ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:51
 

Αναστασιάδης: Η πρόταση μου επιτρέπει να σπάσουμε το αδιέξοδο

Yπογράφηκε από τις πρώτες έξι χώρες η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Υπογράφηκε από τις πρώτες έξι χώρες η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως Σύμβαση της Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εργασιών της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του διεθνούς οργανισμού, η οποία πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία.

Πρόκειται για την Κύπρο, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό.

Με βάση την πρακτική που ισχύει για να τεθεί σε εφαρμογή μια Σύμβαση πρέπει πρώτα να υπογραφεί από τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια τους.

Της 127ης Υπουργικής Συνόδου, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ, προεδρεύει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ Ιωάννης Κασουλίδης. Τις εργασίες ανοίγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο Συνεδριακό Κέντρο.

Στο Συνεδριακό κέντρο βρίσκεται και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αναστασιάδης: Οι προσπάθειες της κυπριακής προεδρίας απέδωσαν καρπούς

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που αποδίδει η Κύπρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως θεματοφύλακα των κοινών αρχών και αξιών των χωρών μελών του.
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης η Κύπρος αποδίδει επίσης τεράστια σημασία στην ιδιότητα του ΕΔΑΔ ως ο θεματοφύλακας της Συνθήκης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας ότι το γεγονός πως η εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου είναι υποχρεωτική ενισχύει την ενδυνάμωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το ρόλο, το έργο και τη σκληρή δουλειά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει ψηλά στις προτεραιότητες της την έννοια του ενεργού πολίτη με έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης.

Τόνισε επίσης ότι «οι προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας απέδωσαν καρπούς με το άνοιγμα για υπογραφή, στη Λευκωσία, της Σύμβασης για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά, ένα νομικό εργαλείο που θα στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών», επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με δεδομένο την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου λόγω της τουρκικής εισβολής.

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το οποίο, όπως είπε, είναι και πρόβλημα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αφού γίνονται συζητήσεις για τα επόμενα βήματα. Έχω κατ΄ επανάληψη και ξεκάθαρα στείλει το μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά εκκρεμούντα θέματα και τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των πλευρών σε αριθμό ουσιωδών θεμάτων ακολουθώντας πρακτικές του παρελθόντος όπως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη, θα καταδικάσουν μια νέα διάσκεψη σε αποτυχία.

Την ίδια ώρα έχω υποβάλει μια δημιουργική πρόταση όσον αφορά τη μεθοδολογία που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε που θα μας επιτρέπει να σπάσουμε επιτέλους το σημερινό αδιέξοδο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να εδραιώσουμε νέες παραμέτρους» για μια προσέγγιση εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους θα έχει επίσης θετική επίδραση στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα και θα συμβάλει στη δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά την επανένωση και είναι ακριβώς η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους που παρέχει την καλύτερη εγγύηση και ασφάλεια για το μελλοντικό επανενωμένο κράτος», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη Δημοκρατία της Τσεχίας για την επικείμενη Προεδρία της και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει ένα ενεργό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ότι η Δημοκρατία της Κύπρου προσδίδει τεράστια σημασία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως θεματοφύλακα των κοινών μας αξιών, και εξήρε την άοκνη προσπάθεια των κρατών μελών της ΕΕ στην προώθηση τους. Ταυτόχρονα στάθηκε στα προβλήματα της ριζοσπαστικοποίησης του λαϊκισμού και της τρομοκρατίας ως τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συννογική προσπάθεια.

«Η ενδυνάμωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη, δεν μπορεί να παραμείνει ένα σλόγκαν» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «Τον Μάη ξεκινήσαμε μια καινούργια προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις η οποία έχει οδηγήσει σε κάποια θετικά αποτελέσματα στα κεφάλαι της διακυβέρνησης, των εξουσιών της οικονομίας και της ΕΕ και σε μικρότερο βαθμό του περιουσιακού.

Ένας αριθμός ουσιαστικών διαφορών παραμένουν, στα προαναφερόμενα κεφάλαια, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την δυνατότητα μας ως μέλος της ΕΕ και την ζωτική ανάγκη για μια επανενωμένη Κύπρο που να είναι ανεξάρτητο κράτος, με λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης το οποίο θα είναι βιώσιμο και θα διασφαλίζει την ειρήνη την ευημερία και την ασφάλεια όλων των Κυπρίων.

Η Σύμβαση της Λευκωσίας

Η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, η μόνη διεθνής συνθήκη που προβλέπει την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, όπως αυτά που λεηλατήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα της Συρίας, ανοίγει για υπογραφές κατά τη σύνοδο, στις δώδεκα το μεσημέρι.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και το θέμα της «ενίσχυσης της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη», με τους Υπουργούς να συζητούν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ για την «Κατάσταση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου: Λαϊκισμός – Πόσο ισχυροί είναι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες στην Ευρώπη».

Θα συζητηθεί επίσης ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η μετανάστευση και οι συγκρούσεις στην Ευρώπη, καθώς και ο ρόλος του ΣτΕ.

Η μακροχρόνια διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η πολιτική του ΣτΕ στις γειτνιάζουσες περιοχές και η συνεργασία με την ΕΕ θα τεθούν επίσης επί τάπητος.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι Υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή αρωγής, πληροφόρησης και αποζημίωσης προς τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και ένα Σχέδιο Δράσης για την Προστασία Παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ευρώπη.

Κατά την καταληκτική σύνοδο, η Κύπρος θα παραδώσει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών στην Τσεχία.

Ο ΓΓ του ΣτΕ Thorbjørn Jagland, η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΣτΕ Gabriella Battaini-Dragoni, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Guido Raimondi, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ Nils Muižnieks και η Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών Αρχών Gudrun Mosler-Törnström θα λάβουν μέρος στη σύνοδο.

Τις εργασίες της συνόδου θα προσφωνήσει και η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ Pedro Agramunt, μετά την άρση της εμπιστοσύνης του Προεδρείου του σώματος προς το πρόσωπό του τον περασμένο μήνα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
X