των κερδών, καταγράφεται και σημαντική αύξηση στην εκτίμηση για νέες προσλήψεις, ενδεχομένως εν όψει και των προετοιμασιών για την τουριστική σεζόν, σε συνδυασμό και με την μερική ανάκαμψη του τομέα των κατασκευών στην συγκεκριμένη επαρχία.


Αντίστοιχη εκτίμηση για αύξηση των προσλήψεων καταγράφεται επίσης στην Πάφο, με τις δύο επαρχίες να κινούνται κοντά στο 20%, σε σχέση με τον παγκύπριο μέσο όρο του 13%. Ωστόσο, οι δύο επαρχίες παρουσιάζουν αντίθετες εικόνες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αυξημένη εκτίμηση για προσλήψεις στην Αμμόχωστο μεταφράζεται σε αύξηση κατά 8 εκατ. μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ δεν εντοπίζονται αναφορές σε μείωση της εργασίας ή απολύσεις. Έτσι, το εύρημα συνάδει με την γενικότερα ενισχυμένη εικόνα της επαρχίας.

Αντίθετα, στην Πάφο, και παρά την εκτίμηση για αύξηση της απασχόλησης κατά 20%, το αποτέλεσμα αποτελεί υποχώρηση κατά 5 μονάδες όσον αφορά στην εκτίμηση για αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ καταγράφεται αυξημένη ανησυχία για απολύσεις, στο 11% (αύξηση κατά 5 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Η Λεμεσός καταγράφει επίσης υποχώρηση κατά 2 μονάδες (στο 11%) όσον αφορά στην προσδοκία για αύξηση της απασχόλησης.