ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:27
 

Απέκτησαν μομέντουμ οι αγορές ακινήτων

Αισιόδοξοι οι developers ότι οι πράξεις θα αυξάνονται μέχρι και το τέλος του έτους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Μάιος συνέχισε το σερί της αυξητικής τάσης στις πωλήσεις ακινήτων. Πρόσθεσε το λιθαράκι του στις συνολικές πωλήσεις έτσι ώστε να σκαρφαλώσουν στις 2.355 για τους πρώτους πέντε μήνες του 2016. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015, παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 25%, που υπήρχαν 1.884 πωλητήρια έγγραφα. Ενώ δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία πωλήσεων ακινήτων σε αλλοδαπούς για το Μάιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα επιχειρηματιών που έχουν πλήρη ενασχόληση με το αντικείμενο των ακινήτων, θα κυλίσουν όπως και στους προηγούμενους μήνες, δηλαδή να αποτελούν το ¼ των πωλήσεων περίπου. Να σημειώσουμε ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, από τα 1.881 πωλητήρια έγγραφα, τα 432 αφορούσαν πωλήσεις σε αλλοδαπούς αγοραστές με πρωταθλητή την Πάφο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Λευκωσία εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tofarco Νικόλας Τοφαρίδης, εξηγώντας ότι οι αγοραστές ακινήτων μετρούν τις επιλογές τους και έπειτα προχωρούν σε αγορές. Αν συγκρίνουμε με τις περσινές πωλήσεις και τις προπέρσινες, δεν υπήρχε καν ενδιαφέρον για ακίνητα. Ο κ. Τοφαρίδης σημείωσε δε, πως η μεγάλη πλειονότητα των αγοραστών «κατέβασε» το budget της με την έννοια ότι τώρα πια οι πελάτες ψάχνουν για ακίνητα τα οποία να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, αλλά όχι παραπάνω από τις δυνατότητες τους, πρακτική που ακολουθείτο παλαιότερα.

Ως πρόβλημα για την περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς, ο κ. Τοφαρίδης χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να κοινοποιούν τις εκποιήσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσουν. Η ενέργεια αυτή έφερε μια «παγωμάρα» στην αγορά, όπως την χαρακτήρισε, αλλά μόλις βγουν οι τράπεζες και ξεκαθαρίσουν σε τι είδους ακίνητα αφορούν αυτές οι εκποιήσεις (δηλαδή χωράφια ως επί το πλείστον) θα επέλθει επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος. Όταν αντιληφθούν ότι οι τράπεζες θα εκποιήσουν ακίνητα τα οποία αφορούν πολίτες που στρατηγικά αποφεύγουν να έρθουν σε συμφωνία μαζί τους και όχι σε πρώτες κατοικίες, τότε θα επανέλθουν στις αγορές ακινήτων, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις τοποθεσίες που σημειώνονται περισσότερες πωλήσεις στη Λευκωσία, ο CEO της Tofarco ανέφερε ότι παραδοσιακά ο Κύπριος αγοραστής ενδιαφέρεται για κατοικίες κοντά στα πατρικά τους  ή στο χώρο εργασίας του. Τέλος , ερωτηθείς εάν η Λευκωσία μπορεί να λάβει κομμάτι της πίττας των ξένων αγοραστών, είπε ότι υπάρχει μικρή μερίδα αγοραστών εξ αυτών που αγοράζουν με στόχο τη μόνιμη μετανάστευση και τη μόρφωση των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν στη Λευκωσία. Καταληκτικά, ο κ. Τοφαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος γι’ αυτόν το κλάδο και τις συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις ακινήτων.

Επιστρέφει η αγγλική αγορά

Στην Πάφο υπάρχει ζήτηση και για μικρά και μεγάλα ακίνητα, αλλά τα μεγάλα υπερισχύουν, ανέφερε ο Παντελής Λεπτός, εκ των διευθυντών της εταιρείας Leptos. To τελευταίο διάστημα, ο μέσος όρος τιμής πώλησης ανά μονάδα είναι αυξημένος εκτίμησε ο κ. Λεπτός, ερωτηθείς για την τιμή που πωλούνται τα εν λόγω ακίνητα ενώ για τις πράξεις επιβεβαίωσε την αύξηση, όπως αναφέρουν και τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται από αγοραστές όλων των εθνικοτήτων υπογράμμισε ο κ. Λεπτός, αναφέροντας κάποιες όπως Ρωσία, Ασία, Σαουδική Αραβία αλλά και Ευρώπη. «Εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι επανέρχεται η αγγλική αγορά», συμπλήρωσε. Όσον αφορά τις τοποθεσίες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου, τόνισε ότι το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται κάπου συγκεκριμένα. Η ζήτηση είναι για όλο το φάσμα που καλύπτει η εν λόγω επαρχία.

«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η αύξηση στις πωλήσεις των ακινήτων θα συνεχιστεί για όλη τη διάρκεια του 2016, διότι συγκεκριμένα η Πάφος έχει γεωγραφικά  πλεονεκτήματα, με κίνητρα από την κυβέρνηση για απόκτηση ιδιοκτησίας. Όταν γίνονται πράξεις στην κτηματαγορά αυτομάτως μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας και έσοδα από φορολογία. Ιδίως οι πράξεις με τους αλλοδαπούς αγοραστές φέρνουν «φρέσκα» χρήματα στο νησί». Γενικά η Πάφος έχει ένα πολύ καλό πακέτο. Αν και η ζήτηση καθορίζεται κυρίως από τους ξένους, και οι Κύπριοι δείχνουν εμπιστοσύνη, συνόψισε.

