ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
 

Η Snap αναζητεί επενδυτικές διεξόδους μέσω χρηματιστηρίου

Το αίτημα της Snap να εισέλθει στο Χρηματιστήριο αποκάλυψε τη μελλοντική στρατηγική της

Newsroom Κ, Αθήνα

Η απόφαση της εταιρείας Snap, κατόχου της δημοφιλούς, ιδίως στις ΗΠΑ, εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Snapchat, να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αποκαλύπτει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της εταιρείας που ιδρύθηκε μόλις το 2011 και είχε προ ετών απορρίψει πρόταση εξαγοράς από τη Facebook.

Οι επενδυτές της Wall Street θεωρούν πως οι νεοφυείς εταιρείες της Silicon Valley αργούν πολύ να εισέλθουν στο χρηματιστήριο, ωστόσο στην περίπτωση της Snap συμφωνούν πως η εταιρεία έπρεπε να περιμένει μέχρι να έχει εξελίξει περισσότερο το επιχειρηματικό της μοντέλο προτού αναζητήσει τα δολάρια των επενδυτών.

Το αίτημα της Snap, μιας εκ των πλέον μυστικοπαθών νεοφυών των ΗΠΑ, να εισέλθει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανάγκασε την εταιρεία που είχε απορρίψει μόλις το 2013 την προσφορά εξαγοράς της Facebook αντί 3 δισ. δολαρίων, να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τις μέχρι τώρα οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας και το κυριότερο τη στρατηγική της για το μέλλον.

Η εικόνα δεν είναι ρόδινη και η σύγκριση του Snapchat με το Facebook μάλλον δεν ευνοεί τον νέο «μονόκερο» της Silicon Valley. Το δυνατό σημείο της Snap είναι πως η εφαρμογή της είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των νεαρότερων χρηστών του Διαδικτύου. Πρόκειται για ηλικιακή ομάδα την οποία στοχεύει κάθε διαφημιστής και αποτελεί αντικείμενο του πόθου για τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες του χώρου (Facebook, Apple, Google, Twitter, Google). Οι ενεργοί χρήστες του Snapchat ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο 161 εκατ., συγκριτικά με το 1,23 δισ. χρήστες της Facebook.

Πέρυσι η Snap είχε ζημίες 515 εκατ. δολαρίων και το 2015 είχε ζημίες 382 εκατ. δολαρίων. Τα έσοδα της εταιρείας είχαν ανέλθει πέρυσι σε 404 εκατ. Η Snap, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο κ. Γιούαν Σπίγκελ, θέλει να αντλήσει 3 δισ. από το χρηματιστήριο, αξιολογώντας την εταιρεία στα 25 δισ. Είναι σημαντικό ότι η Snap κατάφερε να οικοδομήσει τη βάση της σχετικά γρήγορα και ότι βρήκε εξίσου γρήγορα τρόπο να κερδίζει χρήματα μέσω διαφήμισης.

Τα έσοδα της Snap ανά χρήση αμέσως προτού εισέλθει στο χρηματιστήριο ήταν 2,15 δολάρια, συγκριτικά με 3,2 δολάρια που ήταν για τη Facebook. Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει πολύ χρόνο για χάσιμο και πρέπει να αυξήσει σύντομα τα έσοδά της από διαφήμιση, διότι το κόστος πωλήσεων της εταιρείας ήταν 93% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ένα δολάριο που είχε η εταιρεία σε έσοδα είχε δαπανήσει 93 σεντ (τα περισσότερα σε πληρωμές προς την Google για χρήση του δικτύου της στο υπολογιστικό σύννεφο). Το δυνατό σημείο της Snap είναι από πολλές απόψεις και η «αχίλλειος πτέρνα» της. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, όπως η Facebook, η Yahoo, η Amazon, η Google, η Snap δεν στοχεύει να οικοδομήσει ανάλογα μεγάλη βάση.

Συνεπώς, καλείται να αποκομίσει κέρδη από μικρότερη διαφημιστική αγορά και ακόμη δεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει την κατάλληλη στρατηγική. Είναι θετικό ότι το 43% των χρηστών της Snap προέρχεται από τη Βόρειο Αμερική και την Καραϊβική, δηλαδή από τη μεγαλύτερη διαφημιστική αγορά του πλανήτη. Ομως η Snap είναι η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που δεν αναζητεί να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι στο Διαδίκτυο και στη διαφημιστική αγορά. Είναι, λοιπόν, αναγκασμένη να παίρνει το μάξιμουμ από κάθε χρήστη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Γραφήματα: Τελευταία Ενημέρωση

X