ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Brexit χωρίς συμβιβασμούς αλλά και ως ευκαιρία για την ΕΕ»

Μετά τη Σύνοδο ξεκινά ο Γολγοθάς που θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ευρωπαϊκού νυμφώνα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο γερμανός καθηγητής Ρούντολφ Χίκελ επικρίνει τον οπορτουνισμό της Τερέζα Μέι, αλλά θεωρεί ότι η διαδικασία εξόδου θα πρέπει να λειτουργήσει για την ΕΕ και ως καταλύτης αναζήτησης των αιτίων της "ευρωάπωσης".

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ξεκινά ο Γολγοθάς που θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ευρωπαϊκού νυμφώνα και που θα «πληγώσει» και τις δύο πλευρές. Ο Ρούντολφ Χίκελ, καθηγητής Οικονομικών από τη Βρέμη, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, εξέφρασε καταρχήν ικανοποίηση που οι Βρετανοί χρειάστηκαν 9 μήνες για να αποφασίσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Λισαβόνας αλλά και που η ΕΕ έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της.

Αδιαπραγμάτευτη η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων

Στη μακρά και επίπονη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Βρετανία έχει από τώρα θέσει αξιώσεις, αλλά κατά την άποψη του γερμανού οικονομολόγου στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, που ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών του Brexit, η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει σκληρή στάση.

«Εάν καταργηθεί αυτή η ελευθερία, τότε ένας κεντρικός πυλώνας της ΕΕ, αυτός της κοινής αγοράς, καταρρέει και γι αυτό δεν θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί» τονίζει προσθέτοντας ότι τώρα ξεκινά μια μακρά πορεία συνειδητοποίησης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που θα φέρει η απόφαση εξόδου. «Γι αυτό πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε όλη η διαδικασία να παραμείνει ανοιχτή, όχι επί τη βάσει του άρθρου 50, αλλά του άρθρου 49, που προβλέπει βήματα σε περίπτωση που κάποιο πρώην κράτος – μέλος θέλει να ξαναμπεί.

Αλλά οπορτουνισμός τύπου Τερέζα Μέι είναι απαράδεκτος και επ' αυτού συμφωνώ απολύτως με την γερμανίδα καγκελάριο, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διπλή στρατηγική, από τη μια διαπραγμάτευση των όρων εξόδου και από την άλλη μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως διακήρυξε η Μέι. Αυτό δεν γίνεται. Πρώτα οι διαπραγματεύσεις εξόδου και μετά η συζήτηση για το πώς η Βρετανία θα υπάρξει στην Ευρώπη και στην ΕΕ ως τρίτη χώρα».

Brexit ως ευκαιρία

΄Αρα, κατά τον γερμανό ειδικό οι Βρετανοί θα πρέπει να πιουν το «πικρό ποτήρι» μέχρι τέλους και η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί καταρχήν επιθετικά επειδή «αυτό που θα συμβεί με τη Βρετανία μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε χώρες που πιθανώς έχουν τα ίδια σχέδια. Άρα, σκληρή στάση συνολικά και η όλη διαδικασία εξόδου να καθοριστεί ρητά. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη που στις συζητήσεις χάνεται», προσθέτει ο Χίκελ.

«Νομίζω ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα συζήτηση για το πώς θα ενισχυθεί μελλοντικά για να συμβάλει, ώστε να περιοριστούν οι αιτίες που προκαλούν σε ορισμένες χώρες – μέλη ‘ευρωάπωση'. Θα πρέπει η Ένωση να το δει αυτό ως ευκαιρία επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει στο εσωτερικό της, έτσι ώστε να σταματήσει και να καταργηθεί η εκμετάλλευση του αρνητισμού προς την ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr
X