Ακριβές αγορές στη Λεμεσό

Σε σχέση με τις πωλήσεις στην επαρχία Λεμεσού, ο επικεφαλής του Ομίλου Ζαβός, Μιχάλης Ζαβός, ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση και για ακριβά και για φθηνά ακίνητα. Ειδικά για τα παραθαλάσσια ακίνητα δήλωσε ότι έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά όπως είναι φυσιολογικό είναι και πιο υψηλής αξίας. Ερωτηθείς για το εύρος της αξίας των «ακριβών» παραθαλάσσιων ακινήτων, ο κ. Ζαβός σημείωσε ότι είναι προς πώληση ακίνητα 5.000 – 12.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. «Βεβαίως η ποιότητα αυτών των κατοικιών είναι πολύ υψηλή, εφάμιλλη ακινήτων στο εξωτερικό, όπως των πολυώροφων πολυτελών κτιρίων στο Ντουμπάι», εξήγησε. «Για παράδειγμα η εταιρεία μας έχει το Del Mar το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στην Κύπρο και έχουμε πωλήσει ήδη πάνω από 12% μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την εθνικότητα αυτών που αγοράζουν τα ακριβά ακίνητα, σημείωσε ότι οι Κύπριοι δεν αγοράζουν τέτοιας αξίας ακίνητα, συνήθως προέρχονται από Ρωσία και Μέση Ανατολή. Προβλέποντας την αγορά και την τάση μέχρι το τέλος του 2016 ο κ. Ζαβός ανέφερε ότι παρότι η περιοχή έχει πολλές εκπλήξεις, πιστεύει ότι θα είναι θετική η ανταπόκριση των αγοραστών για ακίνητα και το επόμενο διάστημα. Συνοψίζοντας ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα, αύξηση των πωλήσεων, μεγάλη ζήτηση ενώ βοηθάνε αρκετά τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης που παραχωρήθηκαν. Τέλος επισήμανε ότι όποιος αγοράσει φέτος ακίνητο θα έχει το πλεονέκτημα ότι όταν θελήσει να το πουλήσει στο μέλλον δεν θα πληρώσει το λεγόμενο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, κάνοντας το 2016 μοναδικό για αγορά.

Επιχειρηματικές κινήσεις

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του τομέα των ακινήτων στη Λάρνακα, παρατηρείται ένα κύμα στροφής του ενδιαφέροντος των Κινέζων αγοραστών από την Πάφο προς τη Λάρνακα. Όπως ανέφεραν, υπάρχει μια γενικότερη στροφή στον τουρισμό και συγκεκριμένα στο χτίσιμο ξενοδοχείων στο χώρο της Λάρνακας.

Όπως αναφέρθηκε στην «Κ», το ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 είναι μεγαλύτερο από όλη την περσινή χρονιά. Όσον αφορά τους αλλοδαπούς αγοραστές είναι κινεζικής και λιβανέζικης εθνικότητας. Τα σπίτια που γίνονται οι πράξεις είναι της τάξεως των 300.000 ευρώ ή, στο κέντρο της πόλης ή στα περίχωρα, για να λάβουν άδεια μόνιμης παραμονής στο νησί.

Αργά αλλά σταθερά

Τον χορό των αυξήσεων στις πωλήσεις ακινήτων σέρνει με τους δικούς της ρυθμούς η Αμμόχωστος. Πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, ανέφεραν ότι η επαρχία ανεβαίνει με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς. Το ενδιαφέρον είναι έκδηλο από ξένους αγοραστές της ίδιας εθνικότητας που δείχνουν ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες επαρχίες, αλλά παρατηρείται ότι οι πράξεις γίνονται κυρίως από εγχώριους αγοραστές που επιλέγουν την επαρχία για εξοχικές κατοικίες.

Όπως σημείωσε, οι παραθαλάσσιες κατοικίες έχουν την τιμητική τους, διότι γεωγραφικά η Αμμόχωστος τις προσφέρει σε άπλετο βαθμό. «Η αγορά έχει ανοίξει και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι τιμές είναι ελαφρώς ανεβασμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που η Κύπρος ήταν εν μέσω μνημονίου, αλλά έπειτα και από τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για φοροελαφρύνσεις στα ακίνητα, η κινητικότητα στα τηλέφωνα έχει αυξηθεί.

Τέλος, εξέφρασε αισιοδοξία για το υπόλοιπο της χρονιάς, ότι οι πωλήσεις θα έχουν συνεχή άνοδο με αποτέλεσμα να ενδυναμωθεί ο κλάδος και ο τουρισμός της γύρω περιοχής από Κύπριους πολίτες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Tα μυστικά δείπνα και τα φανερά ερωτήματα

«Όπως σχεδόν πάντα, ο γνωστός αναλυτής σας στη Λευκωσία είναι για κλάματα! Δεν αντιλήφθηκε ότι οι δύο ...»
Yiannos  |  14:16

#PoliticsBlog Tα μυστικά δείπνα και τα φανερά ερωτήματα

«Ονασαγόριος δημοσιογραφία.......Τι κοινό έχουν οι δύο συναντήσεις? Μόνο ο πιο πάνω δημοσιογράφος ...»
CGA  |  11:32

#PoliticsBlog Tα μυστικά δείπνα και τα φανερά ερωτήματα

«Ονασαγόριος δημοσιογραφία.......Τι κοινό έχουν οι δύο συναντήσεις? Μόνο ο πιο πάνω δημοσιογράφος ...»
CGA  |  11:32

#PoliticsBlog Tα μυστικά δείπνα και τα φανερά ερωτήματα

«Η «επιμονή» του Άντρου βρίσκεται στην λύση και επανένωση της Χώρας μας και όχι στον Ακιντζί προσωπικά. ...»
apatsi9  |  11:03

Γραφήματα: Τελευταία Ενημέρωση

X