ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:08
 

Διακήρυξη Μογκερίνι εκ μέρους της ΕΕ για την αυριανή ημέρα κατά της ομοφοβίας

Η ΕΕ καταδικάζει τις διακρίσεις και τη βία εναντίον ατόμων ΛΟΑΤ με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την υποχρέωσή των κυβερνήσεων σε όλο τον πλανήτη να προωθήσουν την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλίσουν ότι όλοι, ανεξαρτήτως της ταυτότητας των φύλων ή του γενετήσιου προσανατολισμού, απολαμβάνουν τα δικαιώματα αυτά χωρίς διακρίσεις, υπενθυμίζει σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με την ευκαιρία της αυριανής Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας (ΛΟΑΤ / LGTB).

Στο γραπτό μήνυμά της η Ύπατη Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε όλο τον κόσμο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και σημειώνει ότι πολλές χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία και άλλες έχουν θεσπίσει νέα καταστατικά για την προστασία των ατόμων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «καμία από αυτές τις αλλαγές δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την αφοσίωση των θαρραλέων ακτιβιστών που εργάζονται για την προώθηση ίσων δικαιωμάτων για τους ΛΟΑΤ». .

«Μεγάλα εμπόδια παραμένουν σε πολλά μέρη του πλανήτη», αναφέρει η Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι διακρίσεις και η βία κατά των ΛΟΑΤ είναι ακόμα διαδεδομένες, η σχέση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θεωρείται έγκλημα σε περισσότερες από 70 χώρες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατική ποινή», εξηγεί.

«Η ΕΕ καταδικάζει τις διακρίσεις και τη βία εναντίον ατόμων ΛΟΑΤ με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο».

Σημειώνει ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί έργα παγκοσμίως με στόχο τη βελτίωση της προβολής και αποδοχής των οργανισμών των ΛΟΑΤ ενισχύοντας τον διάλογό τους με τις αρχές για την αλλαγή νόμων, την καταπολέμηση της ομοφοβίας και την προστασία των ΛΟΑΤ από τη βία. Επιπλέον η ΕΕ υποστηρίζει επίσης την κατάρτιση, την ενημέρωση και τη νομική στήριξη των ατόμων ΛΟΑΤ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Τον Ιούνιο του 2016, το Συμβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά συμπεράσματα σχετικά με την ισότητα των ΛΟΑΤ που ανταποκρίνονται στον κατάλογο των ενεργειών της Κομισιόν επί του θέματος.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους εταίρους για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου», καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
X