ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:09
 

Λ.Χριστοφόρου: Το ΕΚ οφείλει να παρέμβει προς Τουρκία για τις απειλές έναντι της Κύπρου

Απαράδεκτο ότι ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων γίνεται δεκτός από την Federica Mogherini την ώρα που σημειώνονται προκλήσεις

Newsroom K

Η ΕΕ οφείλει να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας, αφού είναι και δικά της ευρωπαϊκά σύνορα και να παρέμβει προς την Τουρκία μετά τις απειλές που εκτοξεύει, ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζοντας το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ Λευτέρης Χριστοφόρου σε παρέμβαση κατά την έναρξη της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

«Δεν μπορεί να γίνεται δεκτή στην ΕΕ, η Τουρκία, όταν την ίδια στιγμή απειλεί και προκαλεί χώρες - μέλη της ΕΕ και καλώ το Ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ να πάρουν μέτρα ενάντια στην Τουρκία για την επιθετική πολιτική της, σε Κύπρο και Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου ζητώντας το λόγο από τον Πρόεδρο Antonio Tajani.

«Ιδιαίτερα στη Κύπρο, η Τουρκία με προκλητικότητα και πλήρη αποθράσυνση, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μου, προβαίνοντας σε ναυτικό αποκλεισμό και εκδίδοντας παράνομα NOTAM και NAVTEX. Η προκλητικότητα της δεν περιορίζεται μόνο στις παραβιάσεις στα χωρικά μας ύδατα, αφού με απαράδεκτη κυνικότητα απειλεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου».

Αυτές οι απειλές, είπε, δεν στρέφονται μόνο ενάντια στη Κύπρο αλλά ευθέως στρέφονται και στους ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, την ιταλική ENI και τη γαλλική TOTAL, που έχουν την ευθύνη διερεύνησης και ανόρυξης του φυσικού πλούτου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ο Ευρωβουλευτής σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί απαράδεκτο, το γεγονός το ότι, την ίδια στιγμή που η Τουρκία απειλεί και παραβιάζει τις Αρχές και το Δίκαιο, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik γίνεται δεκτός από την Federica Mogherini, απαιτώντας μάλιστα και ικανοποίηση αιτημάτων.

Σημείωσε παράλληλα ότι αυτό που ζητούμε να πράξει το Ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ είναι να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε, όταν μία άλλη χώρα από τις 27 χώρες - μέλη υφίσταντο τις ίδιες απειλές από μία χώρα όπως η Τουρκία, που θεωρείται και υπό ένταξη χώρα της ΕΕ.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K
X