ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:10
 

CETA: Η συμφωνία είναι σημαντική για την Ευρώπη σε γεωπολιτικό επίπεδο

Μία εμπορική συμφωνία ορόσημο, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, εγκρίθηκε στις 15 Φεβρουαρίου

Newsroom K

Μία εμπορική συμφωνία ορόσημο, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, εγκρίθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε πράσινο φως στη CETA , η οποία αφαιρεί περισσότερο από το 99% των δασμών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και Καναδά και μπορεί να τεθεί προσωρινά σε ισχύ από τον Απρίλιο. Μετά την ψηφοφορία μιλήσαμε με τον εισηγητή του ΕΚ Άρτις Πάμπρικς, ο οποίος περιέγραψε τη συμφωνία ως «χρυσό πρότυπο για τις μελλοντικές συμφωνίες».

Μετά από χρόνιες διαπραγματεύσεις, η CETA εγκρίθηκε. Τι σημαίνει αυτό για εσάς προσωπικά;

Βασικά σημαίνει πολλά. Πάντα πίστευα στην ιδέα της Ευρώπης και πραγματικά πιστεύω ότι αυτή η ήπειρος μπορεί να ανθίσει αν εργαστούμε όλοι μαζί. Η έγκριση της CETA σημαίνει ότι όλοι μας ακολουθήσαμε την κοινή λογική και όχι τον λαϊκισμό. Η CETA μου δίνει ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι λαοί και τα έθνη της Ευρώπης, μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Επειδή όντως βρισκόμαστε σε παρακμή. Και εφόσον είμαστε σε αυτή τη φάση πρέπει να σταματήσουμε το σκάψιμο και να σκεφτούμε πως μπορούμε να βγούμε από τη γούρνα μαζί.

Πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί με τη συμφωνία. Τι έχετε να πείτε για να τους καθησυχάσετε;
Καταρχήν θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να λαμβάνουν υπόψιν τους τα γεγονότα και όχι ενναλακτικές ειδήσεις. Όσο υπάρχει αντιπολίτευση και αύξηση του λαϊκισμού αυτή η εμπορική συμφωνία είναι σημαντική για την Ευρώπη τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο στον προστατευτιμό και προσπαθεί να χτίσει τείχη αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο αλλά και τη συνεργασία με παίκτες υψηλού επιπέδου παγκοσμίως. Αυτό μας παρέχει η CETA, κατά την άποψή μου, ένα χρυσό πρότυπο για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Έχουμε ακούσει για το οφέλη στη βιομηχανία και τους επαγγελματίες, τί σημαίνει όμως αυτό για τον μέσο εργαζόμενο;
Οι μέσοι εργαζόμενοι δεν είναι εξωγήινοι, ζουν στη γη και κάθε τι καλό που συμβαίνει στις κοινωνίες μας γενικότερα επηρεάζει με τη σειρά του θετικά τον κάθε πολίτη. Οι μεγάλες εταιρείες δεν χρειάζονται ευκαιρίες, όπως η CETA, μπορούν να εισβάλλουν στις αγορές καθώς διαθέτουν πολλά χρήματα και καλούς δικηγόρους. Οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι αυτές που δεν μπορούν να το κάνουν και η CETA είναι η συμφωνία που τους δίνει τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους στην καναδική αγορά.

Μια εμπορική συμφωνία σαν αυτή, απλούστατα θα ενισχύσει τον πλούτο μας και θα επιτρέψει στις εθνικές κυβερνήσεις να βοηθήσουν καλύτερα τους πολίτες τους που βρίσκονται σε ανάγκη. Επίσης, να θυμάστε ότι το 14% των εργαζομένων στην ΕΕ, απασχολούνται στο διεθνές εμπόριο. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τοίχους, να είμαστε προστατευτικοί και να τινάζουμε στον αέρα συμφωνίες όπως η CETA, τότε ξεχάστε τη δουλειά σας.

Ωστόσο, θεωρείται ότι είμαστε σε μια εποχή που οι εμπορικές συμφωνίες δεν ευνοούνται;

Αυτή τη στιγμή οι εμπορικές συμφωνίες είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Οι άνθρωποι πλέον δεν θέλουν να σκέφτονται σύμφωνα με τα γεγονότα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τις δικές τους αλήθειες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, θα έλεγα ότι έχει παγώσει προς το παρόν καθώς δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η στάση του Τράμπ απέναντι στην TTIP. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πει τίποτε αρνητικό.

Η διαδικασία επικύρωσης της CETA δεν ολοκληρώθηκε στο ΕΚ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Μετά την έγκρισή της από το ΕΚ η CETA θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ και μετά θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X