ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν: Πέντε σενάρια για το μέλλον του κοινοτικού προϋπολογισμού

Το καθένα τα σενάρια θα είχε διαφορετικές επιπτώσεις όσον αφορά το ύψος των δαπανών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πέντε σενάρια για το μέλλον του προϋπολογισμού της ΕΕ παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν, ολοκληρώνοντας στην πράξη τη δημοσιοποίηση των θεματικών εγγράφων για το μέλλον της Ευρώπης, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την παρουσίαση της σχετικής "λευκής βίβλου".

Το θεματικό έγγραφο για το μέλλον του προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασαν οι Επίτροποι Γκούντερ Έττινγκερ και Κορίνα Κρέτσου, προβλέπει τα εξής για τα κράτη μέλη: να μην κάνουν καμία μεταρρύθμιση (1), να κάνουν λιγότερα μαζί (2), να κάνουν περισσότερα μαζί μόνο όσοι μπορούν (3), να κάνουν έναν εκ βάθρου ριζοσπαστικό ανασχεδιασμό του προϋπολογισμού (4) και να κάνουν περισσότερα όλοι μαζί σε περισσότερους συνδυασμούς (5).

Το καθένα από αυτά τα ενδεικτικά σενάρια θα είχε διαφορετικές επιπτώσεις όσον αφορά το ύψος των δαπανών, τους επιδιωκόμενους στόχους και την προέλευση των χρημάτων. Οι επιλογές κυμαίνονται από τη μείωση των δαπανών για τις υφιστάμενες πολιτικές έως την αύξηση των εσόδων.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, ως πως το πώς θα αυξήσει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους.

Ο προβληματισμός ξεκινά λόγω της αύξησης των απαιτήσεων για νέους τομείς πολιτικής, όπως η μετανάστευση, η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια και η άμυνα.

Επιπλέον η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ευρώπη θα πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, ως μείζων χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν με έναν προϋπολογισμό της ΕΕ, που αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, το έγγραφο προβληματισμού αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού της ΕΕ και καταγράφει τις κύριες τάσεις και εξελίξεις σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η συνοχή και η γεωργία. Ταυτόχρονα εξετάζει ευρύτερα ζητήματα όπως η προστιθέμενη αξία της ενωσιακής χρηματοδότησης και η συνάρθρωση μεταξύ της χρηματοδότησης αυτής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη.

Το έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, εξετάζει τις εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα. Το έγγραφο προβληματισμού αναλύει τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών.

Ο Επίτροπος Έττινγκερ αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, δήλωσε πως "αν η Ευρώπη κληθεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, θα πρέπει κάπου να βρούμε τους απαραίτητους πόρους. Μπορούμε είτε να ξοδεύουμε λιγότερα είτε να βρούμε νέα έσοδα. Αλλά ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε, κάθε ευρώ που επενδύεται, που προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα πρέπει να προσφέρει προστιθέμενη αξία και να έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών."

Παρομοίως η Επίτροπος Κρέτσου αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, σημείωσε πως είναι καιρός να αναμορφώσουμε ριζικά τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ας τον κάνουμε απλούστερο, πιο ευέλικτο και ας στοχαστούμε, με φιλοδοξία και φαντασία, πώς θα μπορέσουμε να τον καταστήσουμε ένα ισχυρό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ταχύτερα, σε ολοένα στενότερη συνεργασία, και χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
X