ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:40
 

Επίτροπος Χαν: Kαμία πρόοδος για εξομάλυνση διμερών σχέσεων

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Παπαδάκη για έκδοση NAVTEX από Τουρκία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

“Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Τουρκία ως προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. ”

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, απάντησε στη γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδάκη (ΕΔΕΚ,S&D) σχετικά με την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία, τον περασμένο Μάρτιο, δεσμεύοντας αυθαιρέτως περιοχή 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η οποία απέχει μόνο 6,7 χιλιόμετρα από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και 28 χιλιόμετρα από το Λιμανάκι της Πάφου.

Ο Επίτροπος Χαν επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης, ούτε έχει άρει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων των περιορισμών στην άμεση μεταφορική σύνδεση με την Κύπρο. “Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ως προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία”, συμπλήρωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιβεβαιώνει τα περιστατικά όπου η Τουρκία προέβη σε δηλώσεις που έθεταν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

“Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το ενωσιακό κεκτημένο και τη διεθνή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Η ΕΕ καλεί τακτικά την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους της ΕΕ, ή αιτίες τριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών”, σημείωσε ο κ. Χαν.

Τέλος, όσον αφορά το ερώτημα του Ευρωβουλευτή για το πώς προχωράει η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας εφόσον συνεχίζονται οι προκλήσεις τόσο έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ο Επίτροπος Χαν δεν έδωσε σαφή απάντηση ενώ αρκέστηκε στην αναφορά ότι ο προγραμματισμένος εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης έχει οικονομική λογική και αναμένεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
X