ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:28
 

Επισήμως προς 2o δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης η Σκωτία λόγω Brexit

Θα ζητήσει την εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου της Σκωτίας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Την εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου της Σκωτίας για να συμφωνήσει με την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου τους όρους διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα η Πρώτη Υπουργός της αποκεντρωμένης σκωτσέζικη κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει την εξουσιοδότηση του τοπικού κοινοβουλίου (Χόλιρουντ) για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

Η κ. Στέρτζιον εξήγησε ότι κατά την άποψή της ο λαός της Σκωτίας πρέπει να έχει επιλογή για το μέλλον του από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα «σκληρό» Brexit, που περιλαμβάνει και έξοδο από την ενιαία αγορά. Σημείωσε ότι μία τέτοια εξέλιξη δε συνάδει ούτε με το συμφέρον ούτε με τη βούληση των Σκωτσέζων, που στο δημοψήφισμα για το Brexit τάχθηκαν σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Η σκωτσέζα πολιτικός ανέφερε ότι προσπάθησε να διαπραγματευθεί με την Τερέζα Μέι για τα συμφέροντα της Σκωτίας, αλλά συνάντησε «τείχος αδιαλλαξίας». Η θέση της κ. Στέρτζιον ήταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ή με κάποιον τρόπο τουλάχιστον η Σκωτία πρέπει να παραμείνει κατ’ ελάχιστον μέλος της ενιαίας αγοράς εφόσον υλοποιούταν το Brexit.

Προσδιόρισε και το χρονικό παράθυρο εντός του οποίου πιστεύει ότι αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί, που είναι μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019 – δηλαδή μεταξύ της περιόδου που πιστεύεται ότι θα έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι του Brexit και της οριστικής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Στο προηγούμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας οι Σκωτσέζοι επέλεξαν να παραμείνουν μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου σε ποσοστό 55,3% (με ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα κοντά στο 85%). Η κ. Στέρτζιον είπε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit και επομένως πρέπει να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας έχει το δικαίωμα να εκκινήσει τη διαδικασία για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αλλά απαιτείται η συγκατάθεση του Λονδίνου για τη διεξαγωγή του.

Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι το πρώτο δημοψήφισμα, του Σεπτεμβρίου του 2014, ήταν «νόμιμο, δίκαιο και καθοριστικό», απορρίπτοντας σε πρώτη αντίδραση το αίτημα της σκωτσέζικης κυβέρνησης. Η Τερέζα Μέι σχολίασε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία θα ήταν διχαστικό και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αβεβαιότητα σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η κ. Μέι επισήμανε επίσης ότι η πλειοψηφία του σκωτσέζικου λαού δεν επιθυμεί ένα νέο δημοψήφισμα. Οι νεότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία αύξηση μεταξύ των Σκωτσέζων για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, από 45% σε 49%.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X