ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:10
 

Η Ε.Ε. «δείχνει» τη Μόσχα για το Ουκρανικό

Η Ε.Ε. τοποθετήθηκε για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία

Newsroom Κ, Αθήνα

Την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της Ε.Ε. από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη, σε μια χρονική στιγμή που η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία έχει αναθερμάνει τις διεθνείς εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Πούτιν έλαβε χώρα στην Ουγγαρία, μία από τις πιο «φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της οποίας, Βίκτορ Ορμπαν, έχει ασκήσει επανειλημμένως κριτική στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για το ουκρανικό ζήτημα και, γενικώς, επιδιώκει σταθερά θερμότερες σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων τοποθετήθηκε και ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, σε ομιλία του ενόψει της επίσκεψης Πούτιν, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. απέτυχαν στον σκοπό τους, κοστίζοντας παράλληλα στην Ουγγαρία 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν διοχετευτεί στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας.

Επιπλέον, τοποθετήθηκε και σχετικά με το νέο πλαίσιο που θα διαμορφώσει η εκλογή Τραμπ στις σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να πάψει η αμερικανική πίεση προς τις χώρες της Ε.Ε. για το θέμα των κυρώσεων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη επανεκτίμηση της όλης στάσης της Δύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μολαταύτα, η ουγγρική στάση απέναντι στη Ρωσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση άλλων χωρών της Ε.Ε., οι οποίες έχουν ήδη συστήσει ειδικές υπηρεσίες για να διαχειριστούν τη γενικότερη υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα, η οποία τελευταία γίνεται αισθητή στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. Ενδεικτικά, η τσεχική κυβέρνηση έχει ήδη οργανώσει την άμυνά της για έναν πιθανό «κυβερνοπόλεμο» με Ρώσους χάκερ, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν δηλώσει πως έχουν παρατηρήσει στη χώρα αύξηση διαφόρων μορφών ρωσικής ανατρεπτικής προπαγάνδας.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε. τοποθετήθηκε επισήμως για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, εστιάζοντας στον ρόλο της Ρωσίας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να καλεί τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές, ώστε να συμβάλει και αυτή στον τερματισμό της νέας αναθέρμανσης της βίας στην περιοχή, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δέκα Ουκρανούς στρατιώτες και τρεις φιλορώσους αντάρτες.

«Εχουμε θυμηθεί ξανά τη συνεχή πρόκληση που θέτει η ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι «οι μάχες πρέπει να σταματήσουν άμεσα». Ομοίως, σε αντίστοιχη έκκληση στη Ρωσία είχε ήδη προβεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Τετάρτη, ενώ μία ημέρα αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι σχεδιάζει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 54% του ουκρανικού λαού είναι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X