ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:28
 

Νέα αντιπαράθεση Βρετανίας-ΕΕ για το ποσό του διαζυγίου

Στα εκατό δισ φτάνει το ποσό που απαιτούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Βρετανίας-ΕΕ ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit έχει δημιουργήσει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι το ποσό που απαιτούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο για το «διαζύγιο» φτάνει πλέον περίπου τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελούσε μέχρι τώρα τη βάση των προκαταρκτικών συζητήσεων (και διαφωνιών).

Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, το ποσό διαμορφώνεται σε αυτό το ύψος λόγω των «αυστηρότερων απαιτήσεων» από τη Γερμανία και τη Γαλλία αναφορικά με το τι πρέπει να συμπεριληφθεί στο υπολογισμό των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της ΕΕ.

Το νέο ποσό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βρετανική συμμετοχή σε μελλοντικές επιδοτήσεις προς Ευρωπαίους αγρότες, σε δάνεια προς χώρες όπως η Ουκρανία και η Πορτογαλία (ποσά που θα αποπληρωθούν στο μέλλον) και στην κάλυψη διοικητικών δαπανών.

Ερωτηθείς από το ITV για την πιθανότητα η Βρετανία να υποχρεωθεί να καταβάλει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ, ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είπε: «Δεν πρόκειται να πληρώσουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν 50 δισεκατομμύρια κάποια στιγμή, μετά 60 δισεκατομμύρια, τώρα 100 δισεκατομμύρια, αλλά δεν έχουμε δει τους πραγματικούς αριθμούς».

Ο κ. Ντέιβις πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. «Αλλά θα είναι οι διεθνείς υποχρεώσεις μας συμπεριλαμβανομένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και θα είναι εκείνες που υπαγορεύονται από το νόμο, όχι μόνο εκείνες που θέλει η Κομισιόν», πρόσθεσε ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός.

«Ξέρω ότι δεν θα καταλήξουμε σε αυτό το ποσό», δήλωσε ο ίδιος σε άλλη συνέντευξή του στο BBC, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεν θα υποχρεούται να πληρώσει τίποτα. «Αλλά δεν είναι η κατάληξη που θέλει η Βρετανία», συμπλήρωσε.

Πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες δήλωσε πάντως στο Sky News ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσό που θα ζητηθεί από τη Βρετανία φεύγοντας από την ΕΕ.

Στις συνεντεύξεις του ο Υπουργός Brexit αναφέρθηκε και στο θέμα της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας, παραδεχόμενος ότι όσο δεν λύνεται το ζήτημα παρατείνεται το άγχος αυτών των ανθρώπων. «Είναι η πρόθεσή μας να έχουν έναν γενναιόδωρο διακανονισμό – πάνω-κάτω αυτόν που έχουν τώρα. Σε κάθε στάδιο θα υπάρχουν προβληματάκια. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα γρήγορα», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών να λυθεί έως το τέλος Ιουνίου, με τον κ. Γιούνκερ να δηλώνει «έκπληκτος» με το «υπεραισιόδοξο» χρονοδιάγραμμα που έχει στο μυαλό της η βρετανική κυβέρνηση.

Σε ενημέρωση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Σώματος Γκι Φερχόφσταντ τόνισε ότι το θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα χρονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
X