ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:23
 

Βλέπουν ξανά το όραμα για την Ευρώπη

Τα πέντε σενάρια που παίζουν γύρω από την ομιλία Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιο το πραγματικό όραμά της ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, αναμένεται να παρουσιάσει το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της ευρωβουλής ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συχνά συζήτηση και αντικείμενο αντιπαράθεσης το μέλλον της Ε.Ε. Και αυτό καθόλου τυχαία καθώς μία σειρά γεγονότων, με κυριότερα το μεταναστευτικό αλλά και το Brexit, έχουν πλήξει εν πολλοίς την εμπιστοσύνη αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών στην Ε.Ε.

Παρουσία όλων των Επιτρόπων, η ολομέλεια του ΕΚ θα συζητήσει το μέλλον μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Άλλωστε σε πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρομέτρου, τα ¾ των πολιτών ζητούν από την Ε.Ε να κάνει περισσότερα σε μία σωρεία ζητημάτων.

Οι τομείς

Η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, η απασχόληση και η ανάπτυξη, η μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο αναμένεται να είναι τα ζητήματα που θα τεθούν στη συζήτηση της Τετάρτης στην παρουσία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα παρουσιάσουν τις προτεραιότητες που θέλουν να επιτύχουν οι χώρες της ΕΕ των 27 πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2019 και θα προβούν σε απολογισμό των έως σήμερα επιτευγμάτων της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα σενάρια

Η ομιλία του κ. Γιούνκερ για την κατάσταση της Ε.Ε θα κινηθεί όπως όλα δείχνουν με βάση τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου που παρουσιάστηκαν την 1η Μαρτίου του 2017.

Το πρώτο σενάριο για το καθεστώς της Ε.Ε, είναι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ε.Ε, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος των θετικών μεταρρυθμίσεων. Το δεύτερο σενάριο θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίζεται και να επικεντρώνεται σταδιακά εκ νέου στην ενιαία αγορά.

Στο τρίτο σενάριο η Ε.Ε επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, κάτι που καθιστά την Ευρώπη οικοδόμημα, με λαούς δύο ταχυτήτων εν΄στο τέταρτο σενάριο, η Ε.Ε αναμένεται να εστιάσει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε άλλους τομείς. Το πέμπτο σενάριο θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει την κοινή της δράση σε όλους τους τομείς πολιτικής με το σύνθημα «κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X