ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

90’’ of Europe Πορτογάλος Πρωθυπουργός: Ο Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί

Η επικαιρότητα της Ευρώπης σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

 • Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κάλεσε εκ νέου χθες τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Ολλανδού για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες κατ' αυτόν σπαταλούν τα χρήματά τους για «αλκοόλ» και «γυναίκες».
  Σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ισπανική ραδιοφωνία, ο Κόστα απάντησε «ασφαλώς ναι» στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση της οποίας ηγείται συνεχίζει να θεωρεί πως ο Ντάισελμπλουμ οφείλει να εγκαταλείψει την προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης.
  Ο Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του επισήμανε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant πως η αγανάκτηση την οποία ξεσήκωσαν τα σχόλιά του μάλλον οφείλεται στις διόλου δημοφιλείς πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη: πρόκειται για «την οργή εναντίον οκτώ χρόνων διαχείρισης της κρίσης», έκρινε.
 • Πιθανό χάκινγκ εντοπίζει στο δημοψήφισμα για το Brexit έκθεση των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.
  Ο ιστότοπος είχε εμφανίσει προβλήματα και τελικά είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εγγραφής πέρυσι τον Ιούνιο. Η έκθεση των βουλευτών αναφέρει ότι το τεχνικό πρόβλημα παρουσίαζε ενδείξεις εξωτερικής παρεμβολής και συγκεκριμένα επίθεσης «διανεμημένης άρνησης υπηρεσίας», δηλαδή προσβολής του συστήματος με στοχευμένο ιό.
  Παρά το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε τη θεωρία, επαναλαμβάνοντας ότι το τεχνικό πρόβλημα δεν οφειλόταν σε τίποτα περισσότερο από την υπερβολικά μεγάλη ταυτόχρονη πρόσβαση χρηστών.
 • Μεταρρυθμίσεις με τη βοήθεια των πόρων της ΕΕ σε 47 περιφέρειες της ΕΕ -εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται στην Ελλάδα- που υστερούν όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πλούτο, συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική έκθεση που δημοσιεύει σήμερα.
  Στην εν λόγω έκθεση αξιολογούνται οι παράγοντες που ευνοούν ή παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των εν λόγω περιφερειών και οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί τα αναμενόμενα επίπεδα ανάπτυξης και εισοδημάτων για την ΕΕ.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, 47 περιφέρειες σε οκτώ κράτη-μέλη είχαν μελετηθεί και χαρακτηριστεί είτε ως «περιφέρειες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», με κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως 90% του μέσου όρου της ΕΕ αλλά με μακροχρόνια έλλειψη ανάπτυξης, ή ως «περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος», όπου το ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερο από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ.
 • Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αναγνωρίζεται από την ΕΕ ως θεμελιώδες δικαίωμα και κοινή αξία της ΕΕ και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.
  Ωστόσο η επίτευξη της ισότητας είναι αδύνατη αν πρώτα δεν επιτευχθεί η στρατηγική της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στο περιεχόμενο των διαφόρων πολιτικών όσο και την κάλυψη του ζητήματος της εκπροσώπησης των γυναικών και των ανδρών στον εκάστοτε τομέα άσκησης πολιτικής.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K
X