ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:12
 

Ισχυρή ΕΕ απαραίτητος πυλώνας για ισχυρά ΗΕ, τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο κ.Γκουτέρες είπε ότι αναμφίβολα υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλά μέρη του κόσμου

Newsroom K

Μια ισχυρή Ευρώπη αποτελεί τον απαραίτητο πυλώνα για να έχουμε έναν ισχυρό ΟΗΕ που να εγγυάται τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, δήλωσε ενώπιον των Ευρωβουλευτών σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

Χαρακτήρισε την ΕΕ ένα επιτυχημένο εγχείρημα που δημιουργήθηκε όπως ακριβώς και τα ΗΕ για να μην υπάρξουν ξανά πόλεμοι και συρράξεις στον κόσμο. Ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ΕΕ σε πολλές ανθρωπιστικές κυρίως αποστολές σε χώρες όπως η Λιβύη, η Σομαλία, η κεντρική Αφρική, λέγοντας ότι η συμβολή της Ένωσης αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς που κάνουν τα ΗΕ.

Ο κ.Γκουτέρες είπε ότι αναμφίβολα υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο τα προβλήματα και οι αδυναμίες υπάρχουν και οι προκλήσεις είναι πολλές.

Όπως επεσήμανε, παρατηρούμε πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, οι συγκρούσεις πλέον είναι εσωτερικές και δημιουργείται μια εύθραυστη κατάσταση όπου αυτές οι συγκρούσεις αποκτούν περιφερειακή και παγκόσμια διάσταση.

Μίλησε για την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συλλογικά καθώς καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Είπε ακόμη ότι οι αρχές της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για δίκαιη και ειρηνική κοινωνία.

Για τη Συρία, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι πρέπει όλα τα μέρη στη σύγκρουση να πειστούν ότι κανείς δεν κερδίζει, αλλά αντίθετα όλοι χάνουν. Μίλησε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία χάνονται στο βωμό της εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας πως αντίθετα ο ίδιος πιστεύει ότι προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα,προωθείται και η κυριαρχία της κάθε χώρας.

Ο ΓΓ των ΗΕ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να δεσμευτεί για ένα διεθνές καθεστώς προστασίας των προσφύγων και για εποικοδομητικό διάλογο για ασφαλή μετανάστευση, λέγοντας πως πολλές φορές η μετανάστευση είναι επιλογή και όχι ανάγκη.

Αναφορά έκανε και στις κλιματικές αλλαγές και τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η συνθήκη του Παρισιού και να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Για την παγκοσμιοποίηση ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στα τεράστια οφέλη αλλά και στις αρνητικές συνέπειες που επέφερε ειδικά στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να προβληματιστούμε από το γεγονός ότι οκτώ άτομα σε όλο τον κόσμο κατέχουν πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, καλωσορίζοντας τον κ.Γκουτέρες, είπε ότι είναι ο πρώτος πολίτης της ΕΕ που αναλαμβάνει τα ηνία του ΟΗΕ τονίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός και η ΕΕ είναι ταγμένοι να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πολιτών,να αντιμετωπίσουν την ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, το προσφυγικό , την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας σε χώρες όπως η Τουρκία, τη δίωξη των θρησκευτικών μειονοτήτων και άλλα.

Για την κατάσταση σε πολλές αφρικανικές χώρες, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι η Αφρική αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και στόχος είναι η ενδυνάμωση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αφρικανικής Ένωσης, ΟΗΕ και ΕΕ για εξεύρεση κοινών πολιτικών λύσεων σε συρράξεις και άλλες καταστροφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K
X