ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κασουλίδης: Να βρούμε τρόπους άλλους τρόπους να πιέσουμε την Τουρκία

Δεν φαίνεται ότι θα διακοπεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την επαναφορά της θανατικής ποινής δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών

Newsroom K

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται αναθεώρηση της θέσης ότι μπορεί να ελέγξει την Τουρκία δια της ενταξιακής της πορείας, αφού φαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν νοιάζεται ελάχιστα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης, ενημέρωσε την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας – ΕΕ, αν η Αγκυρα δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, η συμφωνία θα παρέχει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εμπορεύεται προϊόντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστρόφως, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, περιλαμβανομένων της διακίνησης κεφαλαίων και ελευθεροποίησης των οδικών μεταφορών.

Θα παρέχει επίσης σε τουρκικές εταιρείες τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στη συζήτηση που αφορά το ζήτημα, προκειμένου να διασφαλίσει τα άλλα συμφέροντα της Κύπρου στην περίπτωση που η Τουρκία, εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο κ. Κασουλίδης είπε η Μάλτα έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματευτικών εντολών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας εντός της Προεδρίας της, αναφέροντας ότι ο στόχος της Μάλτας είναι υπέρμετρα φιλόδοξος με δεδομένο το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως στο πλαίσιο της ελεύθερης συζήτηση μεταξύ των κρατών ήταν και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι εκφράστηκαν μεγάλες επιφυλάξεις από πολλά κράτη μέλη κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχιστεί άλλο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα οποία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικές λύσεις.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα πως φαίνεται ότι τα κράτη της ΕΕ δεν θα διακόψουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει θανατική ποινή.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό τη γενική επιφύλαξη ότι αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας δεν υπάρχει λογική να διεκδικεί και να θέλει άλλη εμπορική σχέση, συμμετέχει στη συζήτηση προκειμένου με ασφαλιστικές δικλείδες να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, σε περίπτωση που η Άγκυρα εφαρμόσει τον Πρωτόκολλο.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η θέση τη Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των ιδιαίτερων λόγων που έχει λόγω της συνέχισης της στρατιωτικής κατοχής μέρους των εδαφών της δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συγκατανεύσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή άλλης συμφωνίας αν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και πλήρες άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι έγιναν συντονισμένες προσπάθειες ώστε η υιοθέτηση της όποιας νέας συμφωνίας να ληφθεί με δύο αποφάσεις Συμβουλίου, εκ των οποίων η μία με ομοφωνία.

Τόνισε πως η Λευκωσία θα επιμένει στη νομική βάση για ομοφωνία.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως στη συζήτηση που διεξάγεται, υπάρχουν τρία ζητήματα με διαφορικές προσεγγίσεις και σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η Διεύθυνση του Κυπριακού, συνέρχεται τακτικά και αξιολογεί τα δεδομένα με τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταθέσει εισηγήσεις, εκ των οποίων κάποιες έχουν γίνει αποδεκτές.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι για τις υπηρεσίες μεταφορών, ο πιο σημαντικός τομέας για τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι οι οδικές μεταφορές.

Μεταξύ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών είναι να περιληφθεί ρήτρα για αναστολή της συμφωνίας σε περίπτωση παραβίασης ή μη σωστής εφαρμογής της και πρώτη αξιολόγηση στους 12 μήνες.

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K
X