ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:53
 

Την πιο μεγάλη αύξηση στην ΕΕ κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο

Η ανεργία στην Κύπρο είναι κατά 6,1% υψηλότερη του μέσου όρου της ανεργίας στην ΕΕ

Newsroom K

Ενώ η ανεργία στο σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελαττώνεται και το Δεκέμβρη του 2016 κατήλθε στο 8.2%, η ανεργία στην Κύπρο αυξάνεται και είναι κατά 6,1% υψηλότερη του μέσου όρου της ανεργίας της Ε.Ε. με τον δείκτη να φθάνει στο 14,3%.

Ακόμα χειρότερα σημείωσε αύξηση κατά 1,2% έναντι της ίδιας περσινής περιόδου και τούτο παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα της Υπουργού Εργασίας να επιτύχουν την ελάττωση της, αλλά δυστυχώς φθάσαμε τις 62.000 ανέργους, έναντι 57.000 του Σεπτέμβρη του 2015. Αύξηση 5.000 ατόμων με περισσότερο το ποσοστό των γυναικών στο 14,5% αλλά και των νέων στο ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο του 32,8% με τη σημαντική αύξηση του 2,5% έναντι του περσινού χρόνου.

Οι αριθμοί όμως κρύβουν και τη δυστυχία που προκαλείται από την ανεργία γιατί πέραν της οικονομικής στέρησης, υπάρχει και η θλίψη που προκαλείται στο άτομο αλλά και στην οικογένεια του όταν δεν απασχολείται με εργασία, κάτι που επιδρά δυσμενώς και στη ψυχολογική κατάσταση του επηρεαζόμενου.

Ο Σύνδεσμος μας διεξήγαγε έρευνες για τρόπους αύξησης της απασχόλησης και ιδιαίτερα της όσο το δυνατό ταχείας αύξησης. Εντοπίσαμε ότι γενικά παρατηρείται δυστυχώς πολύ βραδεία εκτέλεση πράξεων και ενεργειών εκ μέρους των Δημοσίων και των Ημικρατικών Υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην προχωρά η ανάπτυξη της οικονομίας και η ελάττωση της Ανεργίας. Θα αναφερθούμε στη σημερινή μας μελέτη σε δύο τροχοπέδες και πρέπει να τονίσουμε ότι σε χώρες όπως η Ιταλία όπου για την έκδοση ορισμένων αδειών χρειάζονται χρόνια, όπως δυστυχώς και στην Κύπρο, οι ξένοι επενδυτές την αποφεύγουν.

Η πρώτη περίπτωση αφορά τα Συνιδιόκτητα κτήματα όπου δυστυχώς εάν έστω και ένας των ιδιοκτητών αρνηθεί να συγκατανεύσει στην ανάπτυξη του κτήματος, ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει και το κτήμα καταδικάζεται σε αδράνεια. Για αντιμετώπιση του προβλήματος ετοιμάστηκε νέα Νομοθεσία την οποία προώθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία ιδιοκτήτης έκτασης ενός οικοπέδου δύναται να υποβάλει αίτηση στο Κτηματολόγιο για υποχρεωτικό διαχωρισμό.

Όμως χρειάζεται η παραχώρηση άδειας εκ μέρους της Πολεοδομίας και εδώ η πρόοδος σταματά, γιατί ο Σύνδεσμος μας εντόπισε υποθέσεις διαχωρισμού στην Πάφο, Λάρνακα και Λεμεσό που εκκρεμούν για πολλούς μήνες. Σημειώνουμε ότι η ετοιμασία της Νομοθεσίας πήρε 5 χρόνια. Ενώ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίστηκε άμεσα και ομόφωνα η Νομοθεσία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί και ουδένα κτήμα διαχωρίστηκε.

Να τονίσουμε ότι ορισμένοι συνιδιοκτήτες εκμεταλευόμενοι την παρούσα απαράδεκτη και αντιπροοδευτική κατάσταση εισπράττουν «Λύτρα» για να δώσουν τη συγκατάθεση τους για διαχωρισμό.

Η δεύτερη περίπτωση αδράνειας αφορά την Αρχή Ηλεκτρισμού. Σε πολλές χώρες γίνεται χρήση και του ξύλου ως βοηθητικού για την παραγωγή Ηλεκτρισμού. Υποβλήθηκε ειδική μελέτη προς την ΑΗΚ και ουδεμία απολύτως απάντηση ελήφθη εκ μέρους τους. Ο Μελετητής αποφάσισε τότε να μεταβεί προσωπικά στα Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με κάποιο «Υπεύθυνο» όπως τον πληροφόρησαν. Του εξήγησε τις λεπτομέρειες και υποσχέθηκε να απαντήσει. Όταν αυτό αργούσε ο Μελετητής τηλεφώνησε και ζήτησε να μιλήσει με τον «Υπεύθυνο» αλλά τον πληροφόρησαν ότι Αφυπηρέτησε. Σημειώνουμε ότι ο Μελετητής ουδένα προσωπικό συμφέρον είχε αλλά ετοίμασε τη μελέτη χάριν της Κυπριακής Οικονομίας και της πάταξης της ανεργίας.

Τα οφέλη θα ήταν κυρίως δύο. Η εξοικονόμηση ξένου συναλλάγματος και η σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Το δεύτερο θα προερχόταν από εισήγηση του Μελετητή να παραχωρηθεί άδεια εκ μέρους του Δασονομείου ώστε να απασχοληθεί μεγάλος αριθμός ανέργων, ίσως 500 άτομα, που να αποκόπτουν τους ξηραμένους κλάδους από τα πεύκα οι οποίοι να αποστέλλονται στην ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρισμού, οπόταν θα εργοδοτηθούν και αυτοκίνητα για τη μεταφορά.

Ένας άλλος σημαντικός πόρος για παραγωγή καύσιμης ύλης είναι τα κλαδέματα από διάφορα δένδρα είτε οπωροφόρα, είτε καλλωπιστικά που καταλήγουν στις χωματερές ή καίγονται από τους γεωργούς με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιας ενέργειας και με κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Θα αποστείλουμε το άρθρο μας στην Υπουργό Εργασίας, στην Πολεοδομία και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με την ελπίδα να μεριμνήσουν για τη δημιουργία Θέσεων Εργασίας. Επίσης θα το στείλουμε στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